Nazad

Srbija preko Ukrajine do druge faze

Izvor: B92 - Nacionalni sport - Četvrtak 06.12.2012 - 21:38

Rukometna reprezentacija Srbije plasirala se u drugu fazu Evropskog prvenstva pobedom nad Ukrajinom 25:23 (14:10).

Srbija preko Ukrajine do druge faze

Ukrajina je tim porazom definitivno ispala sa šampionata koji se igra u našoj zemlji. U večernjem terminu sastaju se Norveška i Češka, koja je naš rival u petak.

Utakmica je igrana pred oko 4000 gledalaca, skoro duplo više nego prvog dana protiv Ukrajine. Bio je to prvi trijumf našeg tima na prethodna četiri šampionata Evrope. Katarina Tomašević heroj je trijumfa koji Srbiju vodi u drugu fazu.

Naš prvi golman je na neizvesnom početku uspela da zaustavi jedan sedmerac Juliji Borščenko, a tokom meča zabeležila je čak 19 odbrana, često u situacijama 1 na 1 i u kontrama. zahvaljujući tome ona je izabrana i zvanično za igračicu utakmice.

Utakmicu su obeležile brojne greške na obe strane i pomalo bizarna situacija u finišu prvog dela, kada se ukrajinski selektor posvađao sa sudijama i omogućio našoj selekciji da se odmakne do ključne prednosti.

Posle izjednačenog početka Srbija je preuzela kontrolu nad mečom i na poluvreme otišla sa plus 4, ali je u nastavku Ukrajina u dva navrata stigla do minus 1.

U finišu je naša selekcija promašivala zicere, ali je imala sjajnu Tomaševićevu na golu i stigla do zaslužene pobede.

Sanja Damnjanović i Jelena popović dale su po pet golova, a Julija Managarova postigla je sedam.

U drugoj fazi sa našim timom igraće Francuska, Švedska, i bolji tim iz duela Danske i Makedonije, koji se igra u petak. U prvom meču drugog kola niške grupe Švedska je lako pobedila Makedoniju 26:15 (14:11).

U prvom kolu Srbija se dosta dobro držala sa evropskim, svetskim i olimpijskim šampionkama iz Norveške, ali je u finišu poražena 28:26.

Srbija - Ukrajina 25:23 (14:10)

Srbija - Ukrajina


Ukrajinski tim je u prva dva i po minuta postigao dva gola (Nikolajenko i Pidplaova), a Srbija je krenula prilično nepovezaino, propustivši čak i sedmerac. Prvi gol postigla je Damjanović u četvrtom minutu za 1:2. Usledila su jošd dva iskorišćena napada i jedna stativa za sve bolji srpski tim, a Andrea Lekić donela je Srbiji dva gola prednosti.

Ukrajinski tim je uzvratio sa dva gola, a zatim je Katarina Tomašević odbranila sedmerac. Srbija je ponovo pet minuta bez gola. Gošće su povele 5:4, a napadački post prekinula jhe Jelena Popović za 5:5. U sledećem napadu Pop-Lazić je iznudila sedmerac koji je Andrea Lekić pretvorila u vođstvo našeg tima. Lekićeva je prva u srpskom timu sa dva gola.

Usledilo je nekoliko loših napada našeg tima, a posle jedne kontre Managarova je ubacila loptu u praznu mrežu, pošto je Tomaševićeva izletela sa gola pokušavajući da preseče dugi pâs.

Golom Lekićeve sa sedmerca počela je mini-serija Srbije, koja je povela 9:7, a posle primljenog gola proradio je bryi centar i Jelena Popović je opet vratila plus dva. Tomaševićeva je opet načinila kljunu intervenciju, ali se istovremeno povredila Ivana Milošević.

Naš tim je tada preuzeo potpunu kontrolu nad mečom, a pri vođstvu od tri gola razlike Srbija je dobila dve igračice više, zbog ponašanja ukrajinskog selektora. Ukrajinke su uspele čak i da postignu jedan gol sa dve devojke manje na terenu, ali je serija njihovih nepromišljenih poteza i nepotrebnih isključenja omogućila našem timu da preko šest minuta ima brojčanu prednost,

Vrhunac dezorganizovansoti dogodio se kada je ukrajinski tim vratio na teren istovremeno dve igračice, iako je samo jednoj istekla kazna. Meč inače sude Rumunke Duta i Floresku, a ključni problem Ukrajine je u tome što Leonid Ratner ne zna engleski. Ratner je i inače redovno u sukobu sa zvaničnicima i sudijama.

Na kraju poluvremena Ukrajinke su opet dale gol sa dve igračice manje, posle vrlo slabe odbrane Srbije - na loptu odbijenu od prečke niko nije reagovao, pa je Glibko pokupila na 12 metara, prošla po krilu i pogodila.

Utisak posle prvog poluvremena je da Srbija igra prilično slabo i daleko je od svog maksimuma, ali je upadljivo kvalitetnija od rivala. Blista Jelena Popović sa 4 gola, a Andrea Lekić je od 3 postignuta gola dva ubacila sa sedam metara. Na drugoj strani je Viktorija Borščenko dala 4 gola, od toga tri za linije sedam metara, uz jednu odbranu našeg golmana.

U Nišu Švedska vodi 11:8 protiv Makedonije, i na dobrom putu je da overi plasman za drugu fazu.

U drugom poluvremnu slična priča kao u prvom delu igre, mada treba da napomenuti da naše rukometašice igraju nešto bolje, ali i dalje sa dosta grešaka. Posle šest minuta igre u nastavku rezultat je 16:11

Posle nešto bolje igre na startu Srpkinje nastavljaju sa ne karakterističnim greškama, i dozvoljavaju Ukrajinkama da priđu na samo minus 2.

Najlepša akcija na meču viđena je u 40. minutu, kada je posle odlične odbrane, sa igračicom manje, naše ekipe izvedena školska kontra, ali je polu-lobom Sanja Rajović pogodila prečku.

Sanja Rajović

Ukrajina je u 44. minutu stigla na minus jedan, posle novog promašaja našeg tima, ali su Rajovićeva i Damnjanovićeva počele da pogađaju pas je naš tim ponovo pobegao.

Loša vest na 13 minuta pred kraj je povreda Biljane Filipović.

Popovićeva je promašila zicer, na drugoj strani Erićeva pravi penal, ali Jovana Risović brani sedmerac i ostaje 21:18, posle 48 minuta.

Julija Managarova preuzela je igru u ukrajinskom timu, petim golom, dok na drugi strani Jelena Popović još jednom pokazuej da nije ni blizu forme iz prvog poluvremena.

Pogodak Ivane Milošević, koja se oporavila posle povrede u prvom poluvremenu, prekinuo je šestominutni sušni period, a posle nove intervencije Tomaševićeve sa levog krila pogađa Jelena Nišavić za velikih 24:20.

Slede golovi kao na traci, konačno se opet raspucala Popovićeva.

Gol koji je obezbedio pobedu Srbiji je postigla Slađana Pop-Lazić na ulasku u poslednji minut, čime je vratila prednost na tri gola.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: