Nazad

Roma od 2016. na svom stadionu

Izvor: Mondo - Sport - Sreda 10.10.2012 - 08:58

Američki vlasnici Rome žele šampionski tim, a svesni su da klub neće moći da ubira prihode dok ne bude imao svoj stadion. Novi biće izgrađen do 2016. godine - poručuju...

stadion

Rimski "Olimpiko" decenijama je dom oba slavna kluba iz prestonice Italije - Rome i Lacija. Slično je i u Milanu, gde gradski "Đuzepe Meaca" dele giganti Inter i Milan.

Ali, kada su Italijani shvatili da gube enormne svote novca time što iznajmljuju, odnosno igraju na državnim objektima, počeli su da kopiraju engleske klubove koji trpe trenutne troškove izgradnje (ili renoviranja) svojih stadiona, s tim da kasnije imaju zagarantovane prihode.

Tako je i predsednik rome Džejms Palota najavio da će ovaj klub u roku od četiri godine dobiti nov, moderan stadion sa 60.000 mesta. Slično je nedavno pričao i prvi čovek Lacija, Klaudio Lotito, kao i vlasnik Intera Masimo Morati, koji je poručio da će "nerazuri" prvi napustiti "Meacu" i prepustiti je Milanu.

"Radi se o investiciji koja može da iznosi i više od 200 miliona evra. Trenutno su u razmatranju tri lokacije na kojima bi mogao da bude izgrađen taj objekat", kazao je Palota lokalnim medijima u Rimu.

Kao najverovatnija lokacija novog stadiona pominje se Tor di Vale, oblast severo-zapadno od centra Rima, u kojoj se nalazi i hipodrom. Palota i grupa njegovih sunarodnika, biznismena iz SAD, nedavno su otkupili većinski paket akcija Rome i žele da od "vučice" ponovo naprave šampionsku ekipu, ali i da klub dobije stadion u sopstvenom vlasništvu.

Italijanski timovi u evro-kupovima odavno su izgubili primat u poređenju sa engleskim i španskim, a od nedavno su počeli da ih pretiču i timovi iz Nemačke. Španci svoje fudbalske klubove pomažu poreskim olakšicama, pa se tako plate fudbalera u toj zemlji ne oporezuju standardnim stopama, što u Italiji nije slučaj.

U poređenju s Engleskom, klubovi iz Serije A nemaju stadione u svom vlasništvu, a i sam integritet fudbala na Apeninima narušen je konstantnim skandalima oko nameštanja rezultata, koji je 2006. godine doveo do izbacivanja Juventusa u Seriju B i oduzimanja dve titule torinskom klubu.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: