Nazad

RUKOMET: "Orlovi" kratkog daha

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Nedelja 29.07.2012 - 20:18

Reprezentacija Srbije poražena od Španije na otvaranju Olimpijskih igara - 21:26 (14:10). "Furija" boljom igrom u završnici odlučila pobednika.

 icešampioni Evrope porazom su počeli učešće na Olimpijskim igrama u Londonu. Uspešniji i bolji od njih bili su Španci.


Iako su "orlovi" većim delom meča (do 45. minuta) dokazali da mogu da se nose sa "furijom", nisu uspeli da sačuvaju koncentraciju u burnom finišu.

Teško stečeno, pa još teže očuvano vođstvo "prosuli" su haotičnom igrom u napadu posle 50. minuta i svog 20. gola. Španci su tada prepoznali pad u igri naše selekcije, iz "minusa" (17:20) došli u "plus" (22:17) i bez previše trzavica priveli meč kraju.

Ni dobra igra raspoloženog kapitena Momira Ilića (sedam golova), ni povremene bravure Ivana Stankovića (četiri gola), Ivana Nikčevića (tri) i Rajka Prodanovića (dva) nisu bili "tas na vagi" koji bi Srbima doneo prve bodove.

Loša završnica prve olimpijske epizode Vukovićevih izabranika nije bila ni nagoveštena posle prvog poluvremena i to je činjenica koja će do narednog uspeha i pobede najviše boleti sve ljubitelje rukometa u našoj zemlji.

Iako su Španci, sa Arpadom Šterbikom na golu, prvi poveli i održavali vođstvo do sredine prvog dela, smireni Ivan Stanković, razigrani Rajko Prodanović i hitri Ivan Nikčević uspeli su da konkretizuju dobru igru "orlova" u odbrani, podstaknutu bravurama Darka Stanića.

 

(foto: Guliver/Getty images)

U 22. minutu Nikčevićevim golom stekli smo vođstvo (9:8) i povećavali ga do odlaska na odmor. Pogađali su Prodanović i Momir Rnić, najbolji golman Evrope branio je svaki udarac, pa smo pauzu dočekali sa optimizmom, uvereni u pobedu.

Nažalost, polufinalista minulog Evropskog prvenstva i trostruki osvajač evropske bronzepribrao se na odmoru i u nastavku zaigrao čvršće.

Momir Ilić i Ivan Nikčević istrčali su u nastavku na teren raspoloženi da predvode odbranu vođstva. To su i uspevali, do 43. minuta i Ilićevog gola za 17:16. U tom trenutku činilo se da su se Španci poverovali da više neće voditi i da "orlovima" samo preostaje da dovrše posao.

Iako je u 48. minutu ponovo bilo nerešeno, precizni udarci kapitena Ilića i Ivana Stankovića još jednom su nam doneli osetnije vođstvo (20:18 u 50. minutu).

Pobeda se učinila izvesnom, a umesto nje usledio je - potop! 

 

(foto: Guliver/Getty images)

U iznenadnoj igri Srba bez početka i kraja delovalo je da Španci mogu da postignu gol kada hoće. Lako su napravili pomenutu seriju 5:0, preuzeli vođstvo i dopusitili "orlovima" da sopstvenom nesigurnošću sami sebe udalje od pobede. Što se i dogodilo.

Lošu igru naše reprezentacije u završnici najbolje oslikava podatak da su "orlovi" u poslednjih deset minuta uspeli da postignu još samo jedan gol!

Izabranici Veselina Vukovića igraće naredni meč protiv Hrvatske, 31. jula u 17.15 časova. "Kauboji" su u prvom kolu pobedili Severnu Koreju 31:21. U našoj grupi igraju i Danska i Mađarska, koje svoj meč igraju u večernjem terminu.

SRBIJA: Stanić 11 odbrana, Prodanović 2, Vujin 2, Ilić 7, Nikčević 3, Stanković 4, Rnić 1, Toskić 2 gola.

Rezultati 1. kola rukometnog turnira:

GRUPA A: Island - Argentina 31:25, Švedska - Tunis 28:21, Francuska - Velika Britanija (20.30)

GRUPA B: Hrvatska - Južna Koreja 31:21, Španija - Srbija 26:21, Mađarska - Danska (22:15)

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: