Nazad

Pola veka od prvog svetskog zlata Jugoslavije u košarci VIDEO

Izvor: RTS, OK Radio - Nacionalni sport - Nedelja 24.05.2020 - 12:12

Na današnji dan pre tačno 50 godina, 24. maja 1970. godine, završeno je Svetsko prvenstvo u Ljubljani, koje će zauvek ostati upamćeno po istorijskom uspehu tadašnje reprezentacije Jugoslavije- prvoj svetskoj zlatnoj medalji u istoriji i početku dominacije jugoslovenske košarke.

U finalu pali
Na čelu sa selektorom Rankom Žeravicom, svetski šampioni postali su Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi i Trajko Rajković.
 
Godinu dana ranije, ovaj moćni tim ostao je bez lidera Radivoja Koraća, koji je tragično nastradao u saobraćanoj nesreći.
 
U odlučujućem meču u ljubljanskoj dvorani "Tivoli", Jugoslavija je dan ranije, 23. maja 1970, pobedila reprezentaciju SAD (70:63) i postala prvak sveta i pre poslednjeg kola turnira, jer je tada sistem takmičenja bio drugačiji i nije bilo finala.
 
Dan kasnije nakon posednje utakmice na turniru, ekipa koju je predvodio kapiten Ivo Daneu primila je zlatne medalje i veliki pehar namenjen svetskim šampionima.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: