Nazad

EURO:GRUPA A: Šok - Grci i Česi idu dalje!

Izvor: Mondo - Svetski sport - Nedelja 17.06.2012 - 11:24

Neočekivan rasplet u Grupi A: Grčka i Češka u nokaut fazi, ispali moćni Rusi i domaćin Poljska! Grci slave Karagunisa, Česi Jiračeka.

Ko bi mogao da očekuje da će posle onakvih igara, Rusija ispasti sa Evropskog prvenstva već posle grupne faze?

A dogodilo se upravo to!

Grčka je pobedila Rusiju 1:0, a Češka je savladala jednog od domaćina turnira, selekciju Poljske, takođe 1:0! Pobednici ovih mečeva idu dalje!

Do 72. minuta, uprkos zaostatku u ovom meču, Rusi su mogli da prođu, ali je Petr Jiraček uznemirio Ruse, koji su u Varšavi osluškivali dešavanja na stadionu u Vroclavu.

Grci su se, poput onog čuvenog šampionata koje su potom i osvojili 2004. godine, izvukli iz gotovo nemoguće situacije, jer su pred poslednje kolo grupnog takmičenja imali samo bod, a Rusi četiri.

Zahvaljujući veteranu Jorgosu Karagunisu, Grčka je osvojila velika tri boda i ide u četvrtfinale.

Rusi su dominirali u prvom delu, ali i pored ofanzive nisu pronašli način da "otvore" Grke. Umesto toga, Grci su dali gol u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena.

Posle greške Jurija Žirkova, grčki veteran je uzeo loptu, krenuo ka šesnaestercu, raspalio i pogodio.

Silinu ruske ofanzive u drugom poluvremenu najbolje oslikava podatak da su šutirali ka golu Grka više od 25 puta!

Kombinovali su Širokov i Džagoev, Andrej Aršavin tražio put kroz odbranu Helena, ali bez konkretnog rezultata - gola ili bar ozbiljne šanse.

Njihove promašaje umalo je kaznio Jorgos Cavelas. Raspalio je po lopti iz "slobodnjaka" u 70. minutu, pogodio stativu i uzdrmao gol Rusa i njihovu nadu da će ipak izvojevati pobedu.

Kako je meč odmicao tako su "baćuške" jurile sve brže ka Sifakisu. Golman Grčke blistao je u finišu pred navalom ruskih napadača... Posebno mu je neprijatno bilo u 85. minutu, kada je Džagoev neprecizno reagovao glavom na centaršut Andreja Aršavina...

Selektor Dik Advokat, stručni štab Rusije i hiljade navijača na tribinama u neverici su ispratili kraj meča i poslednji zvižduk Jonasa Eriksona. "Baćuške" kreću kući, iako su pre nekoliko dana važili za jedne od potencijalnih iznenađenja.

Kakva noć za heroja Grčke - Jorgosa Karagunisa!

Jedan od najboljih igrača šampiona Evrope iz 2004. godine izjednačio je nacionalni rekord u broju odigranih utakmica za reprezentaciju - 120. Toliko je odigrao i, sada izvesno, bivši rekorder - Teodoros Zagorakis.

Euforiju koja vlada u Grčkoj najbolje će oslikati naslov izveštaja sa utakmice u grčkoj "Gazeti":

Grčka nikad ne umire!

GRČKA: Sifakis - Torosidis, Papastatopulos, K. Papadopulos, Cavelas - Kacuranis, Manijatis, Salpingidis (od 83' Ninis), Karagunis (od 67' Makos) - Samaras, Gekas (od 64' Holebas).

RUSIJA: Malafejev - Anjukov (od 81' Ismailov), Berezutski, Ignjaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Glušakov (od 72' Pogrebnjak) - Džagoev, Keržakov (od 45' Pavljučenko), Aršavin.

 

ISPAO JEDAN OD DOMAĆINA!

Poljaci su se pridružili selekciji Austrije, kao jedini domaćin EP koji nije ostvario pobedu u grupnoj fazi takmičenja. Austrijancima to nije uspelo pre četiri godine, a sada i Poljskoj.

Možda će eliminacija Rusije umanjiti njihov bol zbog poraza, ali će ih sigurno više boleti druga uzastopna ćudljiva partija njihove reprezentacije.

Izabranici Františeka Smude ponovo su odigrali partiju u maniru "toplo-hladno" i sa sigurnošću se može konstatovati da ih je to koštalo pobede.

Sjajno su "otvorili meč", napadali, šutirali iz različitih pozicija i početkom utakmice činilo se da je samo pitanje minuta kada će Polanski, Beniš ili neko treći zatresti mrežu Petra Čeha.

Ipak, kako je vreme odmicalo imali su sve manje opcija u napadu. Pogotovo u drugom poluvremenu. Posle pauze nisu ličili na odlučnu ekipu iz prvog dela, željnu pobede i plasmana u narednu fazu. Česi su strpljivo čekali svoju priliku i kaznili ih.

Snalažljivi Petr Jiraček primio je u 72. minutu loptu od iskusnog Milana Baroša, napravio dribling i vešto šutirao ispod golmana Pržemislava Titona. Postalo je jasno da će Poljacima za plasman biti neophodna pobeda, a samim tim i da će je veoma teško ostvariti.

Iako su do kraja utakmice uputili nekoliko ozbiljnih udaraca ka golu, zadnja linija "Knedlički" delovala je pribrano i nije dozvolila iznenađenje. Tužan kraj za jednu od najživopisnijih selekcija na turniru, predvoženu traženim Robertom Levandovskim.

Poljaci ni na završnom turniru u svojoj zemlji nisu uspeli da ostvare prvu pobedu na evropskim prvenstvima.

Još tragičnije - završavaju učešće kao prva reprezentacija u istoriji koja je eliminisana sa negativnom gol razlikom.

POLJSKA: Titon - Pišček, Vasilevski, Perkis, Beniš - Dudka, Polanski (od 56' Grosicki) - Blaščikovski, Muravski (od 73' Brozek), Obranijak (od 73' Meržejevski) - Levandovski.

ČEŠKA: Čeh, Gebreselasije, Sivok, Kadlec, Limberski, Hubšman, Plašil, Jiraček (od 84' Rajtoral), Kolar, Pilar (od 88' Režek), Baroš (od 90' Rehart). 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: