Nazad

Srbija ispustila +5, osvojila bod

Izvor: B92 - Nacionalni sport - Utorak 11.12.2012 - 12:31

Rukometašice Srbije igrale su nerešeno sa Švedskom 23:23 (13:14), u prvom kolu četvrtfinalne grupe E Evropskog prvenstva u našoj zemlji.

rukometašice

Srbija je loše krenula u Areni, Skandinavke su povele 6:2, ali se naš tim vratio i do poluvremena smanjio na gol zaostatka.

Srbija je dominirala u nastavku, devet minuta pre kraja povela 23:18, ali je usledio veliki pad, što su Šveđanke kaznile i serijom 5:0 stigle do napada za pobedu, ali su na kraju podeljeni bodovi. U sledećem kolu Srbija igra protiv Danske (utorak, 20:10h).

Srbiju je predvodila Rajovićeva sa pet golova iz pet šuteva, dok su po tri postigle Popovićeva, Damnjanovićeva, Erićeva i Ognjenovićeva. Dansku su nosile tri igračice, dominirala je Torstenson sa osam golova iz deset šuteva, šest je dala Gulden, a pet Agren.

ilustracija

Srpkinje su loše otvorile meč, propustile nekoliko napada, čak i jedan zicer, te dozvolile Šveđankama da brzim napadima povedu 4:1 posle šest minuta igre. Nije mnogo pomogao ni tajm-aut Boškovića, Srbija jeste postigla drugi gol, ali je brzo primila još dva.

Polovinom prvog perioda konačno su proradila i krila Srbije koja je zaigrala odmah agresivnije, te smanjila na 9:6. Usledio je period igre gol za gol, Šveđanke su održavale tri pogotka prednosti, sve do 18. minuta kada je Rajović smanjila na 10:8, i naterala selektora rivalki da traži tajm-aut.

Narednih nekoliko minuta Srbija je pratila Švedsku u korak, reprezentativke su poslušale savet selektora Boškovića i malim faulovima usporavale akcije rivalki, te odlično parirale Švedskoj. međutim, propustile su da iskoriste dve sjajne odbrane Katarine Tomašević da smanje zaostatak na samo jedan gol.

ilustracija

U tom periodu igre, nekoliko minuta dominirale su odbrane, pa je Švedska čuvala prednost 13:11. Konačno, sa igračicom više Srbija je u 28. minutu smanjila na samo gol zaostatka, te je na poluvremenu gubila 14:13.

Drugi deo igre počeo je mnogo bolje, Srbija je odmah stigla do izjednačenja, prvog na meču. Nastavile su naše reprezentativke da igraju odlično u odbrani, sjajna je bila i Tomaševićeva na golu, pa je u 38. minutu Srbija prvi put povela golom Damnjanovićeve (16:15).

Ubrzo je naš tim imao i dva gola prednosti, pa je u poslednjih 20 minuta Srbija ušla kao strana koja kontroliše rezultat. Sjajan ritam Srpskinje su maksimalno iskoristile, te posle presečene lopte Andree Lekić, Damnjanovićeva je iz teške situacije pogodila za +3 (19:16).

ilustracija

Nastavile su Boškovićeve igračice da dominiraju u Areni, Šveđanke nisu imale rešenj za odbranu Srbije, što je naš tim krunisao odličnom igrom u napadu i povećao rednost na 21:17 preko Popovićeve.

Samo što je Vestbergova smanjila zaostatak, Rajovićeva je i peti šut poslala u mrežu čime je održala prednost Srbije, da bi potom dominaciju našeg tima potvrdila Pop-Lazić za 23:18.

Ali, usledilo je nekoliko očajnih minuta, opuštanje u igri dovelo je do nepotrebnih grešaka, što su Šveđanke znale da iskoriste i ekspresnom serijom od 5:0 vratile se u igru izjednačivši na 23:23, četiri minuta pre kraja.

Nakon tajm-auta Boškovića, nije okončana crna serije, Šveđanke su imale napad za preokret, ali je sjajna Tomaševićeva ponovo spasila tim odbranom.

ilustracija

Usledio je pasivan napad, ali je ponovo briljantna Tomaševićeva donela šansu Srbiji da pobedi. Odgovornost je preuzela Popovićeva, ali ni posle devet minuta Srbija nije uspela da postigne gol, njen udarac odbranila je Olsonova i tako donela Švedskoj napad za pobedu. Andrea Lekić je presekla loptu za konačnih 23:23.

U prvom kolu grupe E, sledeći rival Srbije Danska je pobedila Češku 33:30, dok je Norveška deklasirala Francusku 30:19. Norveška ima 6, Danska 4, Srbija i Švedska po 3, Francuska 2 boda, dok je Češka bez bodova.

Srbija: Tomašević (13 odbrana), Risović, Krpež 2, Popović 3, Lekić 1, Damnjanović 3, Erić 3, Rajović 5, Pop-Lazić 1, Ognjenović 3, Filipović, Nišavić, Milošević, Stoiljković 1, Liščević 1, Dmitrović.

Švedska: Olson (6 odbrana), Grubstrom (3), Agren 5, Flognam, Fogelstrom, Blom, Roberts, Sand, Svenson 2, Vestberg 1, Alm, Torstenson 8, Gulden 6, Helberg, Valen, Jakobsen 1.

Isključenja: Srbija 2 minuta, Švedska 0. Sedmerci: Srbija 1/1 , Švedska 6/6.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: