Nazad

Fetelu dominantan pol u Japanu

Izvor: B92 - Svetski sport - Subota 06.10.2012 - 08:22

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel osvojio je pol poziciju pred 15. trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Veliku nagradu Japana.

formula

Mladi Nemac je do četvrtog pola ove sezone došao krugom na legendarnoj „Suzuki“ u vremenu od 1:30.839 minuta.

Fetelu će se u prvom redu na startu trke, u nedelju od 8 časova po srednjeevropskom vremenu, pridružiti timski kolega Mark Veber, dok će treći biti domaći vozač Kamui Kobajaši, posle kazne koju je zbog promene menjačke kutije dobio Dženson Baton u Meklarenu.

Kvalifikacije na „Suzuki“ protekle su u znaku Red Bula, ali je izletanje Kimija Raikonena u samom finišu onemogućilo njihove rivale da u poslednjim trenucima pokušaju da ih nadmaše, pošto su istaknute žute zastavice. Fetel je u borbi za pol poziciju Vebera nadmašio za dve i po desetinke, dok je Baton bio još dve desetinke dalje, ali će on biti pomeren na osmu poziciju na startu.

Zahvaljujući Batonovoj kazni, Kobajaši će naslediti treće mesto, na oduševljenje domaćih navijača, ispred Romana Grožana u Lotusu, vozača Zaubera Serhija Peresa, vodećeg u generalnom plasmanu Fernanda Alonsa i Raikonena. Prvu desetoricu u kvalifikacijama kompletirali su Luis Hamilton u drugom Meklarenu i vozač Fors Indije Niko Hilkenberg, koji će takođe biti pomeren za pet pozicija, iz istog razloga kao i Baton.

U prvom delu očekivano su eliminisani vozači Katerhema, Marusje i Hispanije, a pored njih kvalifikacije su bile gotove i za Bruna Senu u Vilijamsu. Brazilca je u brzom krugu dosta usporio vozač ekipe Toro Roso Žan-Erik Vernj, pa nije mogao bolje od 18. pozicije. Iza njega redom su bili Heiki Kovalainen, Timo Glok, Pedro de la Rosa, Šarl Pik, Vitalij Petrov i Narijan Kartikejan.

Drugi deo protekao je bez većih iznenađenja, ali kao manja mogu da se okarakterišu to što su tada eliminisana obojica vozača Mercedesa Niko Mihael Šumaher i Niko Rozberg, kao i Pastor Maldonado u Vilijamsu. Šumaher je bio 13, iza Felipea Mase u Ferariji i vozača Fors Indije Pola di Reste, ali će na startu biti pomeren za deset pozicija zbog kazne koju je zaradio na trci u Singapuru, kada je sa staze izbacio Vernja.

Tako će se za po jednu poziciju napred pomeriti Maldonado, Rozberg i dvojac Toro Rosa Danijel Rikardo i Vernj, koji su takođe eliminisani u drugom delu, ali i vozači koji su zauzeli pozicije od 18. do 23. na samom startu. To samim tim znači da će Šumaher biti u poslednjem redu na startu, a iza njega će biti samo Kartikejan.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: