Nazad

ODBOJKA: Kome titula, kome Kup?

Izvor: Mondo - Sport - Sreda 10.10.2012 - 11:48

Nacionalni šampionat, već sedmu godinu u nizu pod nazivom Viner Štetiše, startuje u četvrtak derbi utakmicom novosadske Vojvodine i kragujevačkog Radničkog.

ilustracija

U petak i tokom vikenda na programu su preostali mečevi prvog kola u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Utakmicom Superkupa, odigranom protekle sedmice, otvorena je nova odbojkaška klupska sezona. Okršaj aktuelnog šampiona, Crvene zvezde i osvajača Kupa, Vojvodine, bio je lep šlagvort novim borbama za dva domaća pehara.

Upravo odbojkaši Vojvodine, pred svojim navijačima seku vrpcu ovosezonskog izdanja nacionalnog prvenstva. U prvom kolu ugostiće kragujevački Radnički. Meč ima epitet derbija jer donosi duel bivših šampiona, nema favorita pa treba očekivati neizvesnu utakmicu. Oba tima su prilično promenila sastav u odnosu na proteklu sezonu, od Vošinog dresa oprostio se iskusni Andrija Gerić, palicu je predao isto nekadašnjem igraču novosadskih crveno-belih, Branku Roljiću. Kragujevčane će predvoditi dugogodišnji kapiten Milan Ilić i povratnik među Šumadince, Vladimir Čedić.

U petak će biti odigrana samo jedna utakmica, branilac titule Crvena zvezda dočekaće neugodnu kraljevačku Ribnicu. Ekipa sa Ibra, dugogodišnji superligaš, "skockala" je respektabilan tim i mnogima će pomrsiti račune. Gledajući međusobne duele, crveno-beli u novi okršaj ulaze kao favoriti, protekle tri prvenstvene sezone Kraljevčani ne znaju za radost protiv Beograđana.

Inače, Crvenoj zvezdi se prišiva atribut glavnog konkurenta za trofeje u domaćem takmičenju. Crveno-beli su sačuvali ceo tim iz prošle sezone, uigranost će, s neospornim kvalitetom, biti njihov glavni adut. Najveću promenu, šampionski tim sa Marakane, napravio je u stručnom štabu, trofejnog Željka Bulatovića, u ulozi prvog trenera, zamenio je njegov pomoćnik, Duško Nikolić.

Preostala tri meča prvog kola Viner Štetiše Superlige na programu su u subotu. Debitant u elitnom rangu takmičenja, Đerdap iz Kostolca ugostiće beogradski Železničar, Spartak iz Ljiga dočekaće podmlađeni tim beogradskog Partizana Termoelektro. Povratnik u društvo superligaša, subotički Spartak, sezonu otvara na vrućem terenu u Požarevcu, protiv Mladog radnika.

Kao u muškoj i u ženskoj konkurenciji u prvom kolu novog prvenstva biće viđen okršaj šampiona, aktuelnog Crvene zvezde i bivšeg, užičkog Jedinstva.

Crveno-bele će u odbranu titule s podmlađenim sastavom. Na izmaku prošle sezone, otišle su iskusne igračice, upražnjena mesta popunile su talentovane juniorke a angažovana je samo Jilija Milović, mađarska internacionalka, na poziciji dizača. Jedinstvo je, kao i ranijih sezona, napravilo miks mladosti i iskustva, ovo drugo, prema najavama iz kluba, trebala bi da predstavlja Vesna Tomašević, bivša reprezentatvika i nekadašnja igračica užičkog tima.

Takmičenje za dve nacionalne krune, u konkurenciji dama, trebalo bi ove sezone da bude prilično neizvesno. Crveno-bele, vlasnice oba trofeja, imaće težak zadatak da pehare sačuvaju u klupskim vitrinama. Subotički Spartak, aktuelni šampion, biće među lovcima na iste. Popularne Golubice u prvom kolu dočekuju pančevački Dinamo.

Obrenovački TENT, na startu prvenstva, za rivala ima ambicioznu Vizuru, ekipa sa Novog Beograda, ove kao i ranijih sezona, ističe visoke ambicije. Slično je i sa novajlijom u eliti, Železničarom iz Lajkovca, koji je dobrano ojačao roster u poslednjem prelaznom roku. Lajkovčanke će na premijeri gostovati Kolubari iz Lazarevca. I drugi debitant u Superligi, Jedinstvo iz Stare Pazove, sezonu otvara utakmicom na strani, putuje u Novi Sad, na megdan Varadinu.

RASPORED 1. KOLA, SENIORI

Četvrtak

Vojvodina – Radnički 18

Petak

Crvena zvezda – Ribnica 20

Subota

Đerdap – Železničar 18
Mladi radnik – Spartak Subotica 19
Spartak Ljig – Partizan Termoelektro

RASPORED 1. KOLA, SENIORKE

Petak

Crvena zvezda – Jedinstvo Užice 17.30
NIS Spartak – Dinamo 19

Subota

TENT – Vizura 20

Nedelja

Varadin – Jedinstvo 16
Kolubara – Železničar Lajkovac 19

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: