Nazad

F1: Alonso slavi, Šumi treći, seča favorita

Izvor: Mondo - Svetski sport - Nedelja 24.06.2012 - 19:50

Španac startovao kao 11, ali je posle serije uzbuđenja uspeo da trijumfuje i preuzme vođstvo u generalnom plasmanu.

Posle osam trka šampionata Formule 1 2012, konačno imamo vozača sa dve pobede!

Fernando Alonso pred svojim navijačima je osvojio Gran pri Evrope, na uličnoj stazi u Valensiji, što mu je uz peh Luisa Hamiltona u samom finišu i odustajanje Sebastijana Fetela bilo dovoljno da preuzme vođstvo u generalnom plasmanu.

"Ne mogu da opišem kakav je osećaj pobediti kod kuće. Uradio sam to 2006. u Barseloni i sada u Valensiji. Tribine su bile pune španskih zastava, sinoć su pobedili i fudbaleri, tako da sam veoma ponosan što sam Španac. Ovo mi je možda najdraža pobeda u karijeri", izjavio je Alonso u patriotskom zanosu.

Svoj najbolji rezultat sezone izjednačio je Kimi Raikonen (Lotus), plasmanom na drugo mesto, dok se legendarni Mihael Šumaher (Mercedes) našao na pobedničkom postolju prvi put od povratka Formuli 1, početkom 2010.

"Nisam ni znao na kojem sam mestu, morao sam da pitam momke u boksu. Mnogo toga se dogodilo na stazi... Kada sam čuo da sam treći, nisam mogao da poverujem", rekao je Šumi, koji u 44. godini teško da može bolje od ovoga!

Bodove su osvojili još Mark Veber, Niko Hulkenberg, Niko Rozberg, Pol Di Resta, Dženson Baton, Serhio Perez i Pastor Maldonado, koji je direktno odgovoran što je Hamilton ostao bez treće pozicije i 15 bodova.Trka na "usijanoj" stazi kraj obale Mediterana odvijala se relativno mirno do 28. od ukupno 57 krugova, baš u skladu sa "dosadnom" reputacijom koju Valensija uživa i zbog koje će možda biti odstranjena iz kalendara za šampionat 2013.

Onda se Žan Erik Vernje bočno zabio u bolid Heikija Kovalainena, uništen mu je skoro kompletan zadnji deo bolida, zbog čega je morao da izađe "sejfti kar".

Time je u treptaju oka "otišla" Fetelova prednost od 20 sekundi.

Šest krugova kasnije sudarili su se Felipe Masa i Kamui Kobajaši, što je za obojicu označilo kraj ambicija na ovoj trci, da bi koju desetinu sekundi kasnije Fetel počeo da usporava iz čista mira!

Aktuelni šampion ubrzo je zaustavio vozilo, ustao i besno bacio rukavice, dok su se u boksu Red Bula hvatali za glavu...

Alonso je spremno preuzeo vođstvo, profitirajući na kiksu koji su prethodno napravili mehaničari Meklarena - pogrešili su prilikom menjanja guma, pa je Hamilton ostao u boksu 10 sekundi više nego što je trebalo!

Španac je dugo vodio ispred Hamiltona i Raikonena, da bi raspoloženi Finac u 55. krugu konačno pretekao Britanca.

Već u sledećem krugu, Maldonado je u jednoj krivini nakratko izleteo sa staze, zatim se neoprezno vratio i tako praktično "podmetnuo" svoj bolid pod Hamiltonov točak!

Kraj priče za prvaka sveta iz 2008, a moraćemo da sačekamo kraj sezone da bismo saznali hoće li ovaj Maldonadov potez direktno uticati na ishod šampionske trke...

Do kraja ima još dosta - čak 12 trka, a sledeća je na Silverstounu, za Veliku nagradu Britanije i voziće se 8. jula.

KONAČAN PLASMAN VN EVROPE:

1. Fernando Alonso (Španija, Ferari) 1:44:16,649 sati
2. Kimi Raikonen (Finska, Lotus) +6,4 sekunde
3. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes) +12,6
4. Mark Veber (Australija, Red Bul) +13,6
5. Niko Hulkenberg (Nemačka, Fors Indija) +19,9
6. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) +21,1
7. Pol Di Resta (V. Britanija, Fors Indija) +22,8
8. Dženson Baton (V. Britanija, Meklaren) +24,7
9. Serhio Perez (Meksiko, Zauber) +27,7
10. Pastor Maldonado (Venecuela, Vilijams) +34,6

GENERALNI PLASMAN: Alonso 111, Veber 91, Luis Hamilton (V. Britanija, Meklaren) 88, Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 85, Rozberg 75, Raikonen 73, Roman Grožan (Francuska, Lotus) 53, Baton 49, Perez 39, Maldonado 30, Di Resta 27...

KONSTRUKTORI: Red Bul 176, Meklaren 137, Lotus 126, Ferari 122, Mercedes 92, Zauber 60, Vilijams 44, Fors Indija 28, Toro Roso 6, Katerham, Marusija i HRT bez bodova. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: