Nazad

Šahtjor prošao, Čelsi blizu ponora

Izvor: B92 - Sport - Sreda 21.11.2012 - 10:14

Fudbaleri Čelsija, branioci trofeja u Ligi šampiona, kolo pre kraja grupne faze blizu su eliminacije iz elitnog takmičenja.

ilustracija

U mečevima petog kola grupe E Juventus je golovima Kvaljarele i Vidala dobio Čelsi sa 3:0, dok je Šahtjor savladao Nordsjeland u Danskoj sa 5:2.

Šahtjor sada ima 10, Juventus 9, a Čelsi sedam bodova. Jedini scenario po kojem ’Plavci’ prolaze dalje jeste da u poslednjem kolu pobede Nordsjeland, a da Juventus izgubi od Šahtjora.

Grupa E:
Nordsjeland – Šahtjor 2:5
Nordstrand 24, Lorencen 29 - Adrijano 26, 54, 81, Vilijan 44, 50
Juventus – Čelsi 3:0
Kvaljarela 38, Vidal 61, Đovinko 90

Tabela:
1. Šahtjor 5 3 1 1 (12:7) 10
2. Juventus 5 2 3 0 (11:4) 9
3. Čelsi 5 2 1 2 (10:9) 7
4. Nordsjeland 5 0 1 4 (3:16) 1

Juventus nadigrao Čelsi
 

ilustracija
Juventus je bio bolji tokom većeg dela prvog poluvremena i zasluženo je poveo u 38. minutu, doduše uz malo sreće. Pirloje šutirao ka golu, a Kvaljarela se našao na pravom mestu i lopta se od njega odbila u drugom smeru i prevarila Čeha – 1:0.

Prethodno je Juve propustio dve velike šanse – u četvrtom minutu Čeh je Lihštajnerov šut odbio do stative, a u 16. je Čeh ponovo sjajno reagovao posle udarca Markizija.

Veliku šansu u tom intervalu imao je i Čelsi – Oskar je predriblao nekoliko protivničkih igrača i uposlio Azara, ali je Bufon odbranio njegov šut.

Samo dva minuta posle vodećeg gola Lihštajner je odlično šutirao glavom, ali je Kol izbio loptu sa gol-linije. Usledila je momentalno kontra ’Plavaca’, Azar je proigrao Matu, ali Španac nije dovoljno dobro zahvatio loptu i Bufon je imao lak posao.
ilustracija
Na početku drugog poluvremena Juve je bio bolji, Pirlo je umalo duplirao prednost, a onda je i Čeh novom intervencijom sprečio Kvaljarelu da učini isto.

Međutim, u 61. minutu spasa nije bilo – Vučinić i Asamoa lepo su izgradili akciju po levoj strani, šutirao je Vidal, a lopta je dokačila Ramiresa i prevarila Čeha.

Menadžer Roberto di Mateo održao je obećano i nije počeo sa Toresom u postavi, a Španac nije mnogo doprineo poboljšanju Čelsijeve igre ni kada je ušao u 71. minutu.

Gosti su imali nekoliko polušansi, ali su uglavnom napadali jalovo. Na kraju, u prvom minutu nadoknade Čeh je istrčao daleko od gola i pogrešio, a Đovinko je trećim golom dokrajčio Čelsi.

Srpski reprezentativac Branislav Ivanović odigrao je 90 minuta za londonsku ekipu, i to na poziciji štopera.

Kontroverzni gol i 'petica' Šahtjora
 

ilustracija
Prvo poluvreme na stadionu „Parken“ u Kopenhagenu bilo je ’ludo’ – četiri gola i veoma nesportski potez gostiju iz Donjecka.

Baš kao i u duelu sa Juventusom, Nordsjeland je prvi poveo, pošto se Nordstrand u 24. minutu oslobodio Kučera i zatresao mrežu posle ubacivanja Džona sa levog boka.

Samo dva minuta kasnije Šahtjor dolazi do izjednačenja, i to na kakav način. Posle ’sudijske lopte’ posed je prema fer-pleju trebalo da bude Nordsjelandov, ali Luis Adrijano nije mario za to – presekao je loptu, obišao Hansena i izjednačio.

Sudija je od Šahtjora tražio da pusti rivala da ponovo povede, Ukrajinci to nisu prihvatili, ali su svakako primili gol u 29. minutu, kada se Lorencen lepo okrenuo na desetak metara od gola i zakucao loptu pod prečku.
ilustracija
Međutim, ekipa iz Donjecka na minut do poluvremena stiže do ovog izjednačenja – udarac Miktarijana je izblokiran, Vilijan je šutirao, a lopta se na putu do gola odbila od Adrijana i završila u mreži.

Samo pet minuta po izlasku iz svlačionice Šahjtor je preokrenuo rezultat lepim golom Vilijana sa ivice kaznenog prostora.

Bilo je jasno da gosti kontrolišu utakmicu, a pitanje pobednika rešeno je već u 53. minutu – Vilijan je povukao kontru, Tešeira je centrirao sa desne strane, a Luis Adrijano je dočekao loptu na prvoj stativi i poslao je u gol za vođstvo od 4:2.

Do kraja susreta Adrijano je postigao još jedan gol i tako ’dokusurio’ Dance.

S obzirom na poraz Čelsija i Šahtjorov bolji međusobni skor sa ’Plavcima’, ukrajinska ekipa već je obezbedila prolaz dalje.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: