Nazad

Basnoslovne plate fudbalera dobijaju "plafon"?

Izvor: DW, OK Radio - Svetski sport - Petak 07.08.2020 - 12:44

Nemačka fudbalska liga (DFL) razmišlja o uvođenju gornje granice za plate profesionalnih igrača.

Jedva sprečeni prvi bankroti FOTO: Pixabay
Ponovo se pominje i sistem onom koji funkcioniše u NBA. Koliko je sve to realno, pita se Dojče vele (DW).
 
"To neće funkcionisati", kaže počasni predsednik Bajerna Uli Henes na pitanje lista "Frankfurter algemajne cajtung" o ograničavanju plata u nemačkom profesionalnom fudbalu.
 
U nekim ranijim vremenima, kada je Henesova reč imala mnogo veću težinu i kada se činilo da ekspanziji fudbala nema granica, njegova procena bi sigurno naišla na većinsko odobravanje. Ali ta vremena su prošla. Korona-kriza je pokazala koliko je sistem profesionalnog fudbala krhak, i to uprkos milijardama evra koje zarađuje na osnovu TV-ugovora.
 
Čitav niz klubova Prve i Druge Bundeslige našao se u problemima nakon izbijanja pandemije. Jedva su sprečeni prvi bankroti. Profi-fudbal morao je da se suoči s nekoliko ozbiljnih pitanja.
 
Nemački fudbalski savez (DFB), Nemačka fudbalska liga (DFL, udruženje profesionalnih klubova), kao i sami klubovi izjavljuju da žele da "propišu" novu filozofiju poslovanja. I da ubuduće funkcionišu "s poniznošću i merom".
 
Šalke je kao prvi klub Bundeslige koji je uveo gornju granicu za nove ugovore. Ali za taj potez više je zaslužno to što se taj klub iz Rurske oblasti našao u finansijskom škripcu. Šalkeu je naime bila potrebna dvocifrena milionska garancija pokrajine Severna Rajna Vestfalija kako bi izbegao stečaj.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: