Nazad

Predizborni derbi

Izvor: Telegraf - Nacionalni sport - Subota 05.05.2012 - 08:09

Preizbornu tišinu mogla bi da obeleže prepucavanja najvećih srpskih navijačkih grupa na političkoj osnovi pred milionskim TV auditorijumom, kao i opasne prozivke pojednih političara.

Samo 24 sata pre zatvaranja izbornih birališta igraće se 142. večiti derbi. Kao nikada do sada meč Partizana i Zvezde igraće se u neobično napetoj atmosferi u fotofinišu izborne kampanje, pa se postavlja pitanje koliko će navijači jednog i drugog kluba doprineti poslednjem utisku pred početak izbora u nedelju.

Zajednički stav većine navijača u svetu je “ultras, no politica” ili nema politike među navijačima!

Iako se decenijama provlači da su navijačke grupe apolitične, da su uglavnom protiv sistema i vlasti koji ih ne žele u savremenom svetu, nekoliko stvari koje su obeležile neke ranije godine “severa” i “juga” nam govore da su moguća iznenađenja. Pre svega u vidu prozivanja pojedinih političara, ali i međusubnog prepucavanja dveju grupa koje će imati političku konotaciju.
Zaplet nastaje zbog činjenice da dve najveće navijačke grupe u Srbiji već duži period na velikim mečevima ne diraju vladajuću koaliciju. Grobari su u “predizbornoj ćutnji” više od godinu dana, dok je kod delija nešto drugačija situacija – ne oglašavaju se od početka 2012. godine.

Šta li ćete reći ako vam kažemo da su navijači Crene zvezde početkom ove fudbalske sezone žustro protestovali protiv tadašnjeg predsednika Borisa Tadića. Da li su pauzu nameravali da prekinu u 5 do 12, tačnije dan pred izbore? Videćemo…

Na to nas je navela poruka Grobara upućena Delijama na poslednjem Kup meču u Humskoj. Naime, pecka da Borisa Tadića više ne prozivaju jer su navodno “primili pare” nije se primila kod pristalica Crvene zvezde, jer pravog odgovora nije bilo, tačnije bilo kakva reakcija je izostala, što je naravno “jug” prihvatio kao svoju pobedu.

Delije su poznate kao navijačka grupa koja je od svog zvaničnog postojanja (1989. godine) bila antirežimska. Od početnog skandiranja Slobodanu Miloševiću u vreme SFRJ, pa do brzog “prešaltavanja” na najvećeg opozicionog lidera s početka 90-ih Vuka Draškovića (“delije, delije, ajmo svi u glas, Vuk, Vuk Drašković sada je uz nas”), do konstantnog protivljenja režimu Miloševića ratnih godina. Sve se završilo 5. oktobra 2000. kada su navijači Zvezde masovno učestvovali u rušenju Miloševićevog režima, što su kasnije priznali i mnogi DOS-ovi politički prvaci.

U poslednjoj deceniji često su svoje pesme i poruke kroz parole upućivale protiv vlasti, ali u periodu finiša mandata ove vlade one su izostale. Zvanično, Delije ne podržavaju nijednu političku struju, štaviše, ne žele politiku na svojoj tribini i trude se, bar javno, da nijednu političku stranku ne dovode u vezu sa severom Marakane. U tome nisu uspeli, pošto ih najveći rivali prozivaju da su u sprezi sa DS-om.

Grobari nisu doživeli prozivke od komšija bez obzira na njihov politički stav. Ono što je najvatrenije navijače Partizana, bar u poslednjih desetak godina izdvojilo u odnosu na komšije, jeste otvorena podrška Srpskoj radikalnoj stranci pred izbore 2008. SRS je u tom trenutku bila najveća opoziciona partija u zemlji. Tada se jugom vijorio barjak sa likom njenog lidera Vojislava Šešelja, iako je prema rečima Grobara samo manji broj njih želeo da gura priču sa političkom porukom.

Kroz burnu istoriju devedesetih naovamo, “crno-beli” nikada nisu uspeli u organizovanijoj formi da sebe poistovete sa nekom političkom opcijom. Krajem osamdesetih, kao i Delije, bili su uz Miloševića (“Partizan, Partizan, najbolji je tim, Slobodan Milošević ponosi se s njim”). Kasnije su bili protiv režima, ali ne na toliko upečatljiv način koliko komšije.

Što se tiče odnosa navijača prema još uvek aktuelnoj vladi, zanimljivo je da ministar policije Ivica Dačić nije bio “na meti” Grobara i Delija, iako je njegov prethodnik Dragan Jočić konstantno bio “crna ovca” kod pristalica oba kluba.

Potencijalno iznenađenje subotnjeg derbija mogla da bude grupa “zabranjeni”, koja bar do sada nije odstupila od oprobanog recepta da nema respekta prema političarima. Za razliku od “severa” i “juga”, odvojena frakcija Grobara i dalje ozbiljnog neprijatelja vidi u političkim liderima Srbije.

Šta god da se u subotu desi, ko god od večitih da pobedi, čini se da će političari (pre svih oni koji budu skupljali poene na stadionu u Humskoj), najviše brinuti o tome da se ne nađu na repertoaru navijača pred milionskim TV auditorijumom. Kad se podvuče crta, možda bi navijači (ne)svesno mogli da odluče pobednika na predstojećim izborima?! Sigurno je samo da nikoga neće hvaliti…

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: