Nazad

Diskvalifikovan, pa osvojio olimpijsko zlato!

Izvor: Mondo - Svetski sport - Sreda 08.08.2012 - 13:54

Alžirski atletičar je za samo 24 sata od očaja stigao do sjaja. On je zbog nesportskog ponašanja udaljen sa OI, ali je posle toga uspeo da se okiti najsjajnim odličjem.

 Alžirac Taufik Mahlufi ispisao je jednu stranicu u atletskoj istoriji. On je od najvećeg razočarenja stigao do heroja Olimpijskih igara.

 
Dan nakon što je eliminisan sa OI u Londonu, jer se nedovoljno zalagao u trci na 800 metara, osvojio je zlatnu medalju!
 
Naime, zvaničnici Međunarodne atletske federacije (IAAF) iskoristili su pravilo da ga diskvalifikuju sa takmičenja, jer je tokom trke na 800 metara već posle 200 metara usporio i nastavio da hoda.
 
Pretpostavilo se da je Alžirac to uradio namerno, jer je već ranije obezbedio plasman u finale trke na 1.500 metara pa nije hteo da troši snagu. Iako je diskvalifikacija sa Igara potvrđena od strane IAAF, on je uoči trke na kilometar i po priložio zdravstveno opravdanje da je morao da odustane jer mu je bilo povređeno koleno, a budući da je već izborio finale, po pravilima mu je ipak dozvoljeno da se pojavi na startu.
 
On je ne samo to učinio, nego u potpunosti iskoristio priliku i pobedio. To je bila fantastična šansa da se iskupi za antiatletsko ponašanje na trci na 800 metara.
 
U finišu trke, krug pre kraja, dodao je gas, preuzeo čelo kolone i krenuo da "štrika", tako da su svi favoriti, poput Kenijaca, koji su godinama dominantni u toj disciplini, ostali daleko iza njega. Stigao je do velike pobede u vremenu 3:34,08 minuta.
 
Posle trke novinari su ga pitali kako je uspeo da ostvari pobedu kada je samo dan ranije imao problema sa kolenom, ali je on imao spreman odgovor.
 
"Svaki atletičar koji dođe do prilike da pobedi zaboravi na bol i povredu. Lekari su mi rekli da učešćem u trci na 1.500 metara preuzimam veliki rizik za svoje zdravlje, ali sam prihvatio to. Odradio sam zadatak na najbolji način, jer odluka o izbacivanju sa takmičenja nije ostavila previše traga na moj moral", rekao je 24-godišnji Mahlufi.
 
On je definitivno postao heroj nacije jer je Alžiru posle dugo godina ponovo doneo radost na Olimpijskim igrama u toj disciplini.
 
Pre njega najsjajnijim odličjem okitio se legendarni Nuredin Morseli još u Atlanti 1996. godine.
 
"Svako ko se takmiči sanja da nasledi Morselija. Veoma sam srećan što sam uspeo da pobedim i sgiran sam da su i Alžirci ponosni zbog toga", istakao je Mahlufi.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: