Nazad

Četiri moguća scenarija za Olimpijske igre u Tokiju

Izvor: Beta, OK Radio - Svetski sport - Petak 16.10.2020 - 13:33

Šef misije olimpijskog tima Srbije Damir Štajner rekao je danas da su organizatori Olimpijskih igara u Tokiju spremili četiri moguća scenarija za njihovo održavanje i dodao da se detaljno razrađuju sve situacije koje se mogu desiti.

Šefovi misija iz 206 zemalja su, jedan od najvažnijih sastanaka pred Olimpijske igre, održali onlajn zbog trenutne situacije sa pandemijom korona virusa.
 
Kako je danas saopštio Olimpijski komitet Srbije (OKS), prvo su se učesnicima sastanka obratili predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i predsednik organizacionog komiteta Igara Joširo Mori.
 
Oni su se složili u ubeđenju da će Olimpijske igre u Tokiju biti najbolje organizovane do sada. Takođe je napomenuto da će u narednim mesecima biti jasno definisane sve mere koje će biti preduzete radi suzbijanja širenja korona virusa, navodi se u saopštenju.
 
Štajner je rekao da su na tom sastanku razmatrane sve pojedinosti u vezi sa organizovanjem Igara, do najsitnijih detalja.
 
„Sastanak je bio izuzetno sadržajan i razmatrali su se svi organizacioni aspekti i procedure koje će važiti u Tokiju. Pojednostavljene su usluge za sve delegacije koje će se nalaziti na igrama, a najveći fokus biće naravno na merama zaštite pre, u toku i nakon igara, i mogu reći da se najviše radi na tome“, rekao je on.
 
Šefovi misija su upoznati i sa različitim scenarijima koji se mogu desiti tokom Igara, a koje organizatori do detalja razrađuju kako bi shodno situaciji mogli da pravovremeno reaguju.
 
„Izložena su nam četiri scenarija za koje organizatori smatraju da su moguća. Može se reći da MOK i Organizacioni komitet ne prepuštaju ništa slučaju. Detaljno se razrađuju sve situacije koje se mogu desiti, od toga da je situacija sa korona virusom potpuno stavljena pod kontrolu, pa do toga da dođe do potencijalno većih problema. U svakom slučaju će se egzaktno znati koje su procedure i kako se postupa“, rekao je Štajner.
 
Organizatori se oslanjaju, kako se navodi, na skoro odobrenje upotrebe vakcine i na razvijanje brzih testova koji će se obavljati često tokom trajanja Olimpijskih igara.
 
„Prema onome što sada znamo, sportisti i članovi delegacija ne bi trebalo da budu u karantinu po dolasku u Japan. Česta testiranja učesnika planiraju se pre dolaska u Tokiju, po samom dolasku, kao i tokom samih igara“, rekao je Štajner.
 
„Potvrđeni su svi sportski objekti koji će biti u upotrebi za treninge i takmičenja, kao i objekti koji će se koristiti u Olimpijskom selu“, dodao je on.
 
Štajner je naveo da i da pripreme za Igre teku „sjajno i bez zastoja“.
 
„Ako situacija nastavi da se razvija prema očekivanom scenariju, od februara će biti moguće posete Japanu i Organizacionom komitetu. Moj utisak je da su se MOK i Organizacioni komitet adaptirali na novonastalu situaciju i da odlično funkcionišu“, zaključio je Štajner.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: