Nazad

Zvezdin dug od 17 miliona evra otkupljuje se za samo 700.000

Izvor: Sportski žurnal, OK Radio - Nacionalni sport - Petak 12.07.2019 - 12:44

Dragan Milošević, predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde, detaljno govorio o sporazumu za dug „Agrobanci”

Dug će da iznosi 14 miliona evra
Dragan Milošević, predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde, u intervjuu za navijački portal RSB, pojasnio je sporazum kluba oko duga „Agrobanci”. Suština je da će 17 miliona evra, koliko je naraslo sa kamatama, biti izmireno na najvišem nivou za 6,8 miliona.
 
Milošević je rekao i da bi čitav dug mogao da bude otkupljen od stranog fonda koji otkupljuje zaduženja „Agrobanke” za svega 700.000 evra…
 
- Imamo sklopljen aranžman u kome je dug 6.8 miliona evra, kamate su otpisane. Od septembra 2020. godine kreću rate, u pet jednakih godišnjih. Pre sporazuma je ukupni dug sa kamatama prema Agrobanci bio 17 miliona evra – predočio je Milošević.
 
Status „Agrobanke” je da se nalazi pod kontrolom Agencije za sanaciju, stečaj i likvidaciju.
 
- „Agrobanka” je otišla u stečaj, sve dugove naplaćuju po principu da se sve kamate otpisuju, bavimo se samo glavnim dugom. Zvezda bi sa 100 odsto davanja bila negativan slučaj, jer sam prilično siguran da nijedan dužnik „Agrobanke” nije platio maksimum glavnog duga, 200 miliona kvalitetnijih potraživanja su otišla po ceni od 11,29 odsto. Toliko su kupljena od strane stranog fonda, gde postoje stabilne hipoteke.
 
Milošević je nastavio da objašnjava:
 
- Za Zvezdu je čak i nepovoljno da vrati 6,8 miliona evra. Potpisali smo sporazum, jer kad neko bude kupio naša potraživanja, ta cifra je osnov za pregovore sa poveriocem koliko ćemo mi platiti. Da nismo potpisali, ostao bi 17 miliona evra. Ovako je 6,8 i sada država ako želi da proda naša potraživanja, ona će prodati tih 6.8 miliona, ako bude po ceni od 11.29 odsto, to će biti 700.000 evra.
 
Računica tog fonda zaslužila je dodatno objašnjenje:
 
- Ako ste mu prodali za 700.000 evra, a on ako ih proda za 1,5-2 miliona evra, on je super prošao. U najgoroj situaciji 1.300.000 evra na godišnjem nivou je cifra koju je Crvena zvezda u stanju da izdvoji danas, ranije nije mogla nijedan evro za stare dugove. Sa sporazumom o kojem pričamo, dug će da iznosi 14 miliona evra.
 
Naglasio je Milošević i da je dug kad je ova uprava ušla u klub iznosio 55 miliona evra:
 
- Bio nam je potreban kofer od 55 miliona evra, a danas od 25 miliona evra, a do kraja godine, kada sve to bude formalizovalo, neće biti ni 14 miliona evra. Nije sve to vraćeno, nešto je otpisano našim pregovaračkim sposobnostima, nama se sada svi koji nam potražuju novac javljaju posle Lige šampiona, a pre dve godine ih nije bilo. Klubu je najvažnije da ispunjava uslove za UEFA licencu, ne zanimaju ih krediti i dugovanja prema agentima, već to da budu isplaćeni fudbaleri, stručni štab, država i drugi fudbalski klubovi.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: