Nazad

Novak prebrodio Delpa, sledi Ferer

Izvor: B92 - Sport - Petak 07.09.2012 - 08:35

Novak Đoković pobedio je Huana Martina del Potra sa 6:2, 7:6 (7-3), 6:4 u četvrtfinalu US opena.

Novak Djokovic

Srpski teniser tako je zabeležio šesti trijumf nad Argentncem u osam međusobnih duela.

Najjači otpor Delpo je pružio u drugom setu kada je servirao za izjednačenje, ali posle briljantne igre na obe strane Đoković je izašao kao pobednik. U prvom i trećem setu Novak je relativno lako slavio i u polufinalu će igrati sa Davidom Fererom, koji je u pet setova bio bolji od Janka Tipsarevića.

Novak je na pravi način počeo meč protiv teškog rivala – odlično se kretao, menjao je ritam i diktirao poene, a loptice su mu imale potrebnu dubinu.

Već u drugom gemu Đoković je pretio na servis Argentinca, ali je Delpo rešio probleme servisom (tri asa). Ipak, u četvrtom gemu Novak je sjajno riternirao i realizovao je drugu od tri vezane brejk lopte za vođstvo od 3:1.

Malih problema Novak je imao samo u sedmom gemu, kada je dvema uzastopnim greškama omogućio Del Potru da dođe do 30:30, ali je onda osvojio 31 udarac dug poen, ubrzo i gem.

Đoković je nastavio sa dobrim riternima i u sledećem gemu napravio je još jedan brejk za 6:2 u prvom setu.

Drugi set doneo je na teren potpuno drugačiju sliku – Del Potro je osvojio deset poena u nizu, vodio je sa 2:0 i imao 0:30 na servis Đokovića. Malo je nedostajalo da Argentinac dođe do novih prilika za brejk, ali je Novak ipak smanjio na 2:1.

U šestom gemu Đoković je imao prvu priliku da se vrati u set, ali je Delpo odigrao agresivan forhend i potom osvojio gem.

Novak je lako osvajao svoje gemove, vršio je pritisak na servis rivala, ali je i Del Potro igrao izvrsno – servis mu je funkcionisao odlično i uspeo je da diktira ritam u mnogo više poena nego što je to bio slučaj u prvom setu.

U situaciji kada je servirao za set na 5:4 viđeno je nekoliko čudesnih poena, a na kraju je Novakova odbrana bukvalno 4-5m iza linije uz malo sreće pobedila Del Potrove snažne napade – publika je bila u transu, a Novak je izjednačio na 5:5.

Međutim, drama u drugom setu tek je počinjala – Đoković je poveo sa 6:5, a onda je viđen 17 minuta dug gem u kojem je Argentinac spasao tri set lopte i izborio taj brejk.

U ’dodatnom gemu’ ključni mini brejk dogodio se u sedmom poenu, kada je Novak rizikovao i prekinuo poen tražeći ’čelendž’ – bio je u pravu i poveo je sa 4:3. Usledio je poen direktno iz servisa, a zatim i jedan od najlepših poena na turniru koji je okončan nakon Novakovim volejom i Del Potrovim neuspešnim lobom.

Usledila je bekhend paralela, krik radosti i vođstvo od 2-0 u setovima, 7:3 u taj brejku. Zanimljivo da je drugi set trajao duže nego ceo Đokovićev duel prvog kola sa Lorencijem, 82 minuta.

Intenzitet koji je viđen u drugom setu teško je bio ponovljiv u trećem – igrači su se slabije kretali i manje je bilo razornih razmena sa osnovne linije.

Ipak, već u prvom gemu Novak je bio manje lošiji od Del Potra i napravio je brejk. U naredna dva servis-gema Đoković je spasao po jednu brejk loptu, zahvaljujući svojoj dobroj igri, ali i neispravnim rešenjima Del Potra u bitnim situacijama.

Potom je Novak propustio dve vezane brejk lopte, ali to se ispostavilo nevažnim jer je srpskom teniseru ponovo proradio servis i do kraja je bez problema završio meč dug nešto više od tri časa.

Đoković je imao 43 direktna poena i 28 neiznuđenih grešaka, dok je Del Potro upisao 25 vinera i 33 greške.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: