Nazad

Baloteli odveo Italiju u finale

Izvor: Mondo - Svetski sport - Četvrtak 28.06.2012 - 23:55

Golovima problematičnog napadača u 20. i 36 minutu "azuri" pobedili Nemačku u polufinalu Evropskog prvenstva - 2:1 (2:0). Ozil ublažio poraz iz penala u 92.

Fudbal više nije igra u kojoj uvek pobede Nemci! Čuvenu izjavu legendarnog engleskog napadača Gerija Linekera "pobio" je Mario Baloteli. "Nevaljali dečko" evropskog fudbala sa dva pogotka u metu poslao je Nemce kući, a Italijane lansirao u finale Evropskog prvenstva u kome će 1. jula u Kijevu pokušati da skinu krunu Špancima.

Na Nacionalnom stadionu u Varšavi u polufinalu EURO 2012 Italija - Nemačka 2:1 (2:0).

"Super Mario" je dao dva gola u karijeri za "azure" do četvrtka uveče, a onda još toliko. U 20. i 36. minutu savladao je Manuela Nojera.

Poraz "pancera" ublažio je Mesut Ozil iz penala u 92. minutuNemačka mašinerija, koju je većina poznavala fudbala videla u finalu pre početka polufinala, zaustavljena je. Tim Joakima Leva je ostavio najjači utisak na šampionatu, ali takođe, taj mladi sastav, pokazalo se, nema moć slavnih prethodnika, za koje nisu postojale izgubljene utakmice i kojima su preokreti bili zaštitni znak.

Ni "azuri" nisu što su nekada bili. Kod Ćezarea Prandelija nema "katanaća". Istina, u uvodnih 15-ak minuta Italijani su se povukli, ali delovalo je da je to posledica nemačke ofanzive, a ne želje Pirla i drugova da se brane. Čim su došli do daha "razmontirali" su prethodno izuzetno čvrst bedem pred Nojerovim golom.

U nastavku je "elf" takođe napadao i napadao, nije imao izbora, ali su šanse uglavnom stvarali Italijani, naravno, iz kontranapada. "Azuri" su popustili kada je već bilo kasno da se Nemci vrate u igru za finale, u 92. minutu...

I tako, nastavljena je tradicija - Nemačka i dalje nema pobedu nad Italijom na svetskim i evropskim prvenstvima, a ovo im je bio osmi duel. Četiri puta su "azuri" pobedili i isto toliko puta je bilo nerešeno.

Najveće zasluge što su Italijani 15. put bili bolji od "pancera" (uz devet remija i sedam poraza) računajući sve mečeve bio je napadač Mančester sitija.

U 20. minutu Antonio Kasano je "okrenuo" Matsa Humelsa na levoj strani kaznenog prostora, dok je Žerom Boateng pored stajao i posmatrao vešt dribling italijanskog napadača, koji je zatim centrirao, a Baloteli skočio pored "statičnog" Holgera Badštubera i glavom poslao loptu u mrežu - 1:0.

Da se neće ponoviti finale sa Evropskog prvenstva od pre četiri godine u kome su Španci pobedili Nemce moglo se naslutiti u 36. minutu. Tada je Rikardo Montolivo sjajno poslao loptu u prazan prostor, Baloteli je pobegao protivničkim defanzivcima i krenuo usamljen, a kada je stigao na ivicu šesnaesterca opalio je kao iz topa. Filip Lam nije stigao da ga izblokira i lopta se zarila u Nojerov gol - 2:0.

Možda bi sve bilo drugačije da su "panceri" poveli, a mogli su. Već u petom minutu Humels je savladao inače sjajnog Đanluiđija Bufona, ali je Andrea Pirlo odbranio šut, na gol-liniji. Čuvar mreže Juventusa istakao se više puta, prilikom udaraca Tonija Krosa, Mesuta Ozila, Samija Kedire u prvom, pa Marka Rojsa dva puta u drugom poluvremenu.

S druge strane, "azuri" su mogli do ubedljivijeg trijumfa da je Baloteli "upisao" het-trik, a imao je šansu za to, da Klaudio Markizio nije bio sebičan ili da je Antonio Di Natale pogodio ono što obično pogađa.

Umesto toga, Nemci su uspeli da ublaže poraz. Andrea Barzalji je igrao rukom, a francuski sudija Stefan Lanoj opravdano pokazao na "belu tačku". Precizan je bio Ozil, ali prekasno...Nemci, inače trostruki svetski prvaci, ostali su na pet finala i tri trofeja na kontinentalnim šampionatima. Takođe, u sedmom učešću u polufinalu doživeli su tek drugi poraz!

Italijani su četiri puta bili najbolji na svetu, a samo jednom u Evropi, i to 1968, kada su pobedili Jugoslaviju u ponovljenom finalu. Pored toga, samo su još jednom stigli na korak od vrha "starog kontinenta".

I u finalu će protiv aktuelnih vladara Evrope i sveta biti autsajderi, kao što su bili u polufinalu, ali Ćezare Prandeli očigledno ne mari za to. Još nije okusio gorčinu poraza u takmičarskoj utakmici, radovao se pobedama osam puta, a pet puta je remizirao.

I još jedan zanimljiv podatak. Gol Balotelija u 20. minutu je prvi pogodak Italijana u polufinalima. Jer, u prethodna dva su do finala stizali posle 0:0.

Malo ko je ove godine očekivao "azure" u finalu, naročito posle neubedljivih igara u pripremnim utakmicama. Ali, oni su verovali, i dalje veruju...

NEMAČKA: Nojer - Boateng (od 71. Miler), Humels, Badštuber, Lam - Švajnštajger, Kedira - Kros, Ozil, Podolski (od 46. Rojs) - Gomez (od 46. Klose).

ITALIJA: Bufon - Balcareti, Barzalji, Bonući, Kjelini - Pirlo - Markizio, Montolivo (od 64. Mota), De Rosi - Baloteli (od 70. Di Natale), Kasano (od 58. Dijamanti). 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: