Nazad

A, sad polufinale: Real - Barsa, pardon...

Izvor: Mondo - Svetski sport - Sreda 27.06.2012 - 16:24

Španija i Portugalija boriće se u Donjecku (sreda, 20.45h) za finale Eura 2012. Niko ne menja taktiku, i jedni i drugi igraće svoju igru.

 

U sredu ćemo, u kasnim večernjim satima, saznati ime prvog finaliste Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. To će postati Španija ili Portugalija...

Uloga favorita u derbiju Pirineja pripada reprezenatciji države koja se prostire na većem delu poluostrva - "crvenoj furiji". Ali, i Portugalci u meču sa aktuelnim svetskim i evropskim prvakom vide svoju šansu. Niko od njih ne pomišlja na belu zastavu, a i zašto bi, kada Španija u svom timu nema igrača poput Kristijana Ronalda. 

Meč u Donjecku podeliće opet navijače na Real i Barselonu, jer ova utakmica, zaista, može da se gleda kroz prizmu duela dva najveća španska kluba. Oni kojima je "kraljevski klub" bliži, verovatno, će se odlučiti za Portugaliju, dok će ljubitelji Barselone izabrati Španiju.

Uprkos tome što u Del Boskeovom timu nastupaju zvezde Reala, kao što su Iker Kasiljas, Ćavi Alonso, Serhio Ramos i Alvaro Arbeloa, stil igre Španije zasniva se na fudbalskim principima katalonskog kluba. A, i osnovu tima čine asovi Barse - Ćavi, Inijesta, Fabregas, Pike,...

Sa druge strane, kapiten Portugalije Kristijano Ronaldo je ikona madridskog kluba, u ekipi je i Fabio Koentrao, a tu je glavni Murinjov operativac u zadnjoj liniji - Pepe.

 

Puno kritikovani Ronaldo na Euru pruža najbolje partije u nacionalnom dresu. Iako se protiv Nemaca u prvom kolu takmičenja po grupama nije video, u nastavku šampionata je igrački "eksplodirao". On će i protiv Španije da bude "udarna igra" selektora Paula Benta. 

"Mi nismo motivisani kao drugi timovi kada igraju sa Španijom i znamo kako smo igrali sa drugim reprezentacijama. Mi imamo naš način igre", rekao je strateg "A Seleksaoa". 

Španija je savladala Portugal 1:0 na Svetskom prvenstvu 2010. godine, ali su se Portugalci revanširali nekoliko meseci kasnije pobedom od 4:0 u prijateljskoj utakmici.

Visente Del Boske ima rešenje za Ronalda.

"Ronaldo je svakako jedan od najboljih fudbalera na svetu, ali nemam nameru da menjam postavku naše igre zbog njega", siguran je u svoj tima selektor branioca trofeja.

 

Među španskim i portugalski igrači nema mnogo tajni.

"Ako želimo da zaustavimo Ronalda, to će biti zadatak za celu ekipu", rekao je štoper Barselone Djerar Pike, koji je cele prošle sezone vodio bitke sa golgeterom Reala i bio polovično uspešan.

Ronalda bi u stopu trebalo da prati njegov saigrač iz Reala Alvaro Arbeloa.

"Arbeloa je odličan igrač, jedan od najbolji na svetu kada je reč o defanzivi. Pokušaćemo da ga pokrivamo i da mu pomažemo. Nećemo dozvoliti Ronaldu ni da se okrene", poručio je vezista Barselone Ćavi Ernandez.

Portugalci će imati šansu da pobedom nad Španijom dođu do svog drugog finala EP, a prvo je bilo pre osam godina kada su izgubili od Grčke.

"Moramo da verujemo u sebe i da ne menjamo stil igre, bez obzira što će nam rival biti svetski i evropski prvak", istakao je defanzivac Žoao Pereira.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: