Nazad

Arsenal - filijala Barselone za 147 miliona evra

Izvor: Sportal - Svetski sport - Utorak 21.08.2012 - 13:49

Menadžer Arsenala Arsen Venger godinama slovi u Engleskoj za najveću škrticu. Francuz, čiji preci potiču iz Škotske, bar se tako šale na Ostrvu, ne voli da troši novac, a obožava da ga slaže u sef "tobdžija".

 Za poslednjih 12 godina na klupi londonskog kluba (od 16 koliko ukupno radi u engleskom timu) zaradio je od transfera 400 miliona evra, a frapantno zvuči podatak da je od toga čak 147 stiglo iz Katalonije, odnosno Barselone.

 
Dva kluba koja redovno dele megdan u Ligi šampiona imaju, čini se, odličnu saradnju. Retko kad se događa da ukoliko Barselona želi nekog igrača, ne pokuca na vrata nekadašnjeg "Hajberija", odnosno "Emirejtsa" u novije doba.
 
 
 
Još 2000. godine Barselona je poslala ponudu Vengeru od 40 miliona evra za Marka Overmarsa. Holanđanin je činio paklen tandem sa zemljakom Denisom Bergkampom u dresu Arsenala od 1997. godine. Posle tri sezone i 41. postignutog gola preselio se na "Nou Kamp", a u kasu engleskog tima slilo se 40 miliona evra. Ne treba posebno napominjati da je Overmars izabran među najboljih 20 igrača u istoriji Arsenala. U Barsi je Overmars bio sjajan u prvoj sezoni, međutim, kasnije su ga povrede i taktičke zamisli trenera udaljile od terena. Posle četiri godine u Španiji, Holanđanin je završio karijeru zbog povrede.
 
 
 
Venger je te 1997. godine u klub doveo i svog miljenika iz Monaka, kapitena Emanuela Petija. Francuz je pružao sjajne partije , ali onda je došao zov novca iz prebogate Barselone. Menadžer Arsenala je bio ljut, ali ništa nije mogao da učini da spreči Petija da ode. Posle samo jedne sezone u Barsi, vezista je prodat Čelsiju.
 
Đovanija van Bronhorsta nisu mnogo žalili fanovi "tobdžija" kada je otišao 2003. godine posle dve sezone na "Hajberiju". Kao slobodan igrač potpisao je za Barsu i dve užasne sezone zamenio je sjajnim u dresu katalonskog giganta. Doduše, zbog lošeg poslovanja Barse on nije ni imao konkurenciju u prvoj sezoni kraj leve aut linije, pa je bio standardan. Posle četiri godine u Španiji, iskoristio je klauzulu u ugovoru da je slobodan ukoliko ga pozove klub iz rodnog Roterdama, pa je otišao bez obeštećenja u holandsku luku.
 
Najveći igrač u istoriji Arsenala Tijeri Anri je osam godina pronosio slavu grba londonskog kluba. Kada se 2007. odlučio da pređe u Barsu, u Londonu se smrklo više nego obično. Navijači su plakali, ali niko nije ni pomišljao da zameri Francuzu na odluci. Kako bi i smeo, kada je Anri doneo dve titule Arsenalu, dva FA kupa i još dva Komjuniti šild trofeja. Željan je bio još trofeja sadašnji fudbaler Njujork Red Bula, a učestvovao je i u stvaranju sistema igre Pepa Gvardiole. Od Barse se oprostio sa takođe dva trofeja nacionalnog šampiona, titulom prvaka Lige šampiona, UEFA Superkupom, FIFA svetskim prvenstvom za klubove, jednim Superkupom Španije i trofejom osvajača Kopa dela rej.
 
 
 
Aleksandar Hleb je postao prvi Belorus u istoriji bivše sovjetske republike koji je obukao dres slavne Barse. Naslednik Roberta Piresa u Arsenalu je posle tri sezone na "Hajberiju" odlučio da sreću potraži u Španiji. Da Barsa nije velika koliko jeste, verovatno bi mnogi smatrali da je 15 miliona evra dato za univerzalnog vezistu bačeno kako je igrao. Ipak, u Barsi novac ne žale, a Hleb... Poslednji put kada je svet čuo za njega igrao je u domovini.
 
Kao što niko nije zamerio Anrijev odlazak u Barsu, tako je bilo malo onih koji su smeli da se ljute na Seska Fabregasa zbog povratka u Kataloniju. Venger ga je po starom dobrom običaju "ukrao" još dok je bio dete Barse, ali ljubav prema matičnom klubu nikada nije bila sporna u srcu jednog od najboljih fudbalera planete. Čak 34 miliona evra platila je Barsa, a Sesk je konačno osetio kako izgleda podići trofej... Ko zna, da je ostao u Arsenalu, da li bi doživeo tu slast...
 
 
 
Poslednji transfer iz Londona na "Er Prat" aerodrom je potpis Aleksa Songa. Samo nekoliko dana pošto je ostao bez Robina van Persija, Venger je doživeo novi udarac. Ipak, ako se gleda finansijska situacija, Kamerunac je plaćen bivšem klubu milion evra, dok je Barsa za njega izdvojila 19 puta više... Venger bi bio, čini se, odličan ministar finansija u svakoj državi, zar ne?
 
 
 
Transferi iz Arsenala u Barselonu od kada je Arsen Venger menadžer "tobdžija".
 
Mark Overmars - 40 miliona evra
Emanuel Peti - 15 miliona evra
Đovani van Bronhorst - bez obeštećenja
Tijeri Anri - 24 miliona evra
Aleksander Hleb - 15 miliona evra
Sesk Fabregas - 34 miliona evra
Aleks Song - 19 miliona evra

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: