Nazad

Ako nam budu zviždali nikad više u Beogradu!

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI - Sport - Utorak 18.09.2012 - 10:05

Ovo nije samo moja reprezentacija i onih koji za nju igraju, želim da svi budemo kao jedan, a to ne može ukoliko se vređaju pojedini igrači – kaže selektor Srbije

Sinisa-Mihajlovic

Po „pravilu službe“ Siniše Mihajlovića, ponedeljak je dan za komunikaciju sa selektorom, čovekom koji nas, priznajemo, iz dana u dan „kupuje“ iskrenošću i stavovima koje ne prilagođava mišljenju javnosti, već jednostavno to je on... Dopalo se to nekome ili ne, tek, Mihajlović od kada je preuzeo kormilo nacionalnog tima definitivno gleda a ne vidi, sluša a ne čuje sud javnosti, jasno stavljajući do znanja da veruje samo sebi i onima koje zove u nacionalni tim. I spreman je da odgovori na svako pitanje, bez obzira na njegovu težinu, da odgovori bez fraza i floskula. Naravno, nama je još u fokusu rezultat protiv Velsa (6:1) i ishod koji niko nije očekivao. Mnogi su sumnjali i u pobedu, a dogodilo se čudo.

Selektore, da li ste i vi iznenađeni ishodom meča u Novom Sadu?

- Priznajem, jesam, ali samo rezultatom, jer nikome danas nije lako dati šest golova. S obzirom na probleme koje smo imali u napadu i realizaciji, iznenađen sam, ali isto tako znao sam da ekipa ima veliki potencijal, da treba samo malo da se neke stvari poklope, da se dobije na samopouzdanju... I, sve se to poklopilo u tom meču. Igrom, međutim, nisam iznenađen, jer znam koliko momci mogu, samo je nedostajalo malo više drskosti, vere u sebe da stvari dođu na svoje mesto - kaže Mihajlović za „Sport“.

Stalno apostrofirate kvalitet igrača na koje računate i pored velikog broja skeptika i ne baš ubedljivih rezultata u toku priprema za start u kvalifikacijama?

- Gledam klubove i druge reprezentacije, njihove igrače, a s druge strane, poznajem potencijal mojih igrača. Razlika je samo u tome što naši momci još nisu svesni koliko vrede, koliko mogu. A mogu mnogo! Hoću i to tražim od njih, da veruju u sebe onoliko koliko ja verujem u njih! I ova pobeda ne vredi samo tri boda, koliko znači za samopouzdanje naših momaka.

U javnosti se moglo čuti, a opet sve u skladu sa našim mentalitetom, da „Vels ništa ne zna“. Drugim rečima, da će nam tek dueli sa Belgijom i Hrvatskom dati odgovor na pitanje koliko može Srbija sa Mihajlovićem. Da li je tako?

- Nije to baš tako... Svaka utakmica je priča za sebe. Ja sam rekao i pre duela sa Velsom da sve zavisi od toga da li ćemo i kada postići gol, da taj trenutak može da odredi tok utakmice. Tako je i bilo. Uostalom, da smo i protiv Irske ili Škotske postigli gol, poznavajući kvalitet i karakter moje ekipe, sigurno bismo dali još dva ili tri gola. A slažem se, Belgija i Hrvatska su kvalitetnije od Velsa, što opet ne znači da ćemo u te mečeve ući tako što ćemo ih potceniti ili preceniti. Ne, ući ćemo svesni da možemo da pobedimo svakoga, ali isto tako od svakoga i da izgubimo. Sve zavisi samo od nas, našeg odnosa na terenu, naše vere u pobedu, naše istrajnosti i discipline u sprovođenju postavljenih zadataka koje moramo da ispunimo u toku utakmice. Dakle, niti smo bili najslabija reprezentacija pre meča sa Velsom, u našoj grupi, niti smo sada najbolji posle te pobede. Mi smo tu negde u sredini, a gde ćemo biti na kraju, ponavljam, zavisi samo od brzine kojom će momci da rastu tokom kvalifikacionih ispita.

Imate li utisak da vodite bitku na dva fronta: jednom koji vodi na Svetsko prvenstvo, drugom koji biste ubedili javnost u vaš trenerski potencijal?

- Nisam došao da bih ubeđivao nekoga u nešto... Znam da niko od nas nema čarobni štapić da od ništa napravi nešto. Ne, iza svakog trenera stoji ekipa, ona je njegov rukopis. Ukoliko on nema igrače, kvalitet u koji veruje, može da ih trenira i Murinjo, ali neće moći ništa da napravi! Ovo sudim i na osnovu mog iskustva, životnog, kao igrača, kasnije i kao trenera. Imate velike trenere koji ostanu bez dva dobra igrača i nastanu problemi... Naš posao je takav, kada pobeđuješ - najbolji si, kada gubiš, onda „nemaš pojma“. Ili si najbolji, ili si najgori. A istina je, u stvari, negde između. Ne želim, dakle, nikoga da ubeđujem u moj trenerski kvalitet, jer iza mene će stajati rezultat, kao jedini sudija svakom treneru. A da li ću ga imati u slučaju Srbije, mnogo zavisi od igrača i toga da li će verovati u sebe, koliko ja verujem u njih.

Okrenimo se oktobru i mečevima sa Belgijom i Makedonijom, posebno prvom duelu sa, mnogi smatraju, favoritom naše grupe...

- Svaki meč zahteva posebnu pripremu, analizu. Ako i povedeš protiv Belgije, to neće imati efekat kao kada si otvorio Vels, jer i Belgija i Hrvatska imaju kvalitet da se vrate u igru i načine preokret. Ono što je meni važno jeste da igrači u svakom trenutku treba da znaju šta da rade, od pristupa i odnosa koji moraju da budu maksimalni. Drugim rečima, da smo izgubili od Velsa, meni bi ponovo „bilo drago“, jer momci su bili pravi u svakom smislu kada se radi o nastupu u dresu reprezentacije. Hoću da kažem da ja kao selektor ne gledam samo rezultat koji je, naravno, najvažniji, gledam ekipu kako se ponaša, pojedince... I da smo sada izgubili, sa takvim pristupom bismo možda pobedili narednih četiri ili pet utakmica. A pobeda od 1:0 uz lošu igru protiv Velsa samo bi nas zavarala.

Fudbalski savez Srbije čini sve kako bismo naredni meč sa Belgijom igrali u Novom Sadu, a znamo da je to želja vas i igrača...

- Videćemo šta će biti, ali šanse nisu velike, jer su Belgijanci već rezervisali smeštaj za sebe, goste, sponzore... Ma, ne bismo ni tražili „premeštaj“ da ne postoji ta grupa ljudi koja pali masu i vređa pojedine igrače, ponašanjem šteti reprezentaciji. To nisu navijači koji žele dobro reprezentaciji! Ova Srbija nije moja, ni Srbija Saveza, već Srbija koja pripada svima nama i za koju svi moramo da živimo i navijamo.

Ukoliko Belgiju, ipak, dočekamo na "Marakani"?

- Ako se budu čule uvrede i zvižduci, Srbija više neće igrati u Beogradu dok sam ja selektor! Ne želim da zbog takvih „navijača“ stradaju mladi igrači kojima najteže padaju zvižduci i loša atmosfera - zaključio je Siniša Mihajlović, selektor "orlova".

NE ZOVEM NAJBOLJE IGRAČE
Nedavno vam se zahvalio Marko Pantelić što ga ne pozivate u nacionalni tim, jer na taj način ste mu produžili igrački vek. Rekao je i da on ne vidi podmlađivanje, već da vi zovete najbolje što Srbija ima bez obzira na godine...
- Ne mogu reći da zovem najbolje igrače, ali u određenom momentu za mene su oni - najbolji. Da se razumemo, svaki trener ima viziju tima, igre. U mom slučaju, ne gledam ni godine, ni iskustvo... Jednostavno, ne pada mi na pamet da zovem nekoga zbog toga što je mlad, iskusan ili neiuskusan, a ne uklapa se u moj sistem igre. Ne gledam, dakle, godine, gledam sistem igre i igrače za koje mislim da mogu da odgovore mojim zahtevima.

SREĆA DA JE NEVEN „NEMAC“
Odsustvo Nevena Subotića iz duela protiv Škotske i Velsa nateralo nas je da vas pitamo kako je to prihvatio defanzivac šampiona Nemačke, odnosno, da li može da dođe do nekog nesporazuma?
- Razgovarao sam sa Subotićem i pre utakmice i pre neki dan - kaže Mihajlović. - On je veliki profesionalac. Dobro je da nema naš mentalitet, pre bih rekao da je „Nemac“. Što je dobro u ovoj situaciji, jer da je ovde formiran, možda bi drugačije reagovao. Nemamo nesporazum, svima sam još na početku rekao da ne postoji 11 igrača u reprezentaciji i sve koje pozovem za mene su standardni i u službi nacionalnog tima. Rekao sam im da na sve njih računam, ali i da će neko igrati, neko biti na klupi ili tribinama. I ko to ne može da prihvati, odmah da kaže. Onaj ko kvari atmosferu neće imati mesta u reprezentaciji, bez obzira na ime i prezime.

ĐURĐIĆ NIJE MATERIJAL
Golovima u Norveškoj, pa sada u Švedskoj, pokazao je da poseduje određeni kvalitet, ali nije dobio poziv - Nikola Đurđić.
- Gledeli smo ga nekoliko puta i nije materijal za najbolji naonalni tim - bez dlake na jeziku kaže Mihajlović.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: