Nazad

Skok sa ivice svemira

Izvor: B92 - Sport - Utorak 09.10.2012 - 19:00

Austrijanac Feliks Baumgartner u utorak će pokušati da ispiše nove stranice istorije u okviru projekta Red Bull Stratos, uz direktan prenos na televiziji B92.

Baumgartner

Baumgartner će izvesti skok sa visine od 36.576 metara, a program posvećen skoku iz svemira počeo je u 15.30 i trajaće dok se Austrijanac ne prizemlji.

Početak akcije više puta je pomeran, a sada je i zvanično počelo odbrojavanje, jer balon u stratosferu kreće u 19.15, kamere naše televizije uključiće se 15 minuta ranije.

Ceo tim, sastavljen od oko 200 ljudi, više od pet godina radio je na projektu Red Bull Stratos, u cilju da stavi u senku dosadašnji rekord za najviši skok koji je jedan čovek izveo. Taj rekord postavio je pre 52 godine Džozef Kitindžer, koji je Baumgartnerov mentor u misiji koja će biti realizovana u utorak.

Glavni cilj Red Bull Stratos projekta je da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama. Skokom će se pokušati obaranje niza rekorda, kao što su najveća brzina pri slobodnom padu, najviši skok, najviši let balonom i najduži slobodni pad.
17.45 Konačno počelo odbrojavanje

Posle čak četiri odlaganja, od kojih je ovo poslednje pomerilo početak akcije za četiri sata, konačno znamo kada balon poleće u stratosferu.

Balon je pripremljen, sve je na mestu i poletanje je zakazano za 19.15.

Kamere naše televizije biće uključene u Rozvel petnaestak minuta ranije, uz komentatorsku ekipu i goste u studiju.

Dok se kapsula sa Feliksom ne odvoji od zemlje, vi na sajtu događaja možete da učestvujete u igri pogađanja gde će se balon spustiti.

Rezultati završnih testova su takođe vidljivi, ali vam neće mnogo pomoći, jer su potpuno različiti međusobno.
15:40 Emisija počela, skok ponovo pomeren

Najavna emisija na b92 je počela, a gosti u studiju su Aleksandar Milošević, spasilac-padobranac u GSS, Nebojša Jandrić, državni rekorder u visinskom skoku, i Aleksandar Cvetković, državni prvak u skoku na cilj.

"I pored svih mera predostrožnosti i ogromnim sredstvima posotji realna mogućnost da Feliks baumgarter doživi neku vrstu povrede", rekao je Aleksandar Milošević.

"Tome u prilog ide i povreda njegovog mentora Kitindžera. Doduše, to se sve događalo pre pola veka, a tehnologija je mnogo napredovala".

U Rozvelu trenutno duva južni vetar brzinom 1,3 km/h.
 

Feliks Baumgartner

Baumgartner je do sada izveo BASE skokove sa najpoznatijih lokacija, među kojima su Petronas kule u Kuala Lumpuru i statua Isusa u Rio de Žaneiru, a preleteo je i Lamanš. Sada je pred njim najizazovnija avantura ikada, koju će, nadamo se, uspešno realizovati.

„Bez ovog skoka, moja karijera ne bi bila potpuna“, rekao je Baumgartner.

Iako se godinama spremao za sve ono što ga čeka u utorak, kada će se iz Rozvela, u Novom Meksiku, vinuti na visinu od 36,5 kilometara, poslednja 24 časa sigurno predstavljaju naizazovniji period za Baumgartnera. Ipak, svi u misiji, u kojoj je i srpski fotograf Predrag Vučković, ističu da je sve spremno za istorijski trenutak.

Sve već napisano sigurno je dovoljno da biste od 14.45 bili uz B92 i prisustvovali ispisivanju novih stranica istorije.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: