Nazad

ZVEZDA: Momci, jel znate kako se postaje heroj?

Izvor: Mozzartsport - Nacionalni sport - Četvrtak 30.08.2012 - 11:51

"Znamo da mnogi misle da nemamo skoro nikakve šanse u Bordou. Meni se takve ocene, iskreno rečeno, sviđaju. Bićemo rasterećeni, a ako ste primetili, našli smo recept pomoću kojeg možemo da pariramo tako jakoj ekipi", poručuje Mikić

 Što ne može niko, možeš ti... Stih iz jednog od najvećih hitova Momčila Bajagića Bajage morao bi konstantno da bude u ušima igrača Crvene zvezde tokom večerašnjeg revanš meča kvalifikacija za Ligu Evrope protiv francuskog Bordoa! Otpisani od svih, izudarani brojnim potresima u klubu, fudbaleri srpskog vicešampiona smogli su snage da samo dva dana posle odlaska Roberta Prosinečkog na travi Marakane izbore rezultat koji im sigurno pruža pravo na nadu da će u Bordou ispisati jednu od najsvetlijih stranica u modernoj istoriji crveno-belih. Na temperaturi pozitivne nule ključaće nada svih kojima srce kuca za te boje dve da je dan za heroje svanuo...

 
Zvezda je u beogradskom duelu, u igračkom smislu, evoluirala, ali za revolucionaran korak giganta iz Ljutice Bogdana potrebno je samo još malo... Iako je miris promena zahvatio Ljutice Bogdana, iako je glava predsednika Vladana Lukića praktično već na panju, tim Aleksandra Jankovića moraće da pokaže još jednu nadljudsku sposobnost protiv, objektivno rečeno, znatno jačeg rivala. Moraće da se izoluje od svih priča i pričica koje okružuju Crvenu zvezdu i njeno rukovodstvo i odigra samo za - sebe. Tu bi ključnu ulogu trebalo da odigra Aleksandar Janković, mladi stručnjak koji je perfektno pripremio prvi meč, ugasivši supersonične motore atletama iz Francuske.
 
Međutim, njegov sizifovski posao u Bordou će biti još izraženiji, što se najbolje moglo videti tokom prvog poluvremena meča s Novim Pazarom. Zbog suviše tankog „rostera“ i još tanje klupe pojedini igrači Crvene zvezde delovali su, i okom laika, potpuno iscrpljeno, pa će Janković morati da upotrebi sav svoj potencijal ne bi li dobio etiketu junaka savremenog Zvezdinog doba. Samo što će mu pored sopstvenog znanja i potencijala definitivno biti potrebna pomoć viših sila kako bi se stvari poklopile i crveno-beli se iz Francuske vratila sa skalpom vrlo ozbiljne ekipe i na evropskom nivou.
 
Bez manevarskog prostora da kombinuje Janković ima pravo da veruje kako će Bordo olako shvatiti novi duel s ranjenom Zvezdom i kako će njegov matični klub konačno biti miljenik sreće.
"Znamo da mnogi misle da nemamo skoro nikakve šanse u Bordou. Meni se takve ocene, iskreno rečeno, sviđaju. Bićemo rasterećeni, a ako ste primetili, našli smo recept pomoću kojeg možemo da pariramo tako jakoj ekipi. Stvarno smo „izdahnuli“ posle prvih 90 minuta, ali to je jedini način da budemo u klinču sa njima, da budemo ravnopravni", jasan je kapiten crveno-belih Nikola Mikić.
 
Za Zvedu je dobro što niko od onih koje će Aleksandar Janković imati na raspolaganju ne razmišlja o tome kako bi i častan poraz označio isto takav oproštaj od Evrope. Svesni su crveno-beli da su izučili mnogo lekcija francuske škole, pa su tako eliminisali naivne greške koji su od njih u prošlogodišnjim okršajima s Renom načinile - glinene golubove. Ali i pored ogromne želje da se u Bordou za Zvezdu konačno lepo desi postavlja se mnogo logičnih pitanja...
 
Može li Srđan Mijailović još jednom da se pretvori u hrta koji će presingom u začetku „ubijati“ napade Bordoa? Može li štoper Milan Jovanović da ponovo sakrije svetske kvalitete Gufrana? Hoće li povratnik Kasalica imati snage da se bar jednom iskobelja iz čeličnog zagrljaja fizički dominantnih štopera Bordoa?
 
Ni hronični optimisti ne bi mogli potvrdno da odgovore na ova pitanja i zatim konstatuju kako je Crvena zvezda blizu ostvarenja višegodišnjeg cilja i plasmana u grupnu fazu Liga Evrope. Ali i u bližoj prošlosti je bilo sličnih situacija. Zvezda je, primera radi, bila otpisana posle prvog meča bez golova s Kjevom, ali je u Veroni te 2002. godine zasijala punim sjajem. Igrači najtrofejnijeg srpskog kluba bili su heroji i posle dvomeča s Bragom, Lesterom, zatim i posle trijumfa nad Romom. Međutim, od tada nikako nisu mogli da se izvuku iz evropske minus faze... Suviše dugo se čeka iskorak na međunarodnoj sceni koji bi bar stvorio privid da je u Ljutice Bogdana baš sve u najboljem redu i kako Crvena zvezda ponovo polako raste.
 
Zato je Bordo prekretnica ove generacije. Ako naprave podvig, svi će se pokloniti pred njima i konstatovati kako su klinci koje je Robi promovisao, a Aleksandar Janković učinio takmičarima, vratili Evropu u Ljutice Bogdana. Ne preostaje im ništa drugo nego da zapnu i muški poginu za trijumf.
 
BORDO - CRVENA ZVEZDA (20.30, TV PRVA)
STADION: ŠABAN DELMA. KAPACITET: 34.462. SUDIJA: MARK KLATENBURG (ENGLESKA)
 
BORDO (4-5-1): Karaso - Marijano, Planus, Sane, Tremulinas - Nguemo, Ben Kalfalah, Moris-Belaj, Sertić, Obranijak - Gufran. Trener: Fransis Žiljo
 
CRVENA ZVEZDA (4-5-1): Bajković - Mikić, Maksimović, Jovanović, Mladenović - Mijailović, Dimitrijević, Lazović, Vešović, Milunović - Kasalica. Trener: Aleksandar Janković
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: