Nazad

Zvezda, ipak, bez Evrope?

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Subota 16.06.2012 - 20:34

Evroliga i FIBA Evropa saglasile su se oko promena u sistemu takmičenja, koje podrazumevaju ukidanje kvalifikacija za Evrokup.

Navijači Crvene zvezde možda će i naredne sezone biti uskraćeni za utakmice svojih ljubimaca na evropskoj sceni.

Kvalifikacije za Evrokup, u kojima je Zvezda trebalo da učestvuje po preporuci Skupštine ABA lige, više se neće ni igrati, nego će spisak učesnika grupne faze biti sastavljen po formuli "25+7".

Dvadeset i pet klubova obezbediće mesta u skladu sa plasmanom na objedinjenoj rang-listi Evrolige i Evrokupa, dok će preostalih sedam popuniti učesnici kvalifikacija za Evroligu.

U tim kvalifikacijama ovog leta će nastupiti osam timova (za razliku od prošlogodišnjih 16) i samo će se pobednik plasirati u elitno takmičenje.

Kako crveno-beli već dve sezone ne igraju u Evropi, oni bi teško mogli da dobiju "vizu" Evrokupa po osnovu sportskih rezultata, već u novonastaloj situaciji mogu da se nadaju samo specijalnoj pozivnici, tzv. "vajld kardu".

Letos je, recimo, Bajern Minhen dobio takvu pozivnicu iako je prethodne sezone igrao drugu nemačku ligu.

Sve bi trebalo da bude poznato najkasnije 5. jula.

Evroliga i FIBA Evropa odlučili su, takođe, da ukinu završni turnir Evrokupa, igran u Fajnal for ili Fajnal ejt formatu.

Polufinale će se ubuduće igrati u dva meča (kod kuće i u gostima, rezultati se sabiraju), a finale u gradu određenom unapred, koji može, ali i ne mora da bude neutralan u odnosu na učesnike završne predstave.

Takva odluka praktično predstavlja povratak na format po kojem je nekada igrana završnica ULEB kupa. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: