Nazad

Rekord Srbije - 112 sportista u Londonu!

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Utorak 12.06.2012 - 15:41

Sidnej nadmašen sa jednog sportistu, a takođe ćemo se u Londonu takmičiti i u jednom sportu više u odnosu na Sidnej i Atinu. Broj sportista iz Srbije možda nije konačan.

Posle odbojkaša Srbije, plasman na Olimpijske igre obezbedila je i srpska štafeta 4x200 metara u plivanju slobodnim stilom!

Đorđe Marković, Stefan Šorak i Radovan Siljevski, povećali su broj naših sportista u Londonu na 112, dok je četvrti član štafete, Velimir Stjepanović, još ranije obezbedio učešće na Igrama.

Štafeta Srbije je na šampionatu Evrope u Debrecinu osvojila sedmo mesto, u vremenu 7:22,30, ali to nije bilo dovoljno za London. U međuvremenu je došlo do odustajanja nekih reprezentacija i Srbija će po prvi put imati plivačku štafetu na Olimpijskim igrama.

Njihovim plasmanom nadmašen je broj sportista koji je Srbiju i Crnu Goru, pod imenom Jugoslavija, predstavljao u Sidneju 2000. U Australiji je učestvovalo 111 takmičara iz naše zemlje, u 14 sportova, a u Londonu će, na stogodišnjcu olimpizma u državi, boje Srbije braniti najmanje 112 takmičara u 15 sportova.

Pre četiri godine u Pekingu imali smo 92 predstavnika na 11 sportskih borilišta, u Atini 2004. 87 u 15 sportova, a u Atlanti 1996. 68 u 13 sportskih disciplina.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac pozvao sportiste koji će učestvovati na Igrama u Londonu da tamo pre svega uživaju, a da će medalje doći same po sebi.

"Predstavljati svoju zemlju na Olimpijskim igrama je najveća čast i zato je veoma važno da uživate, da budete opušteni i da ne stvarate sebi pritisak rezultata. Iz takvog pristupa sigurno će doći i rezultati i nadamo se medalje", rekao je Divac.

Međutim, broj sportista iz Srbije u Londonu mogao bi da se još malo poveća.

"Štafeta će sigurno učestvovati u Londonu, a još čekamo potvrdu za neke druge discipline iz Svetske plivačke federacije, moguće je da nas bude 113 ili 114, u 15 sportova. To je u svakom slučaju impozantna cifra", naveo je Divac.

Najviše sportista nekadašnja SFRJ imala je u Seulu 1988. godine. Njih 155 borilo se u 17 sportova i uspelo je da osvoji 12 medalja (tri zlata, četiri srebra i pet bronzi). Najuspešnji olimpijci stare Jugoslavije bili su oni iz Los Anđelesa 1984. godine, kada su kući doneli 18 medalja. Olakšavajuća okolnost za njih bio je bojkot Igara od strane država iz "istočnog bloka".
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: