Nazad

F1: Grožan kažnjen, ne vozi u Monci

Izvor: Mondo - Svetski sport - Ponedeljak 03.09.2012 - 15:20

Vozač Lotusa označen kao krivac za sudar na Velikoj nagradi Belgije. Suspendovan je sa trke u Italiji i plaća 50 000 evra.

Roman Grožan, vozač Lotusovog bolida, naknadnim pregledom trke, proglašen je krivim za sudar na Velikoj nagradi Belgije. Srećom pa na stazi "Spa Frankoršamp" nije bilo povređenih, a Luis Hamilton iz Meklarena i Fernando Alonso iz Ferarija, nakon karambola morali su da odustanu od trke već nakon jednog kruga, s obzirom da se sudar desio u prvoj krivini.

Grožan je, zbog incidenta čiji je inicijator bio, kažnjen suspenzijom na narednoj trci a to znači da će propustiti Veliku nagradu Italije koja se vozi na stazi u Monci.

Potez Francuza označen je kao greška u rasuđivanju, pa je Grožan postao prvi vozač još od 1994. godine koji će zbog suspenzije propustiti jednu trku. Pre 18 godina ovako su bili kažnjeni, Irvajn, Hakinen i Mihael Šumaher.

Osim odsustva sa trke u Monci Lotusov vozač dužan je da plati i novčanu kaznu u iznosu od 50 000 evra.

"Priznajem da sam napravio grešku", izjavio je Francuz:

"Nisam želeo da se ovako nešto dogodi. Strašno mi je žao zbog svega i jedino me raduje da niko nije povređen. Bio je to lud start, Pastor je krenuo prerano, a Kobajašijev bolid se puno dimio. Pogrešio sam i loše procenio udaljenost od Luisa. Bio sam siguran da sam ispred njega. Tako mala greška, a tako veliki incident. Nije mi bila namera da bilo koga sateram uz zid. Nisam ovde da bih zaustavio trku u prvoj krivini", kaje se Grožan koga će u Monci zameniti Lotusov rezervni vozač Žerom d Ambrozio.

"Nisam ljut na Grožana, definitivno to nije učinio namerno. Niko to ne bi namerno učinio. Ali isto tako je istina da je Roman u dvanaest trka imao sedam nesreća na startu", podsetio je Alonso:

"Bio sam jednostavno na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Ali definitivno mislim da bi vozači trebali da pokušaju manje da rizikuju na startu. Postoji tendencija u juniorskim Formulama, što je bolje, da se odmah na startu karijere vozači nauče striktnije da poštuju pravila vezana za ponašanje na stazi. Ono što se dogodilo zaista je šteta jer mislim da sam mogao do pobedničkog postolja",
rekao je Španac koji je ostao bez bodova na trci u Belgiji. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: