Nazad

Krstić: Rusija bliža od Amerike

Izvor: Mondo - Svetski sport - Ponedeljak 09.07.2012 - 15:10

Kapiten srpske reprezentacije znaće do 15. jula da li ostaje u CSKA, ili se vraća u NBA ligu. Prvi put u karijeri protiv Partizana?

Nenad Krstić (28 godina, 213 cm) još od Fajnal fora Evrolige vuče povredu skočnog zgloba. Nije je sanirao u potpunosti, ali je kao kapiten osećao dužnost da se od prvog dana nađe na pripremama nacionalnog tima za kvalifikacije za Evrobasket 2013.

"Nastavio sam da igram rusko prvenstvo sa velikim otokom i mislim da sam time dosta pogoršao stanje zgloba. Kasnije sam otišao kod doktora koji me je lečio u Nju Džersiju, on mi je stavio čizmu koju sam nosio do pre sedam dana i sada mi predstoji rehabilitacija. Videćemo kada ću moći da se vratim normalnom treningu", rekao je Krstić novinarima u hotelu "Zira".

Za odlazak u Sloveniju narednog leta "orlovi" će se boriti sa Izraelom, Crnom Gorom, Estonijom, Slovačkom i Islandom. Dalje idu najbolje dve, a vrlo moguće i trećeplasirana ekipa.

"Sigurno 50 odsto ovih igrača ima iskustvo kvalifikacija iz 2008. Grupa na prvi pogled izgleda laka, deluje da ćemo se plasirati 100 odsto, ali nije baš tako. Biće dosta teških gostovanja i moramo da se pripremimo i igramo maksimalno jako. Dobro je što ima dosta mladih igrača, koji će osetiti šta znači reprezentacija".

U prvom kolu gostujemo selekciji Islanda?

"Iskreno, nikada nisam bio tamo i ne znam ništa o takvim ekipama. Kao konkurenti za vrh tabele odskaču Crna Gora i Izrael i mislim da će se između nas i njih voditi najveća borba. Sa druge strane, poučeni iskustvom od ranije, kada smo u gostima izgubili od Finske, mislim da uopšte ne smemo da se opustimo".

Krstić u ugovoru sa CSKA ima opciju da do 15. jula napusti klub, ali samo u slučaju ponude iz NBA lige.

"Ne bih ni odlazio iz CSKA u drugi evropski klub, jer sam prezadovoljan kako stvari tamo funkcionišu i kakav tim imamo. Jedino ako mi iskrsne dobra NBA ponuda u narednih pet-šest dana... Ali, po tom pitanju nema ničega konkretnog i nisam veliki optimista. Biće super i ako odem i ako ostanem, nema pritiska".

Pojavila se vest da Andrej Kirilenko ostaje u Moskvi, pa da bi to moglo i tebe da "prelomi" u istom pravcu?

"Ne znam koliko je proverena ta informacija, ali na kraju prošle sezone mi je rekao da su šanse 50:50, nije rekao da mu je prioritet NBA. Ima istine u tome da su i moje šanse da ostanem veće ukoliko ostane Kirilenko".

Da u NBA ligi nije bilo "lokauta", da li biste se ti i Kirilenko prošle jeseni vratili u Evropu?

"Ja ne bih sigurno, a verujem da ne bi ni on. Kirilenko je došao u CSKA da pomogne, jer je to ipak njegov klub, zna sve ljude i mislim da je to bio njegov razlog. Što se mene tiče, dobro poznajem sebe i znao sam da ne bih mogao dugo da izdržim bez košarke. Samo bih ulazio u nervozu i zato sam odlučio da provedem jednu godinu u Evropi. Mislim da sam dolaskom u CSKA napravio dobar potez".

Posle svega, da li u smislu komfora daješ prednost NBA ligi ili Evropi, odnosno Rusiji?

"Blizina kuće je dosta bitna, jer u Evropi porodica i prijatelji mogu da mi dođu u goste bez vize i velikog maltretiranja. Moskva kao grad je stvarno vrhunska kada je upoznate. Opet, kada se jednom navikneš na američki stil života, teško se od njega odvikavaš".

Amerikanci ili Rusi?

"Uvek je najbolje kod kuće i među svojim narodom. Rusi su, naravno, naš bratski narod, vole našu zemlju i naše ljude. Možda bih iz tog razloga dao glas njima, mada imam dosta prijatelja i među Amerikancima. Ne delim ljude na taj način, ali ako ćemo da generalizujemo, onda sam pre za Ruse!"

U CSKA je došao novi trener, Etore Mesina, a Srba (četvorica) bi u najjačoj postavi moglo da bude i više nego ruskih košarkaša!

"Nisam nikada radio sa njim, ali iz priča drugih igrača znam da dosta ceni košarkaše i trenere iz Srbije. Ako ostanem, mislim da ćemo imati odličnu saradnju".

To bi značilo i da ćete svi zajedno već u drugom kolu Evrolige gostovati Partizanu!

"Svakako me raduje pomisao na dolazak u Beograd i igranje pred Partizanovim navijačima. Ja jesam već osam godina u inostranstvu, ali i dalje sam nostalgičan i radujem se svakom povratku kući. To bi bilo i novo iskustvo za mene, pošto nikada ranije nisam igrao protiv Partizana". 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: