Nazad

Zvezda u Evrokupu, mnogo promena...

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Sreda 20.06.2012 - 23:18

Crvena zvezda Diva igraće Evrokup 2012/13 na osnovu specijalne pozivnice. Potvrđen je predlog da se u Evroligu ubuduće ide samo iz ABA lige.

Crvena zvezda u sredu je postala jedan od 25 direktnih učesnika Evrokupa, pošto je Bord rukovodeće kompanije ECA ("Euroleague Commercial Assets") na zasedanju u Barseloni odlučio da joj dodeli specijalnu pozivnicu.

Regionalna ABA liga biće zastupljena u Evrokupu 2012/13 sa tri tima, pošto su rezultatima to pravo stekli Budućnost i Cibona, umesto Širokog, kojem je Evropa predstavljala preveliki finansijski izazov.

Odlučeno je i da od naredne sezone više ne bude nacionalnog bodovanja za plasman u Evroligu, već da se u elitno klupsko takmičenje ide isključivo po plasmanu u ABA ligi.

Tako će dve najbolje ekipe sa "Jadrana" direktno ići u Evroligu, a trećeplasirana u kvalifikacije, bez obzira na to da li su iz Srbije, Hrvatske, Slovenije... U praksi to znači da Srbija može imati "2+1" predstavnika u Evroligi, ali i da može ostati bez ijednog.

Podsetimo da je ceo ovaj manevar sproveden kako bi prolaz u Evroligu dobila VTB liga, koju igraju timovi iz severoistočne Evrope (Rusi, Litvanci, Poljaci, Česi, Ukrajinci, Estonci, Belorusi, Kazahstanci).

Broj učesnika Evrokupa biće povećan od sezone 2013/14 (nije još poznato za koliko), a Srbija, Hrvatska i Slovenija će zbog gubitka jednog garantovanog mesta u Evroligi dobiti po jednu "vizu" za Evrokup, kao malu kompenzaciju.

Nacionalna prvenstva tako će imati kakvu-takvu prohodnost na međunarodnu scenu i neće se igrati samo za prestiž, odnosno da bi se videlo ko će iduće sezone u ABA ligu.

Računajući jednu dodatnu "vizu" iz ABA lige, Jadranska košarkaška asocijacija moći će na jesen 2013. godine da računa na ukupno četiri mesta u Evrokupu. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: