Nazad

EURO:Nemci na Grke, Portugalci na Čehe

Izvor: Mondo - Svetski sport - Nedelja 17.06.2012 - 23:03

Portugal pobedio Holandiju, a Nemačka Dansku istim rezultatom - 2:1 u trećem kolu Grupe B.

Poznata su prva dva četvrtfinala para na Evropskom prvenstvu, i to su: Češka - Portugal (21. jun, Varšava) i Nemačka - Grčka (22. jun, Gdanjsk).

U poslednjem kolu Grupe B, Portugal je savladao Holandiju 2:1 (1:1), a Nemačka istim rezultatom Dansku. Tako su "panceri" sa maksimalnim učinkom zauzeli prvo mesto u grupi, na drugo mesto plasirali su se Portugalci sa šest bodova, treći su Danci sa tri, a "fenjer" je pripao Holanđanima koji su doživeli sva tri poraza...

Oba gola za Portugal postigao je Kristijano Ronaldo.
 

RONALDO PRESUDIO HOLANĐANIMA

Malo je onih koji su verovali da će Holanđani završiti takmičenje na Evropskom prvenstvu posle prvog kruga, a kamoli da će se iz Ukrajine vratiti bez boda!

Šampion Evrope iz 1988. godine i jedan od glavnih favorita na EURO 2012 doživeo je i treći poraz u Grupi B. Posle Danske i Nemačke, ekipu Berta van Marvijka savladao je i Portugal.

Oba gola za pobednički tim postigao je Kristijano Ronaldo. Sjajni napadač Real Madrida ispromašivao se u prethodnim utakmicama, ali je sve nadoknadio protiv reprezentacije zemlje "lala".

Tradicija je nastavljena. Holanđani baš ne znaju sa Portugalcima. Pretpreli su sedmi neuspeh u međusobnih 11 duela, uz samo tri remija i jednu pobedu ostvarenu pre više od 20 godina.

Da će Snajder, Roben i društvo popiti još jednu gorku pilulu na EP nije se moglo naslutiti po početku utakmice na stadionu Metalista u Harkovu. Van Marvijk je napravio tri izmene u sastavu, na teren je poslao Van der Varta, Huntelara i Vlara umesto kapitena Van Bomela, Afelaja i Heitinge.

Delovalo je da je napravio dobre odluke, jer su njegovi igrači počeli ofanzivno. To je bilo i očekivano, s obzirom na to da im je za plasman u narednu rundu bila neophodna pobeda od dva gola razlike, uz trijumf Nemaca nad Dancima.

I već u 11. minutu su poveli. Rafael van der Vart je primio loptu na 20-ak metara od gola Ruija Patrisija, imao je "otvoren" šut, jer mu niko nije krenuo u blok, namestio se i sevnula je "levica". Holanđani su uradili polovinu posla koji je bio do njih u nedelju uveče.

Međutim, od tada, više ih nije bilo. Portugalci su zagospodarili terenom. Od 16. do 19. minuta stvorili su četiri prilike. Postajalo je očigledno da "tanka" holandska odbrana ne može dugo da izdrži...

U 28. minutu "proradio" je Ronaldo. Žoao Pereira je probacio loptu između protivničkih štopera, Ronaldo je pobegao Ronu Vlaru, izašao sam pred Martena Stekelenburga i matirao ga.

Rezultatom 1:1 otišlo se na odmor iako su Portugalci imali još prilika, pa se u nastavku očekivalo da Holanđani krenu na "sve ili ništa". Međutim, i u drugih 45 minuta Portugalci su kontrolisali razvoj događaja na terenu.

Šanse pred Stekelenburgom su se ređale, a šta je Nani promašio posle idealnog proigravanja Ronalda, odnosno kako je pogodio holandskog golmana, samo on zna!

Ipak, najbolji evropski fudbaler je rešio sve dileme u 74. minutu. Nani mu je uzvratio asistenciju, Ronaldo je "poslao po burek" Gregorija van der Vila i postigao svoj drugi gol za 2:1.

Ronaldo je imao još nekoliko šansi na utakmici, između ostalog dva puta je pogodio stativu i da je bio malo precizniji već u nedelju uveče mogao je da preuzme vrh na listi strelaca Evropskog prvenstva.

Ipak, nema dileme da je zadovoljan time što je Portugal nastavio sa lepom tradicijom - kada god je učestvovao na EP prošao je u drugu fazu.

PORTUGAL: Patrisio - Pereira, Alveš, Pepe, Koentrao - Meireleš (od 72'. Kustodio), Veloso, Mutinjo - Nani (od 87'. Rolando), Poštiga (od 64'. Oliveira), Ronaldo.

HOLANDIJA: Stekelenburg - Van der Vil, Vlar, Matijsen, Vilems (od 68'. Afelaj) - De Jong, Van der Vart - Roben, Van Persi, Snajder - Huntelar.

 

OSVETA NEMACA HRABRIM DANCIMA

 

Danci su 2004. na Euru u Portugaliji prošli grupu tako što su sa Šveđanima odigrali 2:2. Upravo je taj rezultat vodio i jedne i druge u četvrtfinale. Tačno osam godina kasnije, crveno-bele Skandinavce i njihove protivnike Nemce, pobeda Danske od 3:2 vodila je dalje, bez obzira na rezultat meča Holandija - Portugalija.

"Panceri" su postigli dva gola, ali su izabranici Mortena Olsena ostali na samo jednom - 2:1 (1:1). Nisu Nemci zaboravili 1992. godinu i Euro u Švedskoj, kada su im Danci na poslednjem stepeniku ka tituli uskratili slavlje.

Sve dileme oko plasmana Nemačke otklonio je Lars Bender, golom za pobedu u 80. minutu. Pre toga je Lukas Podolski, u ranoj fazi meča, doveo svoj tim do prve prednosti, koju je u 24. minutu anulirao Mihael Kron-Deli, drugim golom na prvenstvu

Danci idu kući, ali su i pored te činjenice jedno od najprijatnijih iznenađenja turnira. Bili su u "grupi smrti" i do poslednjeg trenutka gajili nadu za prolazak u četvrtfinale. Mnogi su ih otpisali još pre takmičenja, a oni su pobedili Holandiju, nesrećeno izgubili od Portugalije i dobro namučili moćne Nemce.

Joakim Lev i njegovi puleni jedini su tim u Poljskoj i Ukrajini sa sve tri pobede. Posao je odrađen fenomenalno, gez greške. A, šanse da se nađu u polufinalu su im velike - veće nego što su bile da će proći Grupu B. Prvi protivnik u nokaut fazi Nemcima će biti Grčka.

"Panceri" su u šestom minutu imali idealnu priliku da sruše dansku odbranu. Tomas Miler nije mogao da zamisli povoljniju poziciju pošto mu je loptu na ivicu peterca "servirao" Podolski. Napadač Bajerna mogao je da bira u koji će ugao da pošalje loptu, ali je, iz prve, šutirao pravo u Stefana Andersena.

Niklas Bendtner je prvi Danac koji je pokušao da savlada Manuela Nojera na utakmici. Njegov udarac sa preko 20 metara bio je neprecizan.

Mnogo bolju igru na početku utakmice, "panceri" su krunisali u 19. minutu.

Miler je ušao u kazneni prostor po desnoj strani, proigrao Marija Gomeza, koji je, ne gledajući, odigrao povratnu u srce šesnaesterca, gde je bio slobodan Podolski i nije mu bilo teško da pogodi mrežu - 1:0.

Vođstvo su čuvali samo pet minuta.

Lars Jakobsen je izveo korner, gađao je Bendtnera, koji je bio dominantan u skoku, ali nije šutirao ka golu, već asistirao Kron-Deliju. Strelac pobedonosnog gola protiv Holanđana, sa šest-sedam metara od gola, samo je promenio pravac lopti - u mrežu!

Aktuelni vicešampioni Evrope imali su opasnije napade do kraja prvog dela, međutim, nisu uspeli opet da povedu.

Danci su prvi zapretili u drugom poluvremenu. Jakob Poulsen je sa ivice kaznenog prostora povratnu loptu Bendtnera smetio pored stative. Koliko je Danska bila blizu prvom vođstvu govori i to da je lopta okrznula spoljašnji deo ovira gola Nemačke.

Andre Šurle je u 64. minutu zamenio Podolskog, a već posle nekoliko napada našao se u sjajnoj prilici. Šutirao je iskosa sa leve strane i dobro namučio Andersena.

Bendtner je u 76. minutu stavio Nojera na muke, kojima je odoleo golmana Nemačke.

"Panceri" su prolazak u četvrtfinale obezbedili u 80. minutu. Kontra je završena najbolje moguće. Munjevito je po desnoj strani terena prošao Mesut Ozil, Lars Bender je pobegao odbrani Danaca, to je lepo uočila zvezda Real Madrida, usledio je pravovremen pas i sigurna realizacija desnog beka Nemačke.

Uzaludni su bili pokušaju Danaca do kraja meča da preokrenu rezukltat...

DANSKA: Andersen - S. Poulsen, Ager, Kjer, Jakobsen - Kvist - Kron Deli, Zimling (od 79' K. Poulsen), J. Poulsen, Eriksen - Bendtner.

NEMAČKA: Nojer - Lam, Badštuber, Humels, Bender - Švajnštajger, Kedira - Podolski (od 64' Šurle), Ozil, Miler - Gomez (od 75' Klose).

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: