Nazad

Debakl Zvezde u Kupu!

Izvor: B92 - Sport - Sreda 21.11.2012 - 21:14

Fudbaleri OFK Beograda priredili su iznenađenje u četvrtfinalu Kupa Srbije, pošto su na "Marakani" eliminisali branioca trofeja Crvenu zvezdu!

ilustracija

Romantičari su pred oko 7.400 navijača slavili sa 3:1 i tako u deset dana dva puta pobedili "crveno-bele". Junak velike pobede bio je Petar Grbić, dvostruki strelac i asistent.

Grbić je dva puta donosio prednost gostima, Darko Lazović je u međuvremenu uspeo da izjednači, a pobedu je potvrdio Dragan Bogavac.

OFK je od samog starta meča pokazao da nije došao da se brani, i fantastičnom timskom igrom došao do zaslužene pobede. Posle izjednačenog prvog poluvremena, "romantičari" su u nastavku deklasirali "crveno-bele" i sa dva gola u 60 sekundi eliminisali branioca trofeja.

Tako će prvi put u istoriji Kup Srbije osvojiti neki treći tim, a da to nisu Partizan ili Crvena zvezda. Pre osamostaljenja Srbije, poslednji tim koji je osvojio Kup, a da nije bio jedan od "večitih" rivala, bio je Železnik 2005. godine.

Poslednji put da u finalu Kupa nisu igrali Crvena zvezda ili Partizan dogodilo se u SFRJ, kada suz 1987. godine se za trofej borili Hajduk i Rijeka.

Petar Grbić je pokazao da je postao specijalac za mečeve sa Zvezdom, pošto je u dva meča postigao tri gola. U ranije odigranim mečevima plasman u polufinale nacionalnog Kupa obezbedili su Jagodina, Javor i Vojvodina.

Kup Srbije, četvrtfinale:
Crvena zvezda - OFK Beograd 1:3 (1:1)
Lazović 30 - Grbić 13, 62, Bogavac 63

Crvena zvezda: Kirovski, Vešović, Maksimović, Spajić, Mladenović, Mijailović, Milivojević, Milijaš, Lazović, Kasalica, Mudrinski.
OFK Beograd: Lukač, Petković, Adžić, Vasiljević, Rodić, Nikolić, Trivunović, Pavlović, Čavrić, Grbić, Bogavac.

Prvu priliku na meču imala je Crvena zvezda u četvrtom minutu, i to preko Milijaša, koji je iz slobodnog udarca sa leve strane sa nekih 22 metra uputio udarac direktno u golmana Lukača, međutim, mladi golman je uspešno intervenisao.

U devetom minutu, nakon napada domaćih fudbalera po levoj strani, došlo je do sudara Filipa Kasalice i Marka Petkovića, i obojici je pružena lekarska pomoć.

U prvih 10 minuta uglavnom se igra na sredini terena, Zvezda ima veći posed lopte, ali igrači OFK Beograda pokazuju da nisu došli na "Marakanu" da se brane.

Kakva greška odbrane domaćih, OFK je poveo 1:0! Spajić je sa nekih 30 metara vratio loptu, ispostavilo se kratku, ka golmanu Kirovskom, i nastala je prava konfuzija u odbrani 'crveno-belih'. Mladi Kirovski je pokušao da ispuca loptu daleko od svog gola, tu se našao i Nikola Maksimović koji nije stigao da reaguje pravovremeno, lopta je pogodila Petra Grbića koji je bio u skoku, i OFK Beograd vodi od 13. minuta.

Inače, Grbić je bio i strelac gola na meču koji se pre dve nedelje igrao na Karaburmi.

Još jedna velika greška u odbrani Crvene zvezde, i ovoga puta Spajić je izgubio loptu, samo sada u svom šesnaestercu, a bivši napadač 'crveno-belih' Dragan Bogavac je, na sreću navijača i igrača domaćih, u 15. minutu šutnuo loptu daleko preko gola.

Prilika za fudbalere Crvene zvezde u 26. minutu. Milijaš je još jednom iz slobodnog udarca, ovoga puta sa 23 metra iskosa desno pokušao je da ugrozi gol Lukača, međutim, lopta je pogodila živi zid, i nije bilo većih problema za odbranu gostiju.

ilustracija


Crvena zvezda uspela je da izjednači rezultat u 30. minutu meča, i to preko Darka Lazovića. Milijaš je iz kornera sa desne strane uputio centaršut, lopta se odbila od nekoliko igrača oba tima, koja je na kraju završila kod mladog Lazovića, koji je iz naleta sa nekih 19 metara u pravcu gola odličnim udarcem savladao golmana Lukača.

Još jedna velika prilika za Zvezdu u 36. minutu. Kasalica je uputio odličan centaršut sa leve strane, slično kao i na nedavno odigranom 'večitom derbiju', a Milijaš je odlično reagovao i uputio opasan udarac glavom, koji je završio tik pored desne stative.

 

Prvu izmenu, i to prinudnu, u 41. minutu morao je da izvrši trener gostiju Zoran Milinković, pošto kapiten Nemanja Nikolić nije mogao da nastavi utakmicu zbog povrede, a umesto njega je ušao Goran Brkić.

Poslednji napad u prvom poluvremenu imali su 'crveno-beli'. Posle loše organizovanog napada OFK, Mladenović je ukrao loptu i fantastično istrčao kontranapad po levoj strani, zatim je dodao loptu u sredinu ka kapitenu Milijašu, koji je zakomplikovao situaciju i pokušao sam da završi akciju, ipak, na kraju je upropastio odličan napad slabim centaršutem sa leve strane.

Interesantno je da je Zvezda u prvom poluvremenu imala čak 66 posto poseda lopte, i tek pred kraj prvog dela igre je opravdala taj veći posed, pošto je neprestano napadala gol Lukača, međutim, bezuspešno.

Prvu priliku u drugom poluvremenu imali su igrači Zvezde u 52. minutu utakmice, i to preko raspoloženog Filipa Kasalice, koje je posle odličnog prodora po levoj strani uputio solidan centaršut u šesnaesterac gostiju. Međutim, Mudrinski, Lazović i Milijaš nisu uspeli da dođu do lopte, a Lukač je morao da interveniše ispred Mudrinskog.

Napadač OFK Aleksandar Čavrić zaradio je prvi žuti karton na utakmici, jer se bez dozvole sudije vratio u teren posle blaže povrede koju je zaradio nekoliko trenutaka pre.

Još jedna šansa za domaće. Opet je Kasalica uputio dobru loptu sa leve strane, međutim, ponovo Mudrinski nije stigao da pravovremeno reaguje.

OFK ponovo dolazi do prednosti u 62. minutu, i ponovo je Grbić strelac. Kirovski je uspeo da odbrani dva šuta igrača OFK, međutim, ne i treći, pošto se lopta posle drugog šuta odbila na glavu Grbiću, koji odlično reaguje i doveo goste do nove prednosti. Ovo je treći gol Grbića u dva meča protiv 'crveno-belih'.

 

Nova prednost za goste. Bukvalno u sledećem napadu mat u tri poteza. Fudbaleri Zvezde su loše organizovali napad na šesnaest metara od gola, odbrambeni fudbaleri OFK su odlično reagovali i presekli loptu.

Usledio je dugačak pas na polovinu domaćina, a Dragan Bogavac je odlično reagovao na asistenciju Petkovića, koji je pre toga pretrčao zbunjenog Spajića i lob dodavanjem uposlio bivšeg napadača Zvezde. Bogavcu nije bilo teško da postigne i treći gol za odlični OFK.

 

Izmena kod Crvene zvezde u 66. minutu, Maksimović je izašao, a u igri je napadač Eli Babalj. U 71. minutu pokušaj da se Zvezda vrati u meč, Lazović je sa 25. metara sa leve strane dodao loptu do Mladenovića, koji je jako loše šutirao, i lopta je otišla daleko pored stative.

Treća izmena kod gostiju, u 75. minutu. Milinković je na teren poslao ofanzivca Batiohu umesto Pavlovića. Žuti karton za Filipa Kasalicu u 77. minutu, i to zbog simuliranja. Kasalica je primio loptu u šesnaestercu sa desne strane, krenuo u dribling i pao posle starta jednog od defanzivaca gostiju, međutim, sudija Vukadinović je pokazao žuti karton Kasalici.

Odlična kontra gostiju u 80. minutu. Pavlovski je bio sa loptom, a pored njega Spajić. Pavlovski je uspeo da šutira sa dvadeset metara, ipak, lopta je prošla pored leve stative.

Poslednja izmena za Crvenu zvezdu u 81. minutu, u igru je ušao Miloš Dimitrijević, a izašao neprimetni Mudrinski. Zvezda posle trećeg primljenog gola je totalno pala, psihički i igrački, pošto nije imala ozbiljniju priliku da ugrozi Lukača, dok su gosti imali dve.

OFK Beograd je imao prilike da povede sa 4:1 i tako dokrajči 'crveno-bele'. Gosti su krenuli u kontru, odbrana Zvezde je bila razređene u situaciji tri na dva, ipak, Pavlovski je dao loš pas ka Batiohi, pa je Spajić stigao da interveniše.

Petar Grbić je mogao u 93. minutu da potpuno nokautira domaćina, i postigne het-trik, međutim, njegov pokušaj sa desne strane odbranio je golman Kirovski.

Četiri minuta je produžio utakmicu sudija Vukadinović, ipak, mora se reći, potpuni potop Crvene zvezde na svom stadionu, jer je raspoloženi OFK dominirao tokom većeg dela utakmice.

Igrači Zvezde su pokušavali da dođu do izjednačenja, međutim, bezidejna igra Zvezdinih fudbalera, i odlična taktika koju je postavio Zoran Milinković donela je veliku pobedu gostiju na "Marakani", i time je OFK pokazao da pobeda od pre dve nedelje nije bila samo slučajnost.

Crvena zvezda se sada nalazi u jako teškom položaju, pošto nije prikazala ni deo one igre koja je krasila ekipu tokom 143. večitog derbija.

Sada, 'crveno-beli' su ispali iz Kupa, a u prvenstvu zaostaju pet bodova za vodećim Partizanom.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: