Nazad

Kirilenko: Vraćam se u NBA!

Izvor: Mondo - Svetski sport - Utorak 24.07.2012 - 19:53

"Posle sjajne sezone u CSKA shvatio sam da još mogu da igram na najvišem nivou", rekao najbolji igrač Evrolige prošle sezone. Za nekoliko dana znaće ime novog kluba.

  Nenad Krstić odustao je od povratka u SAD, ali Andrej Kirilenko (31 godina, 206 cm) nije.

Iskusno krilo naredne sezone nosiće dres nekog NBA ligaša, iako je početkom jula često spekulisano o tome da se zainatio da i sledeće sezone nosi dres "armejaca", kako bi još jednom napao trofej Evrolige.

Želja za povratkom "preko bare" ipak je bila veća.

"Nastaviću karijeru u NBA. Za dan ili dva znaću ime kluba. Posle sjajne sezone shvatio sam da još mogu da igram na visokom nivou. Imam 31 godinu i još mogu da igram i još želim da igram", rekao je Kirilenko.

Vest o njegovom odlasku brzo je potvrdio i prvi čovek CSKA Andrej Vatutin.

"Kirilenko sledeće sezone neće nositi dres CSKA. Vratiće se u NBA", rekao je on i dodao da su mu u borbi za njegov ostanak bile "vezane ruke".

"... Poslednji razgovor obavili smo jutros. Andrej je veliki profesionalac i moj san je bio da radim sa njim. Kirilenko je mnogo učinio za CSKA i evropsku košarku. Gde god je CSKA igrao dvorane su bile pune. Publika je dolazila da ga vidi. Za ovih godinu dana je pokazao kakav je igrač i njemu je mesto u NBA. Frustrirajuće je da svake godine klubovi iz SAD uzimaju najbolje evropske igrače, ali nemoguće je da se sa njima takmičimo" – rekao je Vatutin.

Američki mediji odmah su Kirilenka povezali sa Bruklin Netsima, ali je ubrzo internetom počeo da kruži demanti te informacije. Kirilenko, navodno, nije zainteresovan da nastupa za klub Mihaila Prohorova za "veteranski minimalac". 

Kirilenko je u seniorskoj karijeri nosio dres samo četiri kluba. Tokom sezone 1997/98 igrao je za Spartak iz Sankt Peterburga, potom je tri godine igrao za CSKA, a onda je 2001. prešao u Jutu Džez.

Za ekipu iz Solt Lejk Sitija igrao je deset godina i za to vreme jednom nastupio na Ol star utakmici (2004. godine). 

Prošle godine vratio se u Moskvu zbog lok-auta u najjačoj ligi na svetu. Zajedno sa Nenadom Krstićem i Milošem Teodosićem činio je oslonac ekipe koja je od početka sezone bila glavni favorit za osvajanje titule šampiona Starog kontinenta. 

Sezonu 2011/12 pamtiće po sjajnim individualnim priznanjima (proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige i uvršten u idealnu petorku takmičenja), ali i po šokantnom porazu od Olimpijakosa u finalu.

U najboljem takmičenju Starog kontinenta odigrao je 17 utakmica, prosečno beležeći 14.1 poena i 7.5 skokova za 29.9 minuta na terenu.

Njegov povratak u SAD svakako je dobra vest i za ljubitelje košarke u Srbiji, pošto neće biti u prilici da pomogne svojim bivšim saigračima u evroligaškim okršajima sa Partizanom mt:s.

U Grupi D osim crno-belih i "armejaca" igraće i Barselona, Lijetvus Ritas, Bamberg i Bešiktaš.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: