Nazad

Đoković: Ponosan sam

Izvor: Mondo - Sport - Ponedeljak 15.10.2012 - 10:48

"Ponosan sam na svoju borbu i veru u trenucima kada sam gubio u setovima i suočavao se sa meč loptama za protivnika", opisao je Đoković finale protiv Mareja. Ova pobeda mogla bi da promeni mnogo toga na ATP turu pred finiš sezone.

Novak Đoković

Uh... Ono u nedelju popodne bilo je blizu. I za jednog i za drugog.

Novak Đoković i Endi Marej odigrali su važnijih mečeva u karijeri od finala Mastersa u Šangaju, ali triler koji su priredili Kinezima i ostatku sveta u nedelju, 14. oktobra, mogao bi bitno da odredi dalji tok sezone.

Suočen sa pet meč lopti rivala koji je bio najbolji na ATP turu ovog leta, igrao finale Vimbldona i potom osvojio Olimpijske igre i US Open, svrgnuti "Broj 1" svetskog tenisa pronašao je mir, način i hrabrost da izbegne treći uzastopni poraz od vršnjaka, prijatelja i suparnika. Na kraju, Đoković je dobio meč i titulu na "teži" način, kako bi Mareju bilo teže da se oporavi.

Ovaj preokret u Šangaju mogao bi da znači i kraj "mini ere" Mareja, koji je Đokovića dobio u polufinalu Olimpijskih igara i finalu US opena. Ujedno, mogao bi da označi i povratak našeg asa na čelo ATP liste, gde će sasvim je izvesno završiti 2012. godinu. Kao i prethodnu.

Jer, najbolji srpski teniser povredio se prošle godine posle osvajanja US Opena na Dejvis kup meču u Beogradu protiv Argentine i zbog toga nije igrao u oktobarskim turnirima u Pekingu i Šangaju. Bez ijednog boda koji je morao da brani, Đoković je u Kinu otputovao rasterećen i za 14 dana vezao deset pobeda, uzeo dve titule i upisao svežih 1.500 ATP poena, pa tako sada zaostaje samo 195 bodova za prvoplasiranim Rodžerom Federerom.

Smena na čelu sasvim je izvesna do kraja sezone, utoliko što će Švajcarac na tri preostala turnira u Bazelu, Parizu i Londonu samo braniti bodove, a Srbin može da osvoji čak 2.440 novih poena.

I zato je triler obrt u meču sa Marejom bitan.

U sezoni u kojoj je odigrao deseto finale, Đoković je vešto, za dlaku izbegao šesti poraz u njima i tako je pokazao svima, a naročito Škotu, da nije psihički slabiji nego ranije, da ne ulazi u nesigurnost kada ga vidi s druge strane mreže. Naprotiv. Sada je Novak u seriji i verovatno će se uskoro o njemu govoriti kao "Broju 1".

NOVAKOVA FINALA U 2012.

Australijan Open - Rafael Nadal - pobeda
Masters Majami - Endi Marej - pobeda
Masters Monte Karlo - Rafael Nadal - poraz
Masters Rim - Rafael Nadal - poraz
Rolan Garos - Rafael Nadal - poraz
Masters Toronto - Rišar Gaske - pobeda
Masters Sinsinati - Rodžer Federer - poraz
US Open - Endi Marej - poraz
Peking - Žo-Vilfred Conga - pobeda
Masters Šangaj - Endi Marej - pobeda

"Teško je reći bilo šta posle ovakvog meča... Ko god je gledao, video je veliku borbu. Bilo je napeto, uzbudljivo i veoma dugo - tri i po sata. To je prilično mnogo vremena za meč u tri seta. Ali, navikao sam se vremenom na to..." , rekao je Đoković, koji je na 4:6, 4:5 i 0:30 u korist Mareja, odigrao poen koji se retko viđa u tenisu i udarcem "kroz noge", okrenut leđima mreži, vratio se u meč.

Nalazio se tada na dva poena od kapitulacije, a u nastavku je čak pet puta hladan kao Spartanac poništio protivnikove meč lopte.

"Kada god igram protiv Endija jasno mi je da će to biti duga borba, sa mnogo dugih razmena. Meč je mogao da ode u oba smera. Ne mogu da kažem da sam dominirao u ovom duelu, jer su sva tri seta mogla da budu završena i drugačijim rezultatom", priznao je Đoković i dodao:

"Imao je toliko meč lopti i mogućnosti da završi duel u svoju korist, tako da je moglo da se dogodi da ja budem poraženi finalista. Ponosan sam na svoju borbu i veru u trenucima kada sam gubio u setovima i suočavao se sa meč loptama za protivnika".

O hodu po ivici ambisa...

"Vidite, bilo mi je lakše kada sam spasao prvih nekoliko meč lopti. Trudio sam se konstantno da svaki poen gledam odvojeno i da se fokusiram na aktuelni trenutak, a ne da razmišljam da je kraj meča iza ugla", opisao je Đoković i dodao:

"Veliki je izazov za mene kada god je Endi s druge strane, igrao je ekstremno dobro danas sve do kraja meča, kada je možda fizički malo pao, a samim tim izgubio i preciznost u servisu. Primetio sam to i tražio sam neki udarac više, kako bi on pravio greške. Trudio sam se da ostanem miran i stabilan, na moju sreću uspeo sam".

Dve nedelje, deset pobeda, dve titule, 1.500 bodova i pojačan račun u banci, uz pobrane simpatije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

"Ne mogu da tražim više od ovoga. Došao sam u Kinu na dva turnira i osvojio dve titule. Ovo je sjajan oporavak od poraza u finalu US Opena. Stekao sam mnogo samopouzdanja pre ulaska u dvoransku sezonu".

Sada, Đoković će do kraja 2012. godine morati da bude samo malo bolji nego pre godinu dana u Bazelu, Parizu i Londonu, kako bi se vratio na prvo mesto.

"To je veliki podsticaj, veliki plus za mene, ali još nije gotovo. Moram da igram dobro i u dvoranama, svestan sam toga i videćemo šta će biti..." , poručio je za kraj uskoro novi-stari prvi teniser sveta.

Osvajanjem titule u Šangaju najbolji srpski teniser približio se vodećem na ATP listi na samo 195 bodova zaostatka.

Đoković sada ima 11.970 bodova, dok je Švajcarac osvojio 12.165 bodova. Srpski as nalazi se samo na korak od povratka na tron, a to bi moglo da se dogodi u najskorije vreme.

Janko Tipsarević je zadržao devetu poziciju sa 3.265 bodova, dok je Viktor Troicki napredovao za tri mesta tokom prethodne nedelje i trenutno je 29. igrač sveta.

Dušan Lajović je na 142. mestu ATP liste sa 387 bodova, što je za pet pozicija bolji plasman nego pre sedam dana, Boris Pašanski je 213. teniser sa 231 bodom (bio na 210. mestu), dok je Nikola Ćirić zadržao istu poziciju (282. sa 169 osvojenih poena).

ATP TOP 10
1. (1) Rodžer Federer (Švajcarska) 12.165
2. (2) Novak Đoković (Srbija) 11.970
3. (3) Endi Marej (Velika Britanija) 7.690
4. (4) Rafael Nadal (Španija) 6.995
5. (5) David Ferer (Španija) 5.360
6. (7) Tomaš Berdih (Češka) 4.840
7. (6) Žo Vilfred Conga (Francuska) 4.810
8. (8) Huan Martin del Potro (Argentina) 3.670
9. (9) Janko Tipsarević (Srbija) 3.265
10. (10) Huan Monako (Argentina) 2.775
...........................................................
29. (32.) Viktor Troicki (Srbija) 1.245

 


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: