Nazad

ABA: Partizan pao u Zagrebu

Izvor: Mondo - Svetski sport - Nedelja 07.10.2012 - 10:29

Cibona nanela prvi poraz crno-belima ove sezone u ABA ligi - 80:72. Šampion Srbije imao 26 izgubljenih lopti. Četiri tehničke greške na meču.

ilustracija

Partizan mt:s pretrpeo je prvi poraz ove sezone u ABA ligi.

Oni su u trećem kolu regionalne lige poraženi od Cibone u Zagrebu, rezultatom 80:72 (18:22, 24:24, 12:16, 18:18).

Uzrok poraza crno-belih u Košarkaškom centru Dražen Petrović treba tražiti u slabijoj organizaciji napada, budući da su imali čak 26 izgubljenih lopti.

Najefikasniji u redovima Partizana mt:s bili su Vladimir Lučić sa 25 poena, dok su Davis Bertans i Dejan Musli upisali po devet.

Kod Cibone istakao se Andrija Žižić sa 20 poena i osam skokova, a Tomislav Zubčić i Deril Strouberi zabeležili su po 13 pogodaka.

Cibona je bolje otvorila duel i već u šestom minutu imala je visoku prednost - 15:5. Upravo ta serija Zagrepčana uticala je praktično na ceo tok meča. Oni su uspešno održavali vođstvo, a crno-beli su bili ti koji su "jurili" rezultat.

Na startu druge četvrtine sjajni Vladimir Lučić doneo je prvu prednost Partizanu (23:22) serijom od pet vezanih poena, kojoj je "kumovala" i tehnička dosuđena klupi Cibone, ali su domaćini, na isti način, brzo povratili prednost (Partizanova klupa takođe dobila tehničku). Rezultatska neizvesnost potrajala je do 17. minuta, kada je Cibona ponovo uspela da stigne na "plus četiri" kao i posle prvog kvartala.

Zagrepčani su i u nastavku bili uvek korak ispred srpskog šampiona, a mlada ekipa trenera Velimira Gašića, "kaskala" je konstantno za domaćinima po tri-četiri poena, pre svega zahvaljujući lošoj organizaciji u napadu.

U finišu treće deonice i početkom poslednjeg perioda Cibosi su uspeli da odu na 12 poena razlike (66:54), i kada se činilo da je to ključna prevaga, Partizan je serijom 10:0 opet pripretio (64:66).

Ipak, nisu crno-beli iskoristili veliku šansu za preokret, a onda se razigrao veteran Andrija Žižić u zagrebačkoj ekipi, vratio dvocifrenu prednost svom timu, i praktično "ubio" poslednju nadu Partizana da može da produži pobednički niz ove sezone u regionalnom takmičenju.

Motivisana Cibona je tako stigla do prva pobeda ove sezone, posle dva poraza na startu, čime su ujedno prekinuli i neslavni niz u duelu sa Partizanom u ABA ligi posle pet vezanih poraza. Oni su slavili na svom terenu protiv šampiona Srbije prvi put posle 10. januara 2010. godine.

Duel u Zagrebu obeležile su ukupno četiri dosuđene tehničke greške - tri Ciboni (kluba, Hrvoje Kovačević i Marko Jagodić Kuridža) i jedna Partizanu (klupa).

Velimir Gašić rekao je posle meča da Partizan u Zagrebu nije pružio igru za pobedu.

"U najavi meča smo naglašavali da će hrvatski šampion, s obzirom na to da je imao loš start, biti vrlo motivisan protiv nas. Mi smo igrali na mahove, po tri, četiri minuta dobro, pa nas onda nije bilo nigde, što je iskusna Cibona znala da kazni. Posebno je to iskoristio raspoloženi Žižić, koji je bio možda i igrač odluke", izjavio je Velimir Gašić, koji je otkrio i da je kažnjeni prvi trener ekipe Duško Vujošević na poluvremenu došao u svlačionicu Partizana.

Veljko Mršić, strateg Cibone, priznao je da je njegov tim ostvario ogroman trijumf.

"Ovo je bila psihološki veoma teška utakmica za nas. Igrali smo je pod velikim pritiskom, ali su momci to sjajno izdržali. Zatvorili smo Partizanov napadački skok. Pre 45 dana, za vreme priprema, bilo me je strah da upravo ovako ne započnemo sezonu, sa dva poraza, ali su mi čelnici kluba dali podršku i na tome sam im zahvalan", rekao je Cibonin strateg posle prvog trijumfa ove sezone u ABA ligi.

Andrija Žižić takođe je priznao da trijumf nad Partizanom posebno znači Ciboni.

"Partizan je bio jedan od najtežih rivala za povratak u sezonu nakon lošeg starta. Ali, velikim srcem, pokazali smo da se može se dobiti i veliki protivnik. Ovo je za nas važna pobeda, vratili smo se u život i sad možemo normalno da nastavimo dalje", istakao je Žižić, koji je u poslednjem kvartalu ubacio čak 14 poena.

CIBONA: Kus 1, Zubčić 13, Mašić 8, Karter 6, Marčinković 2, Ver 3, Rozić 2, Jagodić 3, Strouberi 13 (4as), Žižić 20 (8sk), Hamilton 7, Kovačević 2.

PARTIZAN MT:S: Tomas 3, Milutinov, Vesterman 7, Lučić 25 (5sk), Milosavljević 8, Bogdanović 2, Musli 9 (10sk), Čakarević, Ðekić 3, Gordon 6, Anđušić, Bertans 9.

Split je u drugom meču 3. kola odigranom u subotu savladao na svom terenu Cedevitu sa 74:71 (20:17, 20:15, 15:24, 19:15).

Najbolji kod Splićana bili su Nikola Vujčić sa 21 poenom i sedam skokova, a Vedran Vukušić ubacio je 11.

Kod Cedevite, kojoj je to prvi poraz ove sezone, Lukša Andrić upisao je 20 pogodaka, a Predrag Šuput meč je okončao sa 10 poena, osam uhvaćenih lopti i dve asistencije.

REZULTATI I PAROVI 3. KOLA

SUBOTA
Cibona - Partizan mt:s 80:72
Split - Cedevita 74:71

NEDELJA
Budućnost - MZT Skoplje 17.00
Olimpija - Crvena zvezda 18.00
Široki - Solnok 18.00

PONEDELJAK
Krka - Zadar 20.30
Radnički - Igokea 20.30

TABELA: Partizan 2-1, Cedevita 2-1, Split 2-1, Olimpija 2-0, Igokea 2-0, MZT Skoplje 2-0, Cibona 1-2, Zadar 1-1 , Krka 1-1, Solnok 1-1, Široki 0-2, Budućnost 0-2, Crvena zvezda 0-2, Radnički 0-2.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: