Nazad

VESLANJE: Srpski dvojac probija led

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Petak 27.07.2012 - 14:53

Nikola Stojić i Nenad Beđik spremno dočekuju start trke u subotu, tvrdi selektor Nebojša Ilić. Brigu zadaju samo loši uslovi na stazi u Itonu.

  Srpski dvojac bez kormilara u sastavu Nikola Stojić i Nenad Beđik startovaće prvi na Olimpijskim igrama.

Oni će u veslačko-kajakaškom centru u Itonu, predgrađu Londona, započeti takmičenje u subotu od 13 časova po srednjeevropskom vremenu. Veslaće u prvoj grupi kvalifikacija, gde će im protivnici biti čamci Francuske, Poljske, Novog Zelanda i Mađarske. Srpski dvojac će veslati u petoj stazi u trci iz koje će se tri prvoplasirane posade otići direktno u polufinale, koje je na programu u sredu, 1. avgusta, dok će četvrta i peta posada do 12 najboljih morati da se bore kroz repesaž (ponedeljak, 30. jul). 

U drugoj grupi kvalifikacija su posade Holandije, Kanade, SAD i Australije, a u trećoj čamci Grčke, Nemačke, Italije i Velike Britanije.

Selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić tvrdi da je dvojac u potpunosti spreman za start Igara.

"Ne obaziremo se na žreb i na stazu u kojoj veslamo. Cilj nam je da Stojić i Beđik odveslaju na svom najvišem nivou, a videćemo za šta će to biti dovoljno. Njih dvojica su bili šesti na Svetskom kupu u Minhenu sredinom juna, u gotovo istoj konkurenciji koja ih očekuje i ovde. Naporno smo trenirali od Minhena, formu smo, imam utisak, podigli na još viši nivo ali je i konkurencija tempirala formu za Igre. Nadam se da će momci odveslati jednu dobru tehničku i taktičku trku", rekao je Ilić.

Na prethodne tri Olimpijade Srbija je imala predstavnike u dvojcu. Svaki put je jedan član čamca bio Stojić, kojem će u Londonu, na červrtim Igrama u karijeri, partner biti debitant Beđik. Po Ilićevom mišljenju londonski dvojac ne zaostaje ni za jednim sa prethodnih Igara.

"U veslanju su merodavni samo rezultat i vreme. Prema rezultatima koje Stojić i Beđik postižu na treninzima sigurno je da ne zaostaju ni za atinskim ni za pekingškim posadama, ali ni za onim čamcem iz Sidneja 2000. kada su Stojić i Višacki bili među favoritima za medalju", rekao je selektor Srbije.

Ilić se osvrnuo i na Beđikov debi na Olimpijskim igrama.

"To što je Nenad prvi put deo jedne ovako velike sportske predstave uopšte ga nije ni najmanje poremetilo. Jednostavno nije takav lik koji bi zbog toga imao tremu. Čvrsto je na zemlji i maksimalno je psihološki spreman za sve izazove koji ga očekuju", rekao je Ilić.

Ilić se osvrnuo i na stanje na stazi.

"Uslovi na stazi nisu katastrofalni, ali su izuzetno loši. Otkako smo stigli u Iton neprekidno duva jak bočni vetar. Međutim, kako svima tako i nama. Po prognozi vreme u Itonu će se menjati iz časa u čas i nezahvalno je prognozirati šta nas očekuje u subotu", završio je Ilić.

Srpski četverac bez kormilara u sastavu Miloš Vasić, Goran Jagar, Miljan Vuković, Radoje Đerić svoj nastup u Londonu počinje u ponedeljak, 30. jula od 11.40 časova po srednjeevropskom vremenu.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: