Nazad

ABA: Moćni Ćapin srušio Cedevitu!

Izvor: B92 - Svetski sport - Ponedeljak 24.12.2012 - 08:41

Košarkaši Radničkog pobedili su Cedevitu sa 85:77 u 15. kolu ABA lige, a heroj pobede bio je Aleksandar Ćapin, koji je dao pet trojki u poslednjoj četvrtini.

ABA: Moćni Ćapin srušio Cedevitu!

Ćapin je i prelomio meč dvema uzastopnim trojkama na dva minuta do kraja, a pobedu je potvrdio Borisov sigurnom rukom sa penala.

Najefikasniji na meču bio je Ćapin sa 23 poena (7-9 za tri, 8ast), Stefan Sinovec imao je 14 poena (6-11 iz igre, 6sk), Teriko Vajt takođe je ubacio 14 (5-14 iz igre, 8sk), kao i Ratko Varda (5-9 iz igre, 8sk).

Marko Tomas predvodio je Cedevitu sa 17 poena, 5 skokova i 2 asistencije, a Markiz Grin i Goran Suton upisali su po 15 poena. Zanimljivo je da su Radnički i Cedevita ukupno šutnuli čak 68 trojki - domaći su pogodili 12 od 33, a gosti 10 od 35.

Radnički je trijumfom zadržao šanse za plasman na fajnal for, pošto sada ima osam pobeda i sedam poraza. Sa druge strane, Cedevita ima devet pobeda i šest poraza.

U sledećem kolu petog januara Radnički gostuje Igokei u Laktašima, a Cedevita doćekuje Split u Zagrebu.

Radnički tabela


Tekstualni prenos meča:

Dvorana “Jezero” je puna, vatrena atmosfera dočekala je igrače Cedevite. U skladu sa ambijentom, igralo se veoma brzo na obe strane, a goste je predvodio Markiz Grin – dao je osam poena za nešto više od dva minuta, a prosek u ligi mu je 6.4.

Sa druge odgovor je imao Sinovec, koji je takođe ubacio 8 poena. Upravo posle njegovih poena Radnički je došao do +4, ali je Cedevita iskoristila nonšalantu odbranu domaćih i izjednačio je na 16:16 posle šest minuta igre.

Većina napada završavana je u ranoj fazi, nijedna od ekipa nije odustajalo od izuzetno brzog tempa. Pogađalo se rafalno na obe strane, Tomas je preuzeo štafetu od Grina, dao je 12 poena, ali je Radnički preko Ćapina i Birčevića držao priključak. Na kraju, posle prve deonice Cedevita je vodila 29:27.

U prvih deset minuta Radnički je iz igre šutirao 10-15 (8-8 za dva), a Cedevita 11-22.

Obe ekipe pravile su mnogo grešaka u odbrani, i dalje su se napadi rešavali po principu ‘trči i pucaj’, ali procenti šuta su opali, pa je cela slika meča delovala utoliko gore. Trener Radničkog Miroslav Nikolić prvu izmenu napravio je tek u 16. minutu, kada je umesto Varde ubacio Emeninga.
U takvom načinu igre Cedevita se za nijansu bolje snalazila i trojkom Baždarića povela je sa 38:32, pa je Nikolić zatražio tajm aut. Zahvaljujući Sutonu Zagrepčani su na poluvremenu vodili sa 43:38.

Posle prvih 20 minuta Tomas je dao 14, a Grin 11 poena za Cedevitu. Jedini 'dvocifren' kod domaćih bio je Sinovec sa 11 poena.

Suton je pogodio trojku za +8 na početku treće četvrtine, ali su domaći preko Sinoveca i Varde odgovorili serijom 8-0. Međutim, Suton je zatim ubacio novu trojku, treću iz tri pokušaja, a u dosadašnjem toku ABA lige šutirao je 1-10.

Cedevita je ponovo stigla do pet poena prednosti, a onda je Varda ‘zapalio’ Jezero. Pogodio je trojku za 55:53, a zatim i još jednu za vođstvo Kragujevčana 56:55 na dva minuta do kraja trećeg perioda. Varda je u prvom poluvremenu promašio tri trojke i to ga je vidno isfrustriralo, a sada se iskupio i doneo prednost domaćima.

Zagrepčani su kombinovali ‘čoveka’ i ‘zonu’ u odbrani, sa promenljivim uspehom. Obe ekipe insistirale su na šutu za tri poena, a treći period završen je upravo trojkom Tomasa za vođstvo Cedevite 61:59.

Ćapin je bio inspirisan na početku poslednje četvrtine, pogodio je dve trojke i jedno od dva penala, pa je Radnički poveo sa 67:63. Međutim, loše zagrađivanje koša i nekoliko nerezonskih rešenja u napadu koštalo je domaće prednosti – 67:67 posle 35 minuta igre.

Onda na scenu stupa neverovatni Aleksandar Ćapin. Prvo je pogodio trojku za 72:69, a onda je u razmaku od pola minuta pogodio dve trojke u nizu iz nimalo lakih poziciija za 79:73. Jezero je ‘eksplodiralo’, a potom je Borisov dao koš posle ofanzivnog skoka za 81:73 na minut i po do kraja utakmice.

Meč je tada prelomljen, Cedevita je pokušala penal-završnicom, ali je Borisov pogodio sva četiri bacanja i potvrdio veoma važan trijumf Radničkog – 85:77.

U ostalim mečevima odigranim u nedelju Split je dobio Olimpiju, MZT je savladao Široki u gostima, a Cibona je na svom parketu deklasirala Solnok.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: