Nazad

EURO:Runi poveo Francuze u četvrtfinale

Izvor: Mondo - Svetski sport - Utorak 19.06.2012 - 23:11

Francuzi su izgubili od Šveđana (0:2), ali idu u četvrtfinale jer ni Ukrajina nije pobedila Englesku (0:1). Španci "dobili" Francuze, a Italijanima "zapali" Englezi.

Ukrajinci su morali da pobede. Šveđani nisu imali nikakve šanse. Englezi i Francuzi mogli su dalje i sa bodom.

Na kraju, Englezi su pobedili domaćine Ukrajince i tako poveli u četvrtfinale i Francuze, koji su doživeli prvi poraz na šampionatu, od rasterećenih Šveđana. To je, najkraće rečeno, epilog poslednje dve utakmice u grupnoj fazi na EURO 2012.

U Donjecku: Engleska - Ukrajina 1:0 (0:0). U Kijevu: Švedska - Francuska 1:0 (0:0). Golove na spuštanju zavese u burnoj Grupi D su postigli Vejn Runi (48), odnosno Zlatan Ibrahimović (54) i Sebastijan Larson (90+1), ali mora se odmah pomenuti i da je Ukrajincima poništen možda regularan gol za 1:1, koji nije pripisan Marku Deviću.

Završena je grupna faza, sledi četvrtfinale, a u njemu će se sastati: Španija - Francuska, Italija - Engleska.

GRUPA D

1. Engleska 2-1-0 (5:3) 7
2. Francuska 1-1-1 (3:3) 4
3. Ukrajina 1-0-2 (2:4) 3
4. Švedska 1-0-2 (5:5) 3

Prvi utisak ovog utorka uveče je da su Ukrajinci nadigrali Engleze u polju, imali više pokušaja i pojavljivanja pred Džoom Hartom, ali da su surovo kažnjeni za početničku grešku svog golmana Andrija Pjatova, koju nije mogao a da ne kazni povratnik u tim, Vejn Runi.

Takođe, utisak je da su Šveđani morali da ispadnu sa EURO 2012 da bi nekoga pobedili i pokazali da su sjajna reprezentacija. Oni idu kući i u istoriju, jer su jedini ispali sa EP, a da su poveli u sva tri meča u grupnoj fazi. Ukrajnici i Englezi su ih nadigrali, a ova pomalo izmešana Francuska u odnosu na prvih 180 minuta - nije bila ni blizu da im postigne gol.

Englezi kao pobednici grupe idu na Italiju bez poraza, ali i bez jasne poruke da imaju igru za visoke domete. Ni Pitanje je da li bi pobedili i Ukrajinu da u prvom poluvremenu nisu požrtvovano telima branili Harta od pokušaja sa svih strana, a da je sudijska petorka u nastavku procenila da je lopta posle udarca Marka Devića, ukrajinskog Srbina, u potpunosti prešla gol crtu u 62. minutu.

Samo će detaljne analize pokazati da li je Ukrajini poništen čist gol, jer ispucavanje Džona Terija jeste stiglo kasno, ostaje samo dilema da li je za to vreme lopta celim svojim obimom prešla gol-crtu. Pravilo je jasno:

10. Pogodak je postignut kada cela lopta, dakle svojom zapreminom (prečnikom), pređe preko gol-linije, bilo po zemlji, bilo po vazduhu, a između stubova vrata i prečke (preuzeto iz pravila fudbalske igre).

 A i da jeste prešla celim svojim obimom, svi su izgledi da je Dević bio u ofsajdu kada ga je pred Harta izbacio Artem Milevski. I Milevski i Andrij Jarmolenko i Oleg Husev... Svi oni šutirali su ka Hartu, ali ili nedovoljno precizno ili nedovoljno jako da savladaju golmana Mančester sitija.

ENGLESKA: Hart - Džonson, Teri, Leskot, Kol - Milner, Džerard, Parker, Jang - Runi, Velbek.

UKRAJINA: Pjatov - Gusev, Kačeridi, Rakitski, Selin - Jarmolenko, Timoščuk, Konopljanka, Garmaš, Dević - Milevski.

Na drugoj strani, igrao se 48. minut posle neubedljivog prvog poluvremena i po jedne šanse na obe strane, kada je Stiven Džerard izlomio kičmu Jarmolenku na desnom krilu, uputio centaršut na peterac, gde je Pjatov tragikomično reagovao, a Runi samo ćušnuo loptu u gol.

Pre EURO 2012, Runi je svih šest šuteva uputio u okvir gola tokom EURO 2004, u prvom poluvremenu prvi put je na ovom takmičenju omašio ram, kada je u 28. minutu glavom propustio priliku serviranu od strane Ešlija Janga, a onda se popravio i promovisao Džerarda na prvo mesto liste asistenata (3), uz Davida Silvu i Andreja Aršavina.

Malo posle toga, samo u Kijevu - GOLČINA! Možda i najlepša do sada na prvenstvu. Njegovo centarforsko visočanstvo Zlatan Ibrahimović uhvatio je "leteći" volej i pocepao mrežu Uga Lorija, što se moglo naslutiti još u prvom poluvremenu, jer je Švedska bila bolji tim i imala stativu zbog greške Filipa Meksesa i neuspele akcije Ole Toivonena.

Ibrahimović je oduševio šestim golom na evropskim prvenstvima i tako izbio na treće mesto večne liste iza Mišela Platinija (9) i Alana Širera (7).

Ti aktivni rezultati, dva puta po 1:0, nisu značili eliminaciju Francuza. Za to je bio potreban još neki pogodak Švedske i preokret u Donjecku. Prvo se dogodilo, drugo nije i Ukrajina je i u sedmoj utakmici na stadionu Šahtjora, ostala bez pobede!?

Zašto li su tamo poslali sebe, a Šveđane u Kijev?

Oba meča na Donbas Areni, domaćini su izgubili, a kad su igrali u prestonici pobedili su.

Fin oproštaj Šveđanima i loše veče ekipe Lorana Blana, koja u doigravanje ulazi na mala vrata, potvrdio je Larson u sudijskoj nadoknadi, iz voleja, a posle prečke koju je pogodio Kristijan Vilhemson. Niz utakmica bez poraza Francuske zaustavljen je na 23 i oni više nisu najdominantnija ekipa na svetu u tom smislu. Seriju je prekinula Švedska, koja "petlove" nije pobedila od 1969. godine (6-5-0).

ŠVEDSKA: Isakson - Grankvist, Melberg, J. Olson, M. Olson - Svenson, Kalstrom, Larson, Ibrahimović - Bajrami, Toivonen.

FRANCUSKA: Lori - Debupi, Rami, Mekses, Kliši - Dijara, M'Vila, Nasri, Ben Arfa, Riberi - Benzema.

U četvrtfinalu, zahvaljujući možda i nedovoljnoj angažovanosti protiv prežaljenih Šveđana, igraće protiv svetskih i evropskih prvaka Španaca. Kakav će to meč biti!? Ništa manje uzbudljiv od duela Engleza i Italijana.

Jedva čekamo!

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: