Nazad

Ćabi Alonso ne da titulu

Izvor: Mondo - Svetski sport - Nedelja 24.06.2012 - 04:41

Golovima Ćabija Alonsa u 19. minutu i u 91. iz penala, "crvena furija" pobedila Francusku u četvrtfinalu i otišla na megdan Portugalu.

Španci ne daju titulu prvaka Evrope. I dalje je u njihovom vlasništvu, a da bi tako ostalo i u naredne četiri godine moraće da sruše još dve prepreke - Portugal i drugog finalistu na EURO 2012.

"Crvena furija" eliminisala je Francusku iz četvrtfinala Evropskog prvenstva. Oba gola na utakmici odirganoj na Donbas areni u Donjecku postigao je "slavljenik", Ćabi Alonso, u 19. minutu i u 91. iz penala - 2:0 (1:0).

Vezista Real Madrida nije mogao da poželi lepši jubilej - odigrao je stotu utakmicu za reprezentaciju i podario joj plasman u polufinale, odnosno sebi 78. pobedu. 

Andreas Inijesta je poslao loptu na levo krilo gde je Đordi Alba pretrčao Matijea Debušija i centrirao na drugu stranu francuskog kaznenog prostora gde je usamljen bio Ćabi Alonso, koji je udarcem glavom sa sedam-osam metara savladao Uga Lorisa za 1:0.  Konačan rezultat postavio je u finišu. Italijanski sudija Nikola Ricoli dosudio je najstrožu kaznu posle prekršaja Antonija Reveljera nad Pedrom, a Ćabi Alonso je bio siguran realizator - 2:0. Španci su posle vodećeg gola radili ono što su hteli - čuvali loptu i "davili" igru. To je, u stvari, od početka želeo njihov selektor Visente Del Boske, izveo je tim bez klasičnog napadača, baš kao i u premijernom meču na šampionatu, protiv Italije. Dakle, Sesk Fabregas je, formacijski, bio najistureniji. S obzirom na to da je i on u stvari vezista, jasno je da je Del Boske želeo da "gomila" znalaca na sredini terena ne dozvoli protivniku da igra.

I u tome je "furija" uspela. Do te mere su usporili ritam da su na isteku sata igre dobili salvu zvižduka sa tribina.

"Trikolori" su samo u uvodnu drugog poluvremena delovali odlučnije u nameri da izjednače, ali za to nisu imali dovoljno znanja. Previše grešaka u dodavanju sprečavalo ih je da dođu u šansu. Nedostajao im je precizan završni pas. 

Osim pokušaja Joana Kabaja iz slobodnog udarca (32. minut) i Matijea Debušija glavom (60. minut), a u oba slučaja je dobro intervenisao Iker Kasiljas, nisu pokazali ništa. 

Doduše, ni Španci ne mogu da se pohvale da su stvarali prilike, ali kao da to nisu ni želeli otkako su u ranoj fazi meča stekli prednost.

Tako su, delovalo je lako, došli do polufinala u kome će se 27. juna, takođe na Donbas areni, sresti sa Portugalcima. Španija je nastavila put ka osvajanju trećeg velikog takmičenja. U njenom vlasništvu trenutno su trofeji namenjeni šampionu Evrope i sveta.

Francuzima ostaje uteha da se nisu obrukali kao na prethodnom Evropskom i Svetskom prvenstvu, ali ništa više od toga. Ostaće zapisano da su i dalje poslednji koji su eliminisali "furiju" sa velikog takmičenja, a bilo je to 2006. godine, u osmini finala Mundijala.

Ujedno, Španija je poboljšala skor u duelima sa Francuskom, ostvarivši 14. pobedu u 31. utakmici. "Galski petlovi" ostali su na 11 trijumfa, uz šest remija. Međutim, Alonso i drugovi su prvi Španci koji su savladali Francuze na velikom takmičenju (posle pet poraza i remija)!

Možda Del Boskeov tim ne deluje kao "mašina za mlevenje" protivnika, ali ni u 18. uzastopnom meču nije izgubila, ni u osmoj utakmici zaredom u nokaut fazi nije primila gol...

Zato je "furija" i dalje glavni favorit za titulu. 

ŠPANIJA: Kasiljas - Arbeloa, Pike, Ramos, Alba - Ćavi, Buskets, Alonso - Silva (od 65. Pedro), Fabregas (od 67. Tores), Inijesta (od 84. Kazorla).

FRANCUSKA: Loris - Reveljer, Rami, Košćelni, Kliši - Debuši (od 64. Menez), Kabaj, M'Vila (od 79. Žiru), Maluda (od 65. Nasri), Riberi - Benzema.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: