Nazad

Kosovo preti da uništi reprezentaciju Švajcarske!

Izvor: Mozzartsport - Svetski sport - Sreda 15.08.2012 - 11:29

Ukoliko FIFA i UEFA priznaju Kosovo, Švajcarska bi ostala bez pola reprezentacije i nekolicine najbočljih igrača poput Šaćirija, Džake, Mehmedija, Behramija...

 Razlog je činjenica da veliki broj fudbalera koji su oslonci švajcarske reprezentacije, vuče poreklo sa Kosova i da bi stekli pravo da promene reprezentativni dres i zaigraju za Kosovo. Reč je o najtalentovanijim švajcarskim fudbalerima koji su ili rođeni u južnoj srpskoj pokrajini ili su im roditelji poreklom sa Kosova.

 
Dovoljno je pogledati spisak selektora Otmara Hicfelda za večerašnji meč sa Hrvatskom na Poljudu. Na njemu se nalaze petorica sjajnih fudbalera koji bi eventualnim priznavanjem Kosova, mogli da završe u novoformiranoj reprezentaciji. I to nisu bilo kakvi igrači već nosioci igre popularnih Sajdžija: Valon Behrami (Fiorentina), Blerim Džemaili (Napoli), Admir Mehmedi (Dinamo Kijev), Granit Džaka (Borusija Menhengladbah) i verovatno najveća zvezda ovog tima - Džerdan Šaćiri koji je ovog leta prešao iz Bazela u Bajern.
 
Švajcarska fudbalska federacija već godinama gotovo da živi u strahu – neki od najvećih talenata koje su omladinske kategorije ove zemlje izbacile već odavno su izgubljeni, a budućnost bi mogla biti još i gora. Dogodi li se ono za šta u FS Kosova tvrde da je neizbežno – da UEFA i FIFA u svoje članstvo prime Kosovo - Švajcarci će doživeti težak udarac od koga će se teško oporaviti, jer će ostati bez pola ekipe.
 
Švajcarci su i ranije imali problem sa decom imigranata koju su fudbalski iškolovali i odgajili, a oni su im kasnije okrenuli leđa kada je trebalo da pređu u seniorsku reprezentaciju. Takvi primeri su Zdravko Kuzmanović (Srbija) i Mladen Petrić i Ivan Rakitić (Hrvatska). Bosanci i Hercegovci iz prikrajka prate razvoj karijere braće Izeta i Seada Hajrovića (ova poslednji je u Arsenalu), kao i Harisa Seferovića (Fiorentina), koji je bio najbolji strijelac SP do 17 godina, kada je upravo Švajcarska bila prvak. Ali, daleko najveći problem je Kosovo.
 
I tu se priča ne završava. U mladoj reprezentaciji su, neki češće, neki ređe: Amir Abraši, Vulnet Baša, Orhan Mustafi, Pajtim Kasami, Talant Džaka... Slično je i sa reprezentacijama do 19 i 17 godina, gde se skrivaju i imena poput navedenih Bosanaca, ali i Stjepana Vulete, Josipa Drmića, Aleksandra Žarkovića, igrača koji bi mogli postati predmet interesa Hrvatske ili Srtbije, kao što je to bio slučaj sa Petrićem, Rakitićem ili Kuzmanovićem.
 
Švajcarci su svesni da nemaju izbora, i mogu samo da se nadaju da će budući naraštaji ovu zemlju smatrati domovinom, kao što su to radili ili rade Hakan Jakin, Kubilaj Turkilmaz, Eren Derdijok, Trankiljo Barneta, Inosent Emeghara ili Mario Gavranović.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: