Nazad

VESLANJE: Srpski četverac vlada svetom

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Subota 14.07.2012 - 20:21

Aleksandar Filipović, Jovan Jovanović, Luka Đorđević, Igor Lucić i kormilar Mateja Jošić osvojili su zlato na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Litvaniji. Odbranili titulu osvojenu prošle godine u Amsterdamu.

Srpski četverac sa kormilarom nastavio je da vlada svetskim veslanjem u konkurenciji mlađih seniora.

Filipović, Jovanović, Đorđević i Lucić, zajedno sa kormilarom Matejom Jošićem, osvoji su zlato na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Litvaniji.

Podsetimo da su tako odbranili tron na koji su se popeli prošle godine u Amsterdamu kada su i oborili pet godina star svetski rekord.

Uprkos jednoj promeni (umesto Veselina Savića veslao je Aleksandar Filipović) u subotu su u finalu s vremenom 6:34.13 zauzeli prvo mesto ispred posada SAD (6:35.42), Novog Zelanda (6:37.87), Francuske (6:38.88), Australije (6:39.65) i Nemačke (6:47.20).

Iako je nаša posada posle prvih 500 metara bila na poslednjem mestu, "stisla je gas" i u drugu polovinu trke ušla kao lider. Do kraja je vodila borbu sa Amerikancima, ali su izazivači posle 700 metara žestoke borbe izgubili dah.

"Malo je reći da smo prezadovoljni. Konkurencija je bila mnogo jača nego lanи, a momci su izveslali odličnu trku, taktički zrelu i ispoštovali sve dogovore. Znali smo da će nam SAD i Novi Zeland biti najveći konkurenti za postolje. Međutim, dokazali smo kvalitet i naš čamac je zasluženo odbranio svetsku krunu" – bio je presrećan selektor juniorske veslačke reprezentacije Srbije Dejan Guslov.

Nastup četverac sa kormilarom u Litvaniji pomno je pratio i selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić po čijom se dirigentskom palicom seniori u Sloveniji pripremaju za Olimpijske igre u Londonu.

"Zlatom u Amsterdamu lane i ovim u Litvaniji četverac sa kormilarom je ponovio uspeh četverca bez kormilara koji je 2000. i 2001. na dva uzastopna svetska prvenstva za mlađe seniore osvojio svetsku krunu. Više sam nego zadovoljan ovim rezultatom. Ovi momci su potvrdili svetsku klasu i pokazali da će uz aktuleni četverac biti nosioci naše reprezentacije u narednom olimpijskom ciklusu koji se završava Igrama u Riju 2016", rekao je Ilić.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: