Nazad

Barsa – Real, meč svih mečeva

Izvor: B92 - Svetski sport - Nedelja 07.10.2012 - 09:41

U nedelju od 19.50 fudbalski svet će da stane, jer je na programu najveći evropski derbi, duel dva najbolja tima Španije i dva najbolja fudbalera na planeti.

ilustracija




Barselona i Real Madrid će se suočiti 166. put u Primeri, a tim iz prestonice ima pobedu više od rivala iz pobunjene Katalonije.

Katalonci posle samo šest utakmica već imaju osam poena prednosti, pa je na "kraljevskom klubu" veliki pritisak da pobedu na "Kamp Nou", drugi put za redom. U duelu timova koji vrede više od milijardu evra sve je moguće.

U poslednjih pet okršaja oba tima imaju po dve pobede, ali će ovaj duel da bude drugačiji od raniji, Barsu sa klupe vodi Tito Vilanova. Naslednik Pepa Gvardiole je sjajno krenuo u svojoj debitantskoj sezoni kao prvi trener, ali ga pred meč svih mečeva sreća nije htela, ne može da računa ni na jednog klasičnog štopera.

Bez Đerara Pikea i Karlesa Pujola, centralni deo odbrane činiće vezni igrači, Aleks Song i Havijer Maskerano, momci koji su kao zadnji vezni u Premijer ligi naučili kako se brani gol. Ipak, Vilanova nije dobijao samo loše vesti od medicinskog tima, u ekipu se vraća i jedan od ključnih igrača, Andres Inijesta.





"Real je do sada naučio kako mi igramo. Nije važno na kojoj je poziciji koji igrač i gde će biti Mesi. Između Barselone i Real Madrida nikada nema jasnog favorita, niti je važno gde su timovi na tabeli. Ja sam koncentrisan samo na sedmu uzastopnu pobedu, što još nikome nije uspelo", rekao je Vilanova.

Sa druge strane, Žoze Murinjo mora da pobedi. Ne samo zbog -8, već što je njegova svlačionica veoma trusno pordučje. Sa jedne strane je njegov portugalso-brazilski klan, dok su sa druge španski fudbaleri predvođeni kapitenom Ikerom Kasiljasom. Dolaskom Luke Modrića Španci su dobili “pojačanje” u vidu Mesuta Ozila.

Pobede u poslednjih nekoliko mečeve, posebno one u Ligi šampiona nad Mančester Sitijem i Ajaksom, ugasile su požar, ali je situacija i dalje nestabilna. Poraz od najvećeg rivala mogao bi da pokrene novu lavinu u Madridu.

Portugalac nema problema sa povređenim igračima, ali je pred njim ipak jedna velika odlukač, da li da prvoj postavi igra Mesut Ozil, ili Luka Modrić, ili možda Rikardo Kaka? Tu je i Majkl Esijen, a na teren se vraćaju Sami Kedira i Anhel di Marija, pa je izbor težak.

ilustracija


"Ne treba praviti dramu svaki put kad je neki igrač na klupi. Uvek imamo 13 igrača koji ne igraju i svaki put se može složiti priča. Ne mogu vam reći da li će u nedelju igrati Ozil, Kaka ili Modrić ili neće ni jedan od njih", rekao je Murinjo.

Biće ovo ukupno 223. okršaj dva tima, i u Barselona ima više uspeha (106-88). Ukoliko pobedi, imaće najbolji start sezone u istoriji.

Real je izgubio tri od poslednjih pet gostovanja u svim takmičenjima ove sezone, a Murinjo je već zabeležio deset poraza od Barse, a uz šest poebeda i sedam remija to je njegov najgori odnos sa nekim timom.

Na kraju, duel Barse i Reala ponovo će biti u centru pažnje zbog okršaja dva najbolja fudbalera sveta, Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Argentinac je do sada briljirao protiv Madriđana, u 21 utakmici postigao je 15 golova, uz jedan het-trik. Ronaldo je bio daleko manje impresivan, imao tek osam golova u 18 mečeva. Međutim, Portugalac je u poslednjih pet El Klasika postigao isto toliko golova, a Mesi tek tri.

Ove sezone Ronaldo briljira kao i prethodne, ima šest golova u šest ligaških mečeva, a ukupno 12 u svim takmičenjima. Međutim, slabo asistira, nije namestio ni jedan gol u Primeri. Mesi ima skoro identičan učinak, takođe šest golova u ligi, ali i dve asistencije, po čemu je prošle godine potpuno nadmašio rivala (28-15).

Ipak, pošto je ovo duel dva tima, koja će na terenu da predstavlja po 11 igrača, vredi istaći i ostale učesnike koji bi mogli da odigraju važnu ulogu. U domaćem timu trenutno je u briljantnoj formi Sesk Fabregas, dok je neizvestan nastup samo Davida Vilje koji je u poslednje vreme uglavnom rezerva. Na teren se vraća Andres Inijesta, uz Ćavija Ernandesa mozak ovog tima i uz Mesija i Ronalda kandidat za "Zlatnu loptu", nagradu za najboljeg fudbalera sveta u protekloj godini.

U Realu, kada Ronaldo ne daje golove nastaju problemi. Trenutno više od jednog gola ima samo Gonsalo Iguain, ali ni on nije previše ubedljiv u završnici. Sa druge strane, Murinja će obradovati povratak Anhela Di Marije koji je namestio tri gola u Primeri.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: