Nazad

EVROKUP: Zvezda na Zapadu!

Izvor: Mondo - Sport - Sreda 10.10.2012 - 09:00

Košarkaši Crvene zvezde Beograd nisu dobili nimalo laku grupu u prvoj fazi Evrokupa. Posle dve sezone pauze, crveno-beli će se nameriti na Kahasol, Orlean i Dinamo Sasari.

ilustracija

Posle dve sezone pauze, košarkaši Crvene zvezde Beograd vraćaju se na evro-scenu. U utorak su saznali protivnike u grupnoj fazi Evrokupa.

Crveno-beli žrebani su u Grupu H, čiji je nosilac španski Kahasol iz Sevilje, a tu su još italijanski Dinamo Sasari i francuski Orlean.

Prva faza Evrokupa igraće se u šest kola, od 7. novembra do 12. decembra. Poslednji put Zvezda je igrala Evrokup u sezoni 2009/10 i plasirala se u Last 16 fazu, ali u konkurenciji Gran Kanarije, Nimburka i Turk Telekoma nije uspela da prođe dalje, uprkos identičnom skoru sa Česima.

Kahasol iz Sevilje bio je u grupi nosilaca i predstavlja favorita u konkurenciji ostala tri tima, što potvrđuje i sastav u kojem se pored Milenka Tepića i Luke Bogdanovića nalaze Amerikanci Bredli Bakman i Brajan Esburi, Portorikanac Džon Holand, Česi Tomas Satoranski i Ondrej Balvin, Gruzijac Beka Burjanadze, kao i Španci Đoan Sastre i Huanho Trigero. Trenira ih legendarni Aito Garsija Renenses.

Ovaj tim iz Andaluzije osnovan je tek 1987. godine, a u ACB ligi u poslednjih deset godina nijednom nije bio plasiran bolje od šestog mesta (2009/10), ali nikada nije ni ispadao iz elitnog ranga od kada se u njega probio već 1989. godine. Dva puta, 1996. i 1999. Sevilja, odnosno Kahasol igrao je finale plej-ofa, ali neusoešno.

U Evropi, najbolji rezultat Kahasola je finale Evrokupa u sezoni 2010/11.

Francuski Orlean osnovan je 1993. godine i do sada ima osvojen samo Kup (2010). U sastavu koji trenira Filip Arv nema srpskih igrača, ali je tu bivši Zvezdin Amerikanac Džamar Jang.

Prošle sezone završili su kao treći u ligi (21-9), iza Dankerka i Šalona, a ispred Le Mana, Nansija, Pariza, Roana i Šolea. Ipak, dobru startnu poziciju nisu iskoristili, jer su ispali u polufinalu od Šalona, a titulu je kasnije uzeo Le Man.

Francuski crno-beli igraju u hali kapaciteta 5.338 gledalaca, po čemu su u vrhu prve lige.

Dinamo Sasari, iz grada na Sardiniji, osnovan je 1960. godine i kao i mnogi italijanski klubovi često je kroz istoriju menjao imena, mada mu je bazični - Dinamo. Malo Srba igralo je za ovaj tim, a najbolji utisak ostavio je Radisav Čurčić (1993-94). Tim iz Sasarija nikada nije bio šampion, ali je poznat po tome što je 1994. godine Paviji ubacio 158 poena bez produžetaka.

To je apsolutni italijanski rekord. Trener Sasarija je Romeo Saketi, u timu nema Srba, ali je tu veteran Butsi Tornton.

U prvoj fazi, koja počinje 7. i završava se 12. decembra, timovi su razvrstani u osam grupa po četiri (A, B, C, D, E, F, G, H), a dve najbolje ekipe iz svake grupe formiraće Last 16 fazu takmičenja, u kojoj će biti formirane četiri nove grupe, opet sa po četiri ekipe.

Last 16 faza počinje 9. januara i biće dovršena do 20. februara naredne godine, kada će se prve dve ekipe iz svake grupe (I, J, K i L), plasirati u četvrtfinale. U prvoj "nokaut" fazi od početka takmičenja, 6. i 13. marta, biće odigrane po dve utakmice, kod kuće i u gostima, a sabiranjem rezultata dobiće se učesnici polufinala, koje je na programu već 20. i 27. marta i koje se igra po istom sistemu kao i četvrtfinale.

Finalni meč Evrokupa za sezonu 2012/13, zakazan je za 13. april, a domaćin će biti naknadno određen. Ono što je već godinama unazad poznato - prvak Evrokupa biće siguran učesnik grupne faze Evrolige za sezonu 2013/14.

GRUPA A: Nimburk (Češka), Hapoel Jerusalim (Izrael), Budiveljnik (Ukrajina), Prijenaj (Litvanija).

GRUPA B: Bilbao (Španija), Budućnost (Crna gora), Šarlroa (Belgija), Lukoil (Bugarska).

GRUPA C: Le Man (Francuska), Trijumf (Rusija), Riga (Letonija), Artland (Nemačka).

GRUPA D: Valensija (Španija), Banvit (Turska), Azovmaš (Ukrajina), Vurzburg (Nemačka).

GRUPA E: Galatasaraj (Turska), Lokomotiva Kuban (Rusija), Donjeck (Ukrajina), Prokom (Poljska).

GRUPA F: UNIKS Kazanj (Rusija), Panionios (Grčka), Ostende (Belgija), Zijelona Gora (Poljska).

GRUPA G: Spartak Sankt Peterburg (Rusija), Cibona (Hrvatska), Šole (Francuska), Ulm (Nemačka).

GRUPA H: Kahasol (Španija), Dinamo Sasari (Italija), Crvena zvezda (Srbija), Orlean (Francuska).

Ovo takmičenje, pod imenom ULEB kup, pokrenuto je u sezoni 2002/03 i ujedinilo je dva drevna takmičenja: Kup Radivoja Koraća (1971-2002) i Kup Rajmonda Saporta (1966-2002). U Saporta kupu igrali su pobednici nacionalnih Kupova, dok su u Kupu Radivoja Koraća igrali najbolji timovi koji nisu bili šampioni svojih zemalja ili osvajači Kupova.

Godine 2008. takmičenje je iz ULEB kup preimenovano u Evrokup.

SVI POBEDNICi ULEB KUPA/EVROKUPA: Valensija (2003, 2010), Hapoel Jerusalim (2004), Lijetuvos Ritas (2005, 2009), Dinamo Moskva (2006), Real Madrid (2007), Huventud (2008), UNIKS Kazanj (2011) i Himki (2012).

Nijedan srpski tim od 2002. godine nije igrao finale ovog takmičenja, ali su FMP Železnik (tada Refleks) i Hemofarm stizali do polufinala.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: