Nazad

Grčka vs Nemačka: Više od igre

Izvor: Mozzartsport - Svetski sport - Petak 22.06.2012 - 15:06

David protiv Golijata, siromašni protiv bogatih… Kako god ga nazvali, drugi četvrtfinalni meč na Euru biće preplavljen simbolikom

Strogo fudbalski gledano meč koji bi po mnogima trebalo da bude najnezanimljiviji od svih četvrtfinalnih na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Međutim, Grci su još od vremena Ota Rehagela poznati kao jedna od najborbenijih i najsrčanijih reprezentacija na Starom kontinentu. A sada će imati i movi više.

Ekipa Fernanda Santosa će se za mesto u polufinalu boriti protiv Nemačke, viceprvaka Evrope, ali što je u ovom slučaju mnogo bitnije zemlje koja je finansijski neodgovorne Grke praktično naterala na stezanje kaiša.

Sada bi Nemačka mogla da Grcima zada još jedan udarac, kako je to najbolje opisao Hans Sarpei, nekadašnji fudbaler Šalkea i dobar prijatelj reprezentativca Helena Kirijakosa Papadopulosa.
“Grčka je jedina nacija koja bi mogla da iz Evrope ispadne dva puta”, našalio se Sarpei, podsetivši na opasnost da Grci ‘izađu’ i iz evrozone.

Nemački mediji, srećom, uglavnom nisu zloupotrebljavali grčke muke kako bi podigli tiraž novina, pa političku i ekonomsku situaciju maltene nisu pominjali u današnjim izdanjima.Izuzetak je tabloid Bild, koji kao po pravili nije imao milosti prema napaćenom grčkom narodu.
“Zbogom Grci, ovaj put vam ne možemo pomoći”, piše na naslovnoj strani tiražnog dnevnika.

Sami reprezentativci Nemačke nisu toliko arogantni, jer su svesni da bi preterani optimizam mogao skupo da ih košta.
“Potcenite Grke i hodaćete na ivici ambica. Sa njihovom strašću sposobni su za sve”, upozorava čuveni nemački strateg Oto Rehagel, koji je Grke vodio do titule prvaka Evrope 2004. godine. 

Da su Grci za susret sa Nemačkom posebno ‘nabrijani’ svedoči i izjava Dimitrisa Salpingidisa.
“Nervira nas sve to što se piše, rugaju nam se iako je naša zemlja u velikim problemima. Ljudima nije lako u svakodnevnom životu. Baš zato se i nadamo da ćemo im doneti osmeh na lice”.

Sličnu izjavu je posle pobede nad Rusijom dao i Kostas Kacuranis: “Neverovatno smo srećni. Ovo je za naše porodice, za naše prijatelje, za ceo naš narod, koji prolazi kroz težak period”.

A taj narod će vrlo verovatno imati svoju metu na PGE Areni u Gdanjsku, pošto će večerašnji meč iz VIP lože uživo posmatrati i nemačka kancelarka Angela Merkel, trenutno možda i najomražnija osoba u Grčkoj.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: