Nazad

Amerikanci pokidali britanski obruč

Izvor: Mondo - Svetski sport - Petak 20.07.2012 - 12:44

U utakmici u kojoj je skoro svaki poen SAD bilo zakucavanje, "Drim tim" pobedio je Veliku Britaniju 118:78. Ipak, Amerikance najviše zanima to što su Entoni i Pol ispali, a Durent i Vilijams ušli u startnu petorku.

Amerikanci su u Mančesteru nagovestili šta bi mogle da očekuju košarkaške reprezentacije ostatka sveta kada počnu Olimpijske igre u Londonu.

Možda ne Španci, ali većina ostalih - da.

U egzibiciji, u pravom smislu te reči, američki "Drim tim" deklasirao je Veliku Britaniju rezultatom 118:78, a bilo je i 47 poena razlike u jednom trenutku. 

U četvrtak uveče najviše poena uzeli su Deron Vilijams i Karmelo Entoni, koji su zamenili uloge startera. Vilijams je ušao u petorku, Entoni izašao iz nje, što je motivisalo obojicu da ubace po 19 poena.

Lebron Džejms dodao je 16, Rasel Vestbruk 15.

Amerikanci su 47 puta pogodili koš iz 39 asistencija!? U drugom poluvremenu činilo se da je svaki poen "Tima snova" - zakucavanje. Jedini koji je mogao, koliko-toliko, da im se suprotstavi bio je, takođe NBA zvezda, Luol Deng. Krilni igrač Čikago Bulsa dao je 25 poena, protiv svog bivšeg trenera sa Univerziteta Djuk, Majka Križevskog.

"Rekao mi je (Deng) da se nikada kao tim Velike Britanije nisu suočili sa toliko brzine i hitrine u protivnikovim redovima i da to ne može da se trenira. Može da se simulira... Rekao je da je to bilo veliko iskustvo za njih, ja kažem da je bilo i za nas", izjavio je Križevski, čiji je izgleda najveći "problem" sastavljanje startne petorke, a upravo to najviše i zanima američku javnost.

Rezultat 118:78 potpuno je u drugom planu.U odnosu na prethodne provere, Križevski je ovog puta počeo sa Kevinom Durentom umesto Entonija i Vilijamsom umesto Krisa Pola. Kobi Brajant na mestu beka, Lebron Džejms na mestu krila i Tajson Čendler kao centar, ostali su u svojim ulogama.


Ipak, ulogu igrača utakmice dobio je "D-Will". Vilijams je ubacio 7/8 iz igre, odnosno 5/6 za tri poena, uz pet asistencija.

"Mislim da sam se privikao dobro", rekao je Vilijams, koji se kasnije priključio treninzima "Drim tima" zbog pregovora sa Bruklin Netsima oko produžetka ugovora, a produžio ga je tako da je inkasirao 98 miliona dolara!

"Bio sam malo zabrinut kakva će biti moja kondicija, jer nisam igrao pet na pet neko vreme. Ipak, samo sam trenirao i trenirao, pa se nadam da ću biti u dobroj formi kada počne. Osećam da sam blizu".

 

Amerikanci, ipak, najviše pišu o Entoniju koji je počeo sa klupe nakon što je tri godine bio neprikosnoveni starter. Kada govorimo o tome, moramo da znamo da je u NBA ligi uloga startera izuzetno bitna, mnogo važnija nego u Evropi. 

"Ja sam u redu s tim, definitivno sam u redu s tim", rekao je Entoni povodom toga što je utakmicu počeo Durent.

"Križevski me je pozvao jutro pre utakmice, Krisa pola i mene, i pitao nas da li smo OK s tim da počnemo s kluše. Ja sam bio u fazonu, zašto ne?! Nema dalje priče o tome. Čovek je hteo da pusti drugu postavu protiv ovog tima i vidi neke stvari na delu. I on pokušava da pronađe neke nove stvari u radu sa ovom grupom, koju do sada nije imao", izjavio je Entoni.

Da u Americi nije svejedno da li si starter ili ne govori i to što je Križevski skoro pa pitao Entonija i Pola da li imaju nešto protiv da počnu s klupe.

Ova ubedljiva pobeda došla je posle priličnog "mučenja" u meču sa Brazilom. U ponedeljak, SAD pobedile su samo 80:69. Bilo je to u nedelju u Vašingtonu, kada su NBA zvezde gubile deset poena razlike posle prve četvrtine. 

U jednom trenutku, protiv Britanaca, Križevski je probao eksplozivnu petorku sa Durentom, Brajantom, Džejmsom, Entonijem i Polom. U njoj je imao četvoricu od petorice prvih strelaca NBA lige prošle sezone. Ova petorka napravila je seriju 8:0.

"Ne možete biti eksplozivniji od toga i u tome se ogleda dinamika našeg tima. Imamo mogućnost da radimo sa našom postavom različite stvari i to je svojevrstan luksuz", rekao je Džejms, koji u ovoj postavi može da igra beka, nisko i visoko krilo, a svojom snagom da pokrije i centra u odbrani.

Do početka Igara u Londonu, Amerikance očekuju dva jaka, možda i najjača testa trenutno. U Barseloni će igrati protiv Argentine i Španije, bronzanih i srebrnih sa prethodnih Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: