Nazad

Makedonija - Srbija 1:0!

Izvor: Mondo - Sport - Utorak 16.10.2012 - 23:01

Ništa, ništa i onda katastrofa - penal i crveni karton. Makedonija je u Skoplju pobedila Srbiju rezultatom 1:0 i izbacila nas iz trke za Brazil.

ilustracija

Ništa, ništa i onda katastrofa. Potpuna.

U sekundi primili smo i gol i ostali sa igračem manje. Nenad Tomović isključen je kada je rukama oborio Agima Ibrahimija. Sudija Gus Najhus isključio je našeg desnog beka, a Ibrahimi je rutinski savladao Željka Brkića u 58. minutu.

Na kraju: Makedonija - Srbija 1:0.

Da li je ovo kraj? Belgija i Hrvatska imaju po deset bodova, Makedonija i Srbija po četiri. Svi su izgledi da ćemo se spremati za EURO 2016 u Francuskoj.

Na tabeli Grupe A kvalifikacija vode Belgija i Hrvatska sa po deset bodova, Srbija i Makedonija imaju četiri, Vels tri, Škotska dva.

Na stadionu "Filip II" u Skoplju, pred oko 20.000 gledalaca, završena je utakmica 4. kola Grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Ovo je bila verovatno i presudna utakmica za "orlove" posle poraza od Belgije u Beogradu prošlog petka (0:3). "Reagovali" smo po navici - novim neuspehom.

Na stadionu je bilo oko 1.000 navijača "orlova".

Siniša Mihajlović odlučio da u startnu postavu uvrsti Nenada Tomovića umesto kapitena Branislava Ivanovića, koji nije povređen. Ispostavilo se da je to bio loš potez. Ljubomir Fejsa u veznom redu dobio prednost u odnosu na neiskusnog Srđana Mijailovića, ali n ito nije donelo prevagu niti pomak.

Selektor Makedonije Čedomir Janevski nije mogao da računa na suspendovanog najboljeg igrača Gorana Pandeva, a na dan utakmice u hotelu "Aleksandar Palas" došlo je do tuče unutar njegovog tima, posle čega su tabor napustili Stevica Ristić i Goran Popov. Njih dvojica nisu u sastavu.

MAKEDONIJA: Pacovski - Georgijevski, Noveski, Grnčarov, Lazevski - Demiri (od 86. Šumulikoski), Gligorov, Tasevski (od 74. Tričkovski), Ibrahimi - Hasani, Ivanovski.

SRBIJA: Brkić - Tomović, Nastasić, Biševac, Kolarov - Fejsa, Ignjovski, Tošić - Marković (od 74. Sulejmani), Tadić (od 68. Ivanović), Đuričić (od 60. Lekić).

Sudio je Bas Najhujs iz Holandije i to odlično.

Utakmica je počela čarkama domaćih navijača i manje grupe fanova Srbije pristiglih iz svih krajeva naše zemlje, ali i Crne Gore. Naši navijači u prestonici Makedonije bili su konstantna meta huligana, prvo je javljeno da su dvojica pretučena, a potom trojica izbodena nožem.

Potom, veliki deo navijača Makedonije zviždao je našoj himni "Bože pravde". Poređenja radi, Makedonci su u petak aplaudirali posle izvođenja "Lijepa naša" pred duel sa Hrvatima.

TOK UTAKMICE

ilustracija

 U prvih 15 minuta igre nije bilo ničega vrednog pomena, osim konstatacije da "orlovi" ne deluju previše samouvereno na početku, što u prijemu, što u predaji lopte. Loša dodavanja našeg tima na sredini terena Makedonci nisu uspeli da kazne ni opasnom akcijom.

17 - Uh! Prva ozbiljna akcija Srbije. Lopta je "išla" od noge do noge sa jednog na drugi kraj terena, sve dok Tošić nije proigrao Tadića na ivici šesnaesterca. Naš polušpic namestio je loptu na jaču, levu nogu i sa oko 18 metara tukao metar pored stative. Oštro, ali nedovoljno precizno.

20 - Žuti karton za Gligorova, zbog oštrog starta nad Đuričićem.

25 - Opasna kombinacija domaćih prekinuta je zbog igranja rukome Demirija, a u narednoj akciji Biševac je rukama morao da zaustavi Hasanija zbog čega je dobio žuti karton i on neće moći da igra protiv Hrvatske u Zagrebu 22. marta 2013.

28 - Još jedan opasan nalet Makedonije, posle loše ofsajd "zamke" našeg tima. Ivanovski je ušao u šansu, ali je njegov centaršut izblokirao Biševac.

30 - Centimetri! Toliko je delilo udarac Kolarova iz slobodnog udarca od vođstva Srbije. Pacovski je već bio savladan, ali ovaj pokušaj kapitena ekipe na ovom meču nije bio dovoljno precizan.

33 - Treći pokušaj sa distance, Kolarov je imao sa sredine terena, oko 22 metra od Pacovskog, ali je bio prilično neprecizan. On je ovog puta uzeo broj 3, umesto standardne 11, kada igra za reprezentaciju.

39 - Umesto da ga damo, u roku od nekoliko sekundi mogli smo da ga primimo. Lepu akciju odigrali su "orlovi" sve dok Đuričić na 11 metara nije odlučio da prepusti loptu "na slepo" kako bi do nje došao Marković, ali nije video da je Marković u međuvremenu odustao od akcije. To je bio povod za kontru Makedonaca, koju je lošim prijemom proćerdao Hasani a mogao je da izađe sam pred Brkića.

43 - Ajooooooj! Kakva greška Nastasića! Na sreću - prošla je nekažnjeno. Na "bunar" loptu Makedonaca, koja je letela duže od 50 metara, naš štoper očajno se postavio i dozvolio da ga ona lagano preleti. Ivanovski je primio pas grudima, okrenuo se i iz gotovo idealne pozicije tukao traljavo pored gola. Sreća!

45 - Poluvreme - 0:0. Igramo i mi i oni kao da nam remi odgovara, a nipošto nije tako.


DRUGO POLUVREME

ilustracija

46 - Počeo je drugi deo igre u kojem jednostavno moramo da damo gol ako želimo u Brazil. I da ga ne primimo pritom.

48 - Novi pokušaj Kolarova, četvrti iz slobodnog udarca i prvi koji je išao u okvir gola, ali je Pacovski to lako ukrotio. Pre toga, posle kornera sa leve strane, stvorili smo malo neugodnu situaciju pred makedonskim golom, ali bez prave realizacije.

58 - KATASTROFA! Duga lopta sa desnog boka preletela je celu odbranu našeg tima, pa i Tomovića, iza čijih leđa prikrao se Ibrahimi. Makedonski Albanac primio je loptu grudima, prošao igrača koji je zamenio kapitena Ivanovića u startnoj postavi. Usledilo je povlačenje za dres, pad, isključenje, penal i vođstvo Makedonaca. Ibrahimi je strelac, Makedonija vodi 1:0.

60 - Ranije pripremljena izmena izvršena je posle "neplaniranog" vođstva protivnika, centarfor Lekić zamenio je "lažnog" centarfora Đuričića, koji kao ni protiv Belgije nije uspeo da se adaptira iz klupskog polušpica u reprezentativnog centarfora.

62 - Umalo da se ekspresno vratimo u meč. Tadić je napravio divan solo prodor, ušao u šesnaesterac i onda iskosa sa desne strane šutirao - pored gola!? Bila je to sjajna šansa koju je naša "desetka" sama napravila, ali još jedna u nizu koju nismo iskoristili računajući i meč sa Belgijom. Da promašaji vode u Brazil, mi bismo već bili na Kopakabani.

67 - Opet Hasani, opet drama, ali ovog puta telo Kolarova sprečilo je ubedljivije vođstvo. Udarac Hasanija sa ivice šesnaesterca uspeo je nekako da izblokira naš kapiten. Mihajlović sprema Ivanovića.

68 - Ivanović ulazi na mesto desnog beka umesto "pleja" Tadića.

74 - Izmene na obe strane, Sulejmani menja Markovića, a Tričkovski ulazi umesto Tasevskog. Srbija ima 15 minuta da sa igračem manje postigne dva gola... Možemo li to? Po prikazanom u igri 11 na 11 - teško. U isto vreme spremaju se kontra udari žutih, koji sve češće uzimaju loptu na sredini i jurišaju ka Brkiću. Za sada bez završnog pasa.

85 - Šansa utakmice za Srbiju! Lekić je iz kaznenog prostora lepo "odložio" loptu za Fejsu, koji je udario jako sa 18 metara, ali po sred gola. Pacovski je samo postavio ruke i odbio ovaj pokušaj veziste "orlova". Mogli smo da izjednačimo, ali... Eto.

86 - Demiri izlazi, ulazi Šumulikoski.

94 - KRAJ! Da li i konačni kraj? Biće potrebno fudbalsko čudo "orlovima", pobede i u Zagrebu i u Briselu da se ovaj tužni kišni oktobar "ispegla" konačnim uspehom i plasmanom na SP 2014. Hteli smo šest, a u četiri dana osvojili - nula bodova.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: