Nazad

Fetel osvojio u Bahrein

Izvor: B92 - Svetski sport - Nedelja 22.04.2012 - 19:32

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobednik je četvrte trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Bahreina.

Aktuelni šampion je do prve pobede ove sezone, a 22. u karijeri, došao u vremenu od 1:35:10.990 sata na stazi “Sakir”.

Drugo mesto, sa tri sekunde zaostatka, zauzeo je Kimi Raikonen u Lotusu, ispred svog timskog kolege Romana Grožana.

Pošto su dani pred trku u Bahreinu protekli u znaku protesta u toj zemlji, skoro dva sata u centru pažnje su bila dešavanja na stazi i to sasvim zaslužena. Ovogodišnja trka na stazi “Sakir” bila je jedna od najzanimljivijih ikada u Bahreinu, iako je Fetel sasvim zasluženo trijumfovao, pošto je vodio tokom skoro cele trke, sem pri odlascima u boks.

Ipak, epitet junaka trke pripada Raikonenu, koji je startovao sa 11. pozicije, ali je na kraju u jednom trenutku uspeo da izazove branioca titule za pobedu. Odličan je bio i Grožan, koji je došao do najboljeg plasmana u karijeri, dok ostali vozači nisu uspeli ni da priprete dvojcu Lotusa. U prvoj fazi trke izgledalo je da će vozač Meklarena Luis Hamilton moći da se umeša u borbu za pobedu, ali su njega problemi u boksu mnogo koštali, zbog čega je bio daleko od mesta na podijumu.

Solidnu trku imao je drugi vozač Red Bula Mark Veber na petom mestu, dok je iza njega bio pobednik prošlonedeljne Velike nagrade Kine Niko Rozberg, ali je on bio vinovnik dva incidenta, zbog čega će posle trke biti pod istragom. Pohvale zaslužuje i Pol di Resta, koji je samo dva puta išao u boks, ali je iza sebe ostavio Fernanda Alonsa u Ferariju, Hamiltona, drugog vozača Ferarija Felipea Masu i sedmostrukog svetskog šampiona Mihaela Šumahera.

Svi vozači osim Kobajašija startovali su na mekšim pneumaticima, a temperature u Bahreinu je bila znajačno niža nego prethodnih dana, zbog kiše koja je padala tokom prepodneva. U prvoj krivini na “Sakiru” poveo je Fetel, ispred Hamiltona, Vebera, Grožana, Alonsa, Batona, Raikonena , Rozberga, Mase i Sene.

Do kraja prvog kruga, Masa se probio ispred Raikonena, dok se Fetel na čelu odvojio više od dve sekunde od Hamiltona, dok je Veber bio odmah iza. U prvom krugu bila je istaknuta i žuta zastavica, pošto je vozač Katerhema Heiki Kovalainen ostao bez prednjeg krila u jednom od incidenata posle starta. Sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, posle starta sa 22. pozicije, zbog loših kvalifikacija, ali i promene menjačke kutije, do trećeg kruga uspeo je da se probije do 16. pozicije.

U trećem krugu, Masa je pretekao Raikonena i domogao se sedme pozicije, dok ispred njega nije bilo puno akcije, pošto DRS još uvek nije bio aktiviran, a razlike između vozača su bile ispod sekunde. Čim je DRS aktiviran, svoju priliku je iskoristio Grožan i prošao pored Vebera i domogao se treće pozicije, a Australijanac nije uspeo da mu odgovori. Odlično preticanje nekoliko trenutaka kasnije izveo je Raikonen, koji je između pete i šeste krivine nadmudrio Masui došao do sedmog mesta.

Hamilton je posle pet krugova bio skoro pet sekundi iza Fetela, dok mu se Grožan potpuno prikamao, a potom ga je i pretekao na početku sedmog kruga. Francuz je odlično krenuo u napad, a vozač Meklarena nije mogao nikako da mu uzvrati. Vozači Meklarena su se u tim trenucima dosta mučili, o čemu govori i činjenica da je Raikonen bez problema pretekao Batona za šesto mesto.

I Hamilton i Baton su timu javili da im se zadnji pneumatici mnogo brzo troše, a šampion iz 2009. je bio prvi u boksu već u devetom krugu, a pratili su ga Masa i Rozberg. Hamilton je po nove pneumatike otišao u narednom krugu, ali se zadržao mnogo duže zbog problema, pa je pao na 12. mesto, ispred Rozberga i Mase. Rozberg je u jednom trenutku čak Hamiltona izgurao sa staze, ali je on prošao ispred njega, zbog čega su se našli pod istragom, a u isto vreme su u boksu bili i Veber i Alonso, dok je Grožan sledio u narednom krugu.

Fetel je u 12. krugu otišao u boks, kao i Raikonen, pa je vođstvo nasledio Di Resta, koji nije išao po nove pneumatike. Ipak, samo krug kasnije, mladi Nemac ga je pretekao i vratio se na čelo, a iza su sledili Di Resta, Grožan, Kobajaši, koji takođe nije išao u boks, Veber i Raikonen, ali su poslednja dvojica zamenili pozicije do kraja tog kruga. U tim trenucima najveću borbu vodili su Alonso i Hamilton, koji su držali osmu i devetu poziciju, a Britanac je iz nje izašao kao pobednik.

Di Resta i Kobajaši su u boks otišli u 15. krugu i tada je poredak bio: Fetel, Grožan, Raikonen, Veber, Baton, Hamilton, Alonso, Rozberg, Masa, Peres. Najbrži na stazi u tim trenucima bio je Raikonen, koji je za sedam desetinki imao bolje vreme po krugu od vodećeg Fetela. U narednim krugovima velika borba vodila se između vožača van prve desetorice, a Raikonen se do 23. kruga potpuno primakao svom timskom kolegi, ali u prvom pokušaju nije uspeo da ga pretekne.

Baton, Rozberg i Masa su bili prvi od vozača koji su po drugi put otišli u boks u 24. krugu, a u narednom su isto učinili Veber, Hamilton i Alonso, dok je Britanac ponovo imao iste probleme. kao i kod prvog odlaska. Raikonen je pred ulazak u boks konačno uspeo da pretekne Grožana, u boks su u sledećem krugu otišli i Fetel i drugi vozač Lotusa. U tim trenucima u centru pažnje je bio Maldonado, koji je napravio pun okret od 360 stepeni, ali je uspeo da ostane na stazi.

U 27. krugu viđeno je prvo odustajanje na trci, pošto se Maldonado parkirao u garaži. Samo nekoliko trenutaka ranije došlo je do okršaja Rozberga i Alonsa, a vozač Mercedesa je slično kao i u duelu sa Hamiltonom ranije, Španca nakratko isterao sa staze. I taj incident će, kao i onaj od nekoliko krugova ranije, biti pod istragom posle trke.

Fetelova prednost na čelu je tada iznosila oko dve sekunde u odnosu na Raikonena, dok je Grožan bio sedam i po sekundi dalje. Finac je iz kruga u krug smanjivao svoj zaostatak, a u 35. krugu je bio odmah iza njega, ali su njegovi prvi pokušaji da ga pretekne bili neuspešni. U međuvremenu, vozači su krenuli sa trećim odlascima u boks, a prvi su po nove pneumatike otišli Rozberg i Hamilton, a pratili su ih Baton i Alonso. Španac se čak našao pod istragom, pošto ga tim nije bezbedno pustio iz boks.

Fetel i Raikonen su u istom trenutku otišli u boks, ali promena u poretku nije bilo, a Nemac se vrlo brzo odmakao na tri sekunde, dok ih je Grožan i dalje pratio, sa nekih desetak sekundi zaostatka. Desetak krugova pre kraja trke Raikonenu su poručili da se ne predaje, pošto veruju da će Fetel imati problema sa pneumaticima u poslednjoj fazi trke. Finac je od tada počeo da smanjuje svoj zaostatak, ali se Fetel vrlo brzo ponovo odvojio.

U tim trenucima najzanimljiviju borbu vodili su Rozberg i Di Resta za peto mesto, ali Nemac nikako nije uspevao da nađe put pored vozača Fors Indije, sve do 52. kruga. Di Restu je tada sustigao i Baton, ali je on produžio u boks, zbog problema sa jednim od pneumatika, zbog čega je ostao bez bodova. U pretposlednjem krugu viđena su i još dva odustajanja, pošto su se Sena i Baton parkirali u boksu.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: