Nazad

Najbolja evropska košarka!

Izvor: B92 - Sport - Petak 12.10.2012 - 08:45

Utakmicom između moskovskog CSKA i Lijetuvos Ritasa u četvrtak od 18 časova počinje takmičenje u Evroligi za sezonu 2012/13.

ilustracija

Titulu u najjačem evropskom klupskom takmičenju brani Olimpijakos, a jedini srpski predstavnik ponovo će biti Partizan mt:s.

Glavni konkurenti za osvajanje titule su, pored standardnih CSKA, Barselone i Makabija, sada i turski predstavnici Fenerbahče i Anadolu Efes.

Ove sezone Evroliga će imati nešto drugačiji sistem, po četiri najbolje plasirane ekipe iz svake grupe ponovo će se plasirati u Top 16 fazu, gde će sada timovi biti rapoređeni u dve novoformirane grupe.

Iz tih grupa, po četiri najuspešnije ekipe će igrati četvrtfinale, a pobednici tih duela postaće učesnici ’fajnal-fora’, čiji će domaćin biti London od 10. do 12. maja 2013. godine.
Grupa A

četvrtak, 20.45 Fenerbahče Ulker – Himki
četvrtak, 20.45 Kantu – Union Olimpija
petak, 21.30 Real Madrid – Panatinaikos

S obzirom na krizu i raspad Panatinaikosa koji je pored Željka Obradovića ostao i bez deset igrača, glavni favort u grupi biće turski Fenerbahče.

Fener će ove sezone da predvodi jedan od najboljih plejmejkera u Evropi, Amerikanac sa makedonskim pasošem Bo Mekejleb koji je stigao iz Montepaskija. Prvi rival biće im ruski Himki, koji se pojačao Džejmsom Ogustinom i Polom Dejvisom.

Nekadašnji šampion Evrope i prošlogodišnji učesnik Top 16 faze Kantu će na svom parketu ugostiti šampiona Slovenije Union Olimpiju koji je prošle godine imala samo jednu pobedu u prvoj fazi.

Derbi ove grupe igra se u Madridu, gde će Real dočakati Panatinaikos. Prethodnih godina ovo bi bio sudar titana, ali sada atinski tim sa ograničenim sredstvima u sezonu ulazi bez velikih ambicija.

Košarkaš Real Madrida Serhio Rodriges rekao je da će njegova ekipa zabeležiti odličan rezultat ove sezone.

"Imali smo napornu i veliku pred sezonu. Mislim da možemo da budemo vodeća ekipa ove grupe. Prvi meč igramo sa jakim rivalom, znamo se, igrali smo više puta sa njima. Mislim da ih možemo pobediti u Madridu“, rekao je Rodriges.

Od srpskih košarkaša u ovoj grupi nastupiće povremeni grčki reprezentativac Igor Milošević za PAO i Marko Šćekić za Kantu.
Grupa B

četvrtak, 20.00 Elan – Aseko Prokom
četvrtak, 20.45 Unikaha – Makabi Tel Aviv
petak, 20.45 Montepaski Sijena – Alba Berlin

Na otvaranju sezone u Grupi B se sastaju glavni favoriti za prvo mesto, Unikaha dočekuje izraelski Makabi. Pojačan Erlom Kolvejom, Zoranom Dragićem, Džejmsom Gistom, Krunoslavnom Simonom, i Franom Vaskesom, tim iz Malage ima nešto veće ambicije nego ranijih sezona.

"Ponos Izraela" kao i ranijih sezona pouzdaće se na brojnu Američku koloniju koju su proteklog leta obnovili Nik Konor-Medlim, Šon Džejms, Malkom Tomas i David Logan. Stigao je i Giorgi Šermadini, dok su starosedeoci Elijahu, Pnini, Ohajon.

Francuski Elan, koji prvi put u svojoj istoriji učestvuje u najelitnijem evropskom takmičenju, dočekuje poljski Prokom, koji je redovan učesnik Evrolige. Međutim, za razliku od prethodnih sezona Poljaci u ovu ulaze sa nešto slabijim timom, pa je teško očekivati bolji učinak od prošlosezonskih 1-9.

Prošlogodišnji četvrtfinalista Montepaski čeka nemačku Albu koju s klupe od ove sezone vodi Saša Obradović. Povratnik u Evroligu pojačao se dovođenjem Vuleta Avdalovića, Diona Tompsona, Nihada Đedovića, te malo poznatog Portorikanca Nejtana Pivija. Iskusni Heiko Šafarcik veruje u uspeh svoje ekipe.

"Biću iskren, posle tri sezone vraćamo se u Evroligu. Očekuje nas težak posao ali ja verujem u ovaj tim, svoje saigrače i trenera“, rekao je Šafarcik.

Srpsku košarku u ovoj grupi predstavljaće Aleksandar Rašić u Montepaskiju, Vule Avdalović i trener Saša Obradović u Albi, te Kosta Perović u Unikahi.
Grupa C

četvrtak, 18.45 Žalgiris – Cedevita
četvrtak, 20.00 Olimpijakos – Kaha Laboral
petak, 20.45 Emporio Armani – Anadolu Efes

U grupi B se nalazi šampion Evrope, ali Olimpijakos u konkurenciji Kaha Laborala, Emporio Armanija i Anadolu Efesa nema izrazitog favorita. Žalgiris i Cedevita bi trebalo da vrebaju iz drugog plana, a upravo se oni sastaju u prvom kolu.

Trener zagrebačke ekipe Božidar Maljković je rekao da njegov tim može da napravi istorijski rezultat u svom debiju u Evroligi.

"Moramo da igramo osam puta bolje nego što smo igrali u poslednjem meču u Splitu. Naš protivnik ima odličan napad. Mislim da možemo da zabeležimo dobar rezultat“, rekao je Maljković u vezi sa duelom protiv Žalgirisa.

Aktuelni šampion Olimpijakos odbranu titule počeće protiv španske Kahe Laboral. Baskijci nisu bili previše aktivni na tržištu proteklog leta, Fernando San Emeterio bi uz Karlosa Kabesasa, te iskusnog Andresa Noćionija trebalo da bude udarna snaga tima.

Olimpijakos je zadržao kostur tima, ali je ostao bez mozga ekipe, Dušana Ivkovića. Spanulis, Dorsi, Printezis, Papanikolau, Antić su i dalje u timu, a glavna pojačanja su Stratos Perperoglu i Dimitros Mavroidis.

U derbiju kola sastaju se Emporio Armani i Anadolu Efes. Burusis, Focis, Kuk i Herston će i ove godine da budu oslonac ekipe, a Serđo Skariolo je svežu krv našao u Roku Stipčeviću, Kitu Lengfordu i Ričardu Hendriksu koji su napustili Makabi. Džordan Farmar je pojačanje broj jedan za Efes koji je doveo još Semiha Erdena i Džamona Gordona, a zadržao Vujačića, Savanovića, te domaće uzdanice Tunčerija, Gonluma, Gulera.

Srpski predstavnici u grupi su Nemanja Bjelica u Kaha Laboralu, Duško Savanović u Efes Pilsenu i Predrag Šuput uz trenera Božidara Maljkovića u Cedeviti.
Grupa D

četvrtak, 18.00 CSKA Moskva – Lijetuvos Ritas
petak, 18.30 Barselona – Brose Baskets
petak, 19.00 Bešiktaš – Partizan

Prošlogodišnji finalista Evrolige CSKA najveće pojačanje ove sezone ima u treneru povratniku Etoreu Mesini, koji je protekle sezone sticao iskustvo u NBA ligi.

Veliku rupu odlaskom Andreja Kirilenka moraće da nadoknade srpski košarkaši, pošto su se Teodosiću i Krstiću pridružili Vladimir Micov i Zoran Erceg. Otišao je i Aleksej Šved, a njega bi trebalo da odmeni Aron Džekson koji je prošle godine sjajno igrao za Bilbao. Velika pojačanja trebalo bi da budu još Soni Vims i Dru Nikolas.

Prvi rival srpskoj koliniji biće tim koji vodi srpski stručnjak, Lijetuvos Ritas Aleksandra Džikića sa Nemanjom Nedovićem. Džikić je pred duel kojim startuje nova Evroliga rekao je da njegovu ekipu čeka težak meč protiv Moskovljana.

"Počinjemo sezonu protiv jake ekipe. Ne trebam da vas podsećam da je prošle sezone CSKA bio finalista ovog takmičenja. Neće nam biti lako“, rekao je Džikić.

Šampion Španije Barselona je renovirala centarsku liniju, stigli su Ante Tomić i Nejtan Džavai. Iskustvo bi trebalo da donese i povratnik Šarunas Jasikevičijus. U Kataloniji gostuje nemački Brose Baskets.Najveće pojačanje nemačkog šampiona je Slovenac Boštjan Nahbar, dok bi podršku trebalo da ima u borjnoj američkoj koloniji predvođenu Šerodom Fordom, Tedi Gipson i Latavijus Vilijams.

Srpski prvak Partizan svoju sezonu započinje u Turskoj, gde igra meč sa Bešiktašom. Trener Partizana Duško Vujošević rekao je da će biti veliki uspeh ako 'crno-beli' prođu prvi krug Evrolige.

U grupi sa Partizanom je ujedno i najborojnija srpska kolonija.Miloš Teodosić, Nenad Krstić, Vladimir Micov i Zoran Erceg čine reprezentaciju u malom u moskovskom CSKA, dok su Nemanja Nedović i trener Aleksandar Džikić u Ritasu.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: