Nazad

VATERPOLO: "Delfini", hvala vam na bronzi!

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Nedelja 12.08.2012 - 20:18

Reprezentacija Srbije u meču za treće mesto pobedila Crnu Goru - 12:11 (3:2, 1:3, 4:5, 4:1), velikom snagom volje i uprkos skandaloznom suđenju.

 Bronza zlatnog sjaja, bez ikakvog preterivanja!


Srpski vaterpolisti nastavili su u Londonu seriju uspeha na najvećim takmičenjima, uključujući Olimpijske igre.

Pod vođstvom Dejana Udovičića okitili su se sa 16 medalja na 17 turnira, četvrti su bili jedino na Svetskom prvenstvu 2007. godine u Melburnu!

Što se tiče OI, četvrti put zaredom nalaze se na pobedničkom postolju, nakon "pauze" u Atlanti 1996!

Ova bronzana medalja nam je druga zaredom, a u meču odluke savladana je Crna Gora, isto kao pre četiri godine u Pekingu. Tada je bilo 6:4, sada je pobeda izražena minimalnim rezultatom - 12:11, ali tek pošto su nam, maltene, potonule sve nade u željeni ishod.

Računajući periode u kojima smo bili deo SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije i SCG, osvojili smo 11 odličja u ovom sportu - tri zlata, dva srebra i šest bronzi.

SRBIJA: Soro, Šaponjić, Gocić 1, Udovičić 1, Mandić, D. Pijetlović 2, Nikić 2, Aleksić, Rađen 1, Filipović 3, Prlainović 1, Mitrović 1, G. Pijetlović.

CRNA GORA: Šefik, Brguljan 1, Pasković, Petrović, Drašković, Radović, M. Janović 1, N. Janović 2, Ivović 3, Zloković 2, Gojković, Jokić 2, Šćepanović.

 

Reprezentacija Srbije ušla je u četvrtu četvrtinu sa zaostatkom od 8:10, potom primila još jedan gol (8:11), pa preokrenula rezultat serijom od 4:0 - iako je završila meč bez petorice isključenih igrača, selektora Dejana Udovičića i njegovog pomoćnika Dejana Stanojevića!

Ne pamti se kada je nekoj ekipi dosuđeno 19 isključenja, plus pomenutih pet izbacivanja sa pravom zamene.

U crnogorskom timu je tu sudbinu doživeo samo Nikola Janović i to 16 sekundi pre kraja meča, a kod nas Živko Gocić i Nikola Rađen u finišu treće deonice, Milan Aleksić i Duško Pijetlović u četvrtoj i konačno Vanja Udovičić, zajedno sa Janovićem!

Preokret je započeo Filip Filipović, koji je nepunih šest minuta pre kraja smanjio na 9:11 sa igračem više.

Možda i ključni momenat bio je gol Slobodana Nikića za 10:11, kada je odbijenu loptu posle šuta Prlainovića bukvalno ošamario i poslao u mrežu!

Filipović je 1:41 pre kraja velemajstorski lobovao Miloša Šćepanovića i izjednačio na 11:11, a Andrija Prlainović presekao napad Crnogoraca i povukao brz kontranapad. Protivnička odbrana još nije stigla da se postavi, a Prlainović i Filipović su izveli kombinaciju, koju je Vanja Udovičić krunisao sa centralne bekovske pozicije i doneo nam prvo vođstvo nakon rezultata 4:3!

Poslednjih 55 sekundi odigrano je pred golom Sora, kada je sudijska lakdrija dostigla vrhunac.

Selektor Udovičić dobio je crveni karton, Prlainović isključen, a Soro 16 sekundi pre kraja odbranio šut Radovića.

Usledilo je obostrano isključenje Vanje Udovičića i Nikole Janovića, haos u bazenu koji je morao da smiruje prvi čovek svetskog vaterpola Đani Lonci. Uzalud... Čim je igra nastavljena, van bazena je morao i mladi Aleksa Šaponjić, pa su Crnogorci poslednjih 11 sekundi napadali "pet na četiri".

Soro je odbranio prvo Vladimiru Gojkoviću, zatim i Aleksandru Radoviću i vremena za treći pokušaj "ajkula" više nije bilo! Srbija je osvojila četvrtu medalju na OI 2012, posle bronze Andrije Zlatića, srebra Ivane Maksimović, kao i zlata Milice Mandić u subotu uveče!

Četvrtu medalju, da malo manje pocrveni obraz svetskih vaterpolo čelnika, a i da se bar delimično zaborave diletantske odluke arbitara, kojih je na utakmici Srbija - Crna Gora bilo na desetine. Naravno, neke i na štetu Crnogoraca.

Prekršaji i isključenja pri prenošenju lopte na protivničku polovinu, bezbrojni kontrafaulovi, kompenzacije... Nije ni čudo što se vrhunski vaterpolo igra i gleda u sve manje zemalja.

TOK UTAKMICE DO ČETVRTE ČETVRTINE

 <b>TOK UTAKMICE DO ČETVRTE ČETVRTINE</b>

Naša selekcija se na početku meča dva puta nalazila u minimalnom zaostatku, da bi Nikić posle sjajne asistencije Aleksića izjednačio na 2:2.

Usledila je odbrana našeg gola sa dvojicom igrača manje, da bi Stefan Mitrović prvu situaciju sa igračem više za "delfine" krunisao pogotkom za vođstvo od 3:2.

Sudije su nastavile trend lakog isključivanja naših igrača, pa je Zloković na startu druge deonice izjednačio na 3:3. Poništen nam je gol Pijetlovića sa igračem više (zbog navodnog kontrafaula), ali je Gocić iz daljine ipak vratio prednost Srbiji - 4:3.

Ivović je ponovo izjednačio, mladi Dušan Mandić pogodio prečku, a Mlađan Janović iskosa sa leve strane matirao Sora i preokrenuo na 4:5.

Bio je to prvi gol Crne Gore pri izjednačenom odnosu snaga u bazenu.

"Delfini" su od tog trenutka ušli u seriju grešaka, promašaja ili nesmotreno izgubljenih lopti, ali su dobrom odbranom održali rezultatski priključak za drugih 16 minuta.

Treća deonica počela je serijom kontrafaulova na obe strane. Jokić je povisio na 4:6 u korist Crnogoraca, da bi Duško Pijetlović na dodavanje Filipovića iskoristio igrača više i zatresao mrežu Šćepanovića posle osam i po minuta - 5:6!

Rađen je lukavo matirao crnogorskog golmana za izjednačenje na 6:6 i držali smo se dobro do novog pogotka Pijetlovića za 8:8.

Kola su krenula nizbrdo isključenjem Udovičića, kojem je drugi put suđen kontrafaul u prenosu lopte na polovinu protivnika!? Odmah je isključen i Rađen (sa pravom izmene), što je Nikola Janović lako iskoristio.

Filipović nije uspešno završio napad "delfina", Nikola Janović iz peterca kaznio neiskustvo mladog Šaponjića (8:10), a Prlainović i Filipović nisu imali sreće da u poslednjem napadu treće deonice prepolove prednost Crne Gore.

Prvi je pogodio prečku, drugom je udarac zaustavio Šćepanović.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: