Nazad

EP (U-20): Vesterman tragičar i MVP!

Izvor: Mondo - Svetski sport - Ponedeljak 23.07.2012 - 14:24

Litvanija - Francuska 50:49 u finalu šampionata u Sloveniji. Novi plejmejker Partizana izgubio loptu u poslednjem napadu.

 Generacija litvanskih košarkaša rođenih 1992. godine potvrdila je klasu, osvojivši zlato na U-20 Evropskom prvenstvu, bez svog lidera i uskoro NBA igrača, Jonasa Valančijunasa.

 
Ta selekcija već je bila šampion Evrope u kadetskoj (U-16) i juniorskoj (U-18) konkurenciji, čime je ponovila uspeh srpske generacije 1987, predvođene Milošem Teodosićem i Milenkom Tepićem.
 
Litvanija je prošle godine osvojila i U-19 Svetsko prvenstvo.
 
Posle srećne, ali ne i nezaslužene pobede nad Srbijom u subotu, Litvanci su u finalu vodili i sa 16 poena razlike (40:24). Francuzi su se vratili u život zonskom odbranom (43:42 u 33. minutu), da bi Leo Vesterman 33 sekunde pre kraja izjednačio na 49:49.
 
Krilni centar Zigmantas Skučas je u poslednjem napadu ubacio jedno slobodno bacanje, da bi trener "trikolora" na tajm-autu dao sva ovlašćenja Vestermanu, koji nije iskoristio šansu.
 
Tražio je od saigrača da sam reši meč, probao da uđe pod koš, ali ga je odbrana lako pročitala i naterala na grešku...
 
Osvajače zlatne medalje predvodili su Mockevičijus sa 11 i Skučas sa 10 poena, a Francuze Aksel Tupan sa 16.
 
Vesterman je zabeležio sedam poena i pet asistencija, uz više nego loš procenat šuta (2/16).
 
Uprkos tome, proglašen je za MVP igrača ovog prvenstva, a u idealnoj petorci našli su se još Klemen Prepelič (Slovenija), Daniel Diez (Španija), Edgaras Ulanovas (Litvanija) i Rudi Gober (Francuska).
 
Bronza je pripala reprezentaciji Španije, dok je Srbija završila EP na četvrtoj poziciji.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: