Nazad

A, veceras u GRUPI "SMRTI": Holandija - Nemačka!

Izvor: Mondo - Svetski sport - Sreda 13.06.2012 - 10:36

Drugo kolo "grupe smrti", odnosno Grupe B, donosi nam još jednu epizodu neverovatnog fudbalskog rivalstva između Nemačke i Holandije.

Ove dve nacije ne mogu da se smisle po mnogo čemu, a naročito im znače pobede na fudbalskom terenu, s tim da će upućeniji reći da je trijumf mnogo važniji Holanđanima.

Od 20.30 u Harkovu, na stadionu Metalista, igraće Holanđani i Nemci. Prvi su izgubili na startu od Danaca, drugi pobedili Portugal. U oba meča bilo je 1:0.

Upravo će Danci i Portugalci igrati ranije, od 18 časova u Lavovu.

Već sada je jasno da Portugal i Holandija moraju da pobede, da im verovatno ni remi ne daje velike nade za prolazak dalje. To garantuje dve otvorene utakmice, od kojih će svetu svakako zanimljivija biti ona druga, zbog jačine rivaliteta koji je počeo 1974. godine pobedom Nemačke u finalu Svetskog prvenstva nad Holandijom (2:1).

Tada, u Minhenu, Johan Neskens doveo je Holandiju u vođstvo s penala u drugom minutu, ali su do poluvremena Nemci preokrenuli u svoju korist pogocima Pola Brajtnera sa bele tačke i Gerda Milera u 43. minutu.

"Oranje" se potom revanširalo komšijama u polufinalu EURO 1988. godine, koji je održan upravo u Nemačkoj, kada je domaćin poveo golom Lotara Mateusa sa penala, a gost pobedio pogocima Ronalda Kumana sa bele tačke i Marka van Bastena u 88. minutu.

Biće ovo osmi duel dve nacije na velikim takmičenjima, a Nemci imaju blagu prednost 3-2-2. Zanimljivo, nikada se nije ponovio dva puta isti ishod, a s obzirom na to da je 2004. godine na EURO u Portugalu, takođe u grupnoj fazi, bilo 1:1 - istorija kaže da večeras neće biti nerešeno.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: