Nazad

Abolicija Džajića i kontroverze

Izvor: B92 - Sport - Sreda 21.11.2012 - 10:28

Viši sud treba da konstatuje da je predsednik Tomislav Nikolić abolirao Dragana Džajića i time će Džajićev slučaj biti okončan.

Dragan Džajić

B92 je istraživao može li abolicija Dragana Džajića da utiče na sudski proces protiv drugih optuženih za ista krivična dela.

Hapšenje Dragana Džajića, 5. februara 2008. godine, zbog kamera koje su sve snimale, nazivano je tada “najvećom sramotom srpskog pravosuđa”.

Četiri i po godine kasnije Dragan Džajić postavljen je za šefa Radne grupe koja bi trebalo da spase Crvenu zvezdu, nakon čega je usledilo finale slučaja: predsednik Nikolić je abolirao Džajića.

Viši sud u Beogradu na narednom ročištu treba da konstatuje da je Džajić aboliran i da nastavi da sudi preostaloj trojici u tom procesu - Vladimiru Cvetkoviću, Milošu Marinkoviću i Ranku Stojiću.

“Zahvalnost predsedniku što je prekratio muke gospodinu Džajiću, ali ostaje gorak utisak da i druga dva saradnika, gospodin Cvetković i gospodin Marinković, nisu abolirani, ali to je stav predsednika, njegovo ustavno pravo i zakonsko pravo, i on nije dužan da polaže račune što je to uradio. Taj gorak ukus biće izbrisan onog trenutka kada gospodin Cvetković i gospodin Marinković budu oslobođeni od optužbe”, kaže Milan Vujin, branilac Džajića i Cvetkovića.

Pored suđenja Džajiću, u Srbiji ima više suđenja zbog sumnji za malverzacije u fudbalu. Poznata pevačica Svetlana Ražnatović priznala je krivicu za malverzacije u FK "Obilić" dok je bila u njegovoj upravi, osuđena je na kućni zatvor i vraća milion i po evra. Nekadašnjim funkcionerima "Obilića" Dragiši Biniću i Jovanu Dimitrijeviću treći put je odloženo suđenje, takođe zbog sumnji u malverzacije. U toku je i suđenje Zvezdanu Terziću, nekadašnjem direktoru OFK "Beograd", optuženom za ista dela.

Advokat Dragoljub Todorović smatra da je abolicija tokom suđenja veoma čudna i kaže da ne zna da je u Srbiji do sada bilo sličnih primera.

On smatra da ovakvim, kako kaže, “riskantnim mešanjem predsednika u sudske poslove”, Džajić nije dobio priliku za satisfakciju.

“Ja smatram, da je mene Džajić pitao, ja bih ga savetovao da to ne prihvati, jer ostalo je vrlo malo da se završi taj postupak i da dokaže, da ima presudu da je nevin, a ovako navlači hipoteku političke garniture koja ga je abolirala”, kaže advokat Dragoljub Todorović.

Todorović dodaje da Dragan Džajić sada neće moći da traži naknadu štete od države, jer nije pravosnažno oslobođen. Džajić je, nakon hapšenja, u pritvoru proveo četiri meseca.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: