Nazad

EL: Partizan bio nadomak podviga

Izvor: Mondo - Sport - Petak 19.10.2012 - 09:17

Partizan je pao u produžetku protiv velikog CSKA. Moskovljani preživeli grotlo "Pionira", crno-belima svaka čast na borbenosti.

ilustracija

CSKA je pobedio Partizan u Beogradu posle produžetaka i velike borbe u dvorani "Pionira". Partizan je imao šut(eve) za pobedu u poslednjim sekundama meča, ali Bogdan Bogdanović i Leo Vesterman nisu uspeli.

Frenetična borbenost Partizanovog tima, sjajna podrška Grobara. Soni Vims najzaslužniji što se čudo nije dogodilo u "Pioniru" - 30 poena.

Partizan mt:s - CSKA 71:76 (13:14, 18:25, 15:10, 16:13, 9:14) u 2. kolu Grupe D Evrolige.

Duško Vujošević od početka sezone govori o tome da ima izuzetno talentovan tim, tim koji bi za koju godinu mogao da kaže štošta u Evroligi. A da je to tako, pokazao je i večerašnji duel protiv CSKA. Partizan jeste izgubio, ali ovaj pupoljak koji zaliva Vujošević tek će procvetati!

"Ja sam veoma zadovoljan i bio bih zadovoljniji da smo dobili. Ova ekipa pokazuje sav raskoš svog talenta, ima puno prostora za napredak", rekao je Vujošević odmah posle utakmice i ponovo je pozvao državu da prepozna ono što Partizan godinama radi, a to je od, kako je naglasio, nacionalnog interesa i značaja.

Alhemija koja pretvara znoj u zlato, kako to voli da kaže Vujošević, jeste mukotrpan i dugotrajan proces, ali u Partizanu kao da imaju neku čarobnu formulu, čarobni napitak, koji taj proces ubrzava. A imaju i navijače!

CSKA je bio na ivici ambisa u, poslovično, krcatom "Pioniru", ali su smireni Miloš Teodosić (uprkos konstantnom vređanju sa tribina) i fenomenalni Soni Vims sprečili novu evropsku, crno-belu feštu.

Sajt Evrolige je proglasio ovaj duel "Utakmicom nedelje". Nisu pogrešili.

Partizan je igrao vrlo borbenu i čvrstu odbranu, što mu je i donelo mogućnost da do kraja utakmice bude u prilici da se bori za pobedu. Imao je Partizan, kod rezultata 62:62 na 25 sekundi do kraja, napad za pobedu, a potom je u produžetku vodio 69:65...Da je bilo malo iskustva u domaćoj ekipi, igrači CSKA bi pognute glave napustili "Pionir".

"Skupo smo prodali kožu", rekao je kapiten Partizana Vladimir Lučić posle meča.

Crno-beli se nisu uplašili i to je bila jedna od ključnih stvari koja je ovaj meč dovela do tačke usijanja.

Trener CSKA Etore Mesina je pohvalio odbranu Partizana posle meča. Ta odbrana i jeste bila glavni adut crno-belih. Videvši da je u problemu, Mesina je odlučio da "raširi" odbranu Partizana što je davalo rezultata u drugoj deonici.

Kada su se vratili iz svlačionice, igrači Partizana su, sa dodatnom dozom adrenalina i novim vetrom u leđa sa tribina, terali igrače CSKA da troše cele napade i da promašuju. Utakmica je bila u egalu do kraja, a da je bilo malo više strpljenja u napadima ili odlučnosti...Ali, i da je Partizan imao više opcija na plejmejkeru, jer Tori Tomas zbog povrede nije igrao, a Vesterman se prilično umorio.

"Ne možemo mnogo da žalimo, imamo i zašto da budemo ponosni. Čekaju nas nova iskušenja u ABA ligi, potom igramo sa Lijetuvosom...", konstatovao je Vujošević.

PARTIZAN MTS: Milutinov, Vesterman 15/4as, Lučić 8, Milosavljević 2, Bogdanović 16/6sk, Gagić 1, Musli 8/10sk, Čakarević 2, Đekić, Gordon 8, Anđušić, Bertans 11.

CSKA: Teodosić 12, Micov, Džekson 5, Sokolov, Krstić 9, Vims 30, Erceg 9/6sk, Voroncevič 3, Nikolas 2, Kaun, Hrijapa 6/8sk, Ponkašov.

TOK UTAKMICE

ilustracija

- I ČETVRTINA -

Odličan Partizan u prvom delu meča protiv CSKA! Poveli su "armejci" 4:2, ali je potom usledila serija 9-0, koju je najviše kreirao Leo Vesterman sa dve trojke (zanimljivo, nije ni šutirao za dva poena).

Partizan je zatvorio obruč, kontrolisao je deanzivni skok, a da je u napadu bio malo koncetrisaniji mogao je i do veće prednosti nego 11:4 koliko je iznosila u jednom trenutku. Dru Gordon je promašio nekoliko otvorenih šuteva (0-4 za dva poena). Pravili su crno-beli i neke glupe greške u napadu, ali

CSKA je za deset minuta imao samo tri pogotka iz igre, uključujući trojku Zorana Ercega kojom su se gosti vratili u vođstvo baš pri isteku prve četvrtine.

II ČETVRTINA

Kako je završena prva četvrtina, tako je počela druga - trojkom Zorana Ercega! Potom su crno-beli napravili novu grešku u napadu, što kažnjava Andrej Voronjcevič. CSKA je bio tada u seriji 12-0. Popustila je odbrana Partizana u prvim minutima drugog dela, a košarkaši CSKA su kupili lopte pod obručom domaćina. CSKA je nadskočio Partizan - u tim trenucima odnos u skokovima je bio 15-5 u korist gostiju!

Davis Bertans je održavao Partizan u životu. Pogodio je trojku - "bez koske", a potom je ispod koša CSKA uhvatio loptu koju je uputio Vesterman i poentirao. Ali, odmah potom Letonac je ušao u problem sa ličnim greškama - brzo je nakupio tri.

I na scenu tada stupa Duško Vujošević. U svom stilu posvađao se sa sudijama, koje su mu bez razmišljanja pokazali tehničku grešku. CSKA je to potpuno iskoristio a podigne prednost na +9 (29:20). Miloš Teodosić je sa penala iskoristio "polovinu" koristi koju donosi tehnička greška protivničkom treneru, a potom je Soni Vims pogodio sa distance.

CSKA je poveo 31:20, ali se potom probudio Dru Gordon, koji je vezao šest poena i vratio crno-bele u igru.

"Armejci" su na poluvreme otišli sa prednošću 39:31. Soni Vims je prvo ime utakmice - 14 poena. Ali, i Erceg koji je ubacio tri trojke.

III ČETVRTINA

Partizan preti!

Na početku drugog poluvremena ili treće četvrtine imao problema sa ofanzivnim skokom CSKA, ali "armejci" nisu uspevali da to iskoriste. Trojkama Vladimira Lučića i Davisa Bertansa Partizan je prišao na 39:45, a tada su crno-beli zaigrali čvršće u odbrani i da teraju goste da troše cele napade.

Frenetičnom borbenošću i podrškom sa tribina, Partizan je uspeo da priđe na samo tri poena minusa (46:49).

IV ČETVRTINA

Partizan je nastavio da igra u transu, ali je i grešio. Prišao je na poen minusa, a mogao je i da preokrene i povede, prvi put od prve četvrtine. Pri rezulktatu 51:50, Dejan Musli je bio pod košem, ali su sudije procenile da nije bilo faula, da bi Miloš Teodosić brzo rešio situaciju u kojoj je ostavljen sam na šutu.

Ispravili su crno-beli greške iz prethodnog dela meča i konačno su počeli da hvataju lope pod svojim obručem. Ludnica u hali Pionir nastala je kada je Vesterman, na šest i po minuta pre kraja, pogodio težak šut za tri poena i doveo Partizan u vođstvo (55:53), prvi put još od poslednjeg minuta prve četvrtine!

Spetakularnim potezima Soni Vims (dva zakucavanja) je vratio vođstvo svom timu, ali se mora reći i da su crno-beli prethodno lako "prodavali" lopte u napadu.

Posegao je Vujošević za izmenom. Izvadio je iz igre večeras ne baš raspoloženog Lučića, a zamenio ga je Marko Čakarević, koji je svojom borbenošću obezbedio svom timu nekoliko lopti. Posle nekoliko minuta bez poena, Bertans je pogodio svoju treću trojku za novo vođštvo crno-belih 60:57, ali odmah je na drugoj strani vratio Teodosić.

Na 1:09 pre kraja Nenad Krstić je sa linije bacanja ponovo doveo CSKA u vođstvo 62:60. Ali, na drugoj strani Bogdan Bogdanović uzvraća istom merom - oba puta precizan sa penala.

Teodosić je potom probao trojku iz velike udaljenosti, ali se CSKA dočepao lopte. Međutim, srpski reprezentativac je napravio faul u napadu i Partizan je 25 sekundi pre kraja imao priliku da ponovo dođe u prednost.

Igrali su crno-beli dug napad, šutirao je Bogdanović, lopta se odbila do obruča, opet su je uhvatili košarkaši Patizana, ali je šut Vestermana ponovo bio neprecizan. Produžeci.

PRODUŽETAK

Počelo je poenom Bogdanovića sa linije penala. Ipak, plej crno-belih je bio polovično precizan. Revanširao mu se kapiten srpske reprezentacije Nenad Kristić. I on je pogodio jedno, drugo promašio na drugoj strani - 63:63.

U narednom napadu, Bertans je odlično spustio do Muslija koji poentira o tablu, a onda iz kontre Bogdanović za +4 Partizana (67:63). Prethodno je Čakarević odigrao odličnu odbranu na Teodosiću. Posle poena Vimsa sa penala, još jedna dobra asistencija za Muslija koji iz piruete pogađa. Ali, opet taj Vims. On je održavao CSKA u životu.

Partizan je imao 69:65, ali je olako dozvolio Moskovljanima da preokrenu. Teodosić je uz polaganje, dobio i dodatno bacanje - 70:69.

Pogrešili su potom crno-beli u napadu, a Soni Vims je sa linije penala bio nemilosrdan - 73:70.

Vesterman je hteo da ispadne junak, probao je trojku, ali je bio neprecizan...CSKA je preživeo golgotu "Pionira".

Atmosfera u krcatom "Pioniru" je bila izvanredna. Da su odnosi dve navijačke grupe odlični pokazuje i to što su večeras zajedno bodrili Partizan i CSKA!

Na jednoj tribini su bili pomešani navijači Partizana okupljeni u grupu "Zabranjeni" i pristalice CSKA (pogledajte fotografiju). Na drugoj strani su bili smešteni Grobari iz grupe "Alkatraz" i ostalih grupa.

"Srbija, Rusija", odjekivalo je dvoranom, kao i zajedničko skandiranje imena klubova.

Plejmejker CSKA Miloš Teodosić dočekan je zvižducima, što je i očekivano s obzirom na njegovo navijačko opredeljenje, a Nenad Krstić aplauzima. I Novica Veličković, koji sedi uz liniju terena, dobio je ovacije i skandiranje: "Novica-ubica, ooooo".

Vređanje Teodosića je bila glavna preokupacija navijača Partizana pred početak utakmice, da bi trener crno-belih Duško Vujošević preko razglasa zatražio od Grobara da prestanu da to čine, već da navijaju za Partizan.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: